Pokrajina: Ne želimo da neprijatna epizoda umanji značaj nastave, ne podržavamo narušavanje međunacionalnih odnosa

Povodom lekcije iz hrvatskog jezika emitovane u okviru nastave na daljinu na javnom medijskom servisu Radio-televiziji Vojvodine 13. maja, koja je izazvala negativnu pažnju javnosti, oglasila se i Pokrajinska vlada, odnosno nadležni pokrajinski sekretarijat.
Pokrajina: Ne želimo da neprijatna epizoda umanji značaj nastave, ne podržavamo narušavanje međunacionalnih odnosa
Foto: 021.rs

U saopštenju su naveli da ne podržavaju nijednu pojavu koja može da dovede do narušavanja međunacionalnih odnosa u AP Vojvodini.

Kako su naveli, Sekretarijat nije sprovodio postupak odobravanja udžbenika „Hrvatska krijesnica 8“, iz kojeg je preuzet sporni sadržaj.

“Ne želimo da ova neprijatna epizoda umanji značaj napora uloženih u realizaciju programa nastave na daljinu na jezicima nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, u okviru koje je do 11. maja emitovano 1.713 časova na mađarskom, albanskom, bosanskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom, bugarskom i hrvatskom jeziku”, navodi se u saopštenju.

Nadležni organi Autonomne pokrajine Vojvodine podržavaju postupak povlačenja spornog udžbenika iz upotrebe, koji je, prema našim saznanjima, pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

I Radio televizija Vojvodine saopštila je da je čas istorije "s pravom izazvao gnev javnosti", ali i da RTV sprovodi precizno dogovoreni plan sa Ministarstvom prosvete, kao i da, samim tim, pokrajinski javni servis nije odgovoran za sadržaj programa.

Čas hrvatskog izazvao je polemiku u javnosti jer se na njemu, na sporan način, pričalo o periodu kraljevine Jugoslavije i NDH.

Podsećamo da je i nastava na srpskom jeziku putem javnih servisa već nekoliko puta kritikovana, prvo zbog predavanja o Milanu Nediću, potom zbog lekcije o NATO.

  • Nadmetanje

    15.05.2020 10:16
    nametanje14.05.2020 • 19:51
    Ono kad sebe neko zove autohtonim, jasno je kakve knjige je čitao. Na domorodačkom hrvatskom jeziku. Oplakah.
  • Ђорђе

    14.05.2020 23:16
    Срби и Србија су Срби и Србија на силу. То је једини логичан закључак. Оволико терора, злостављања, праштања и након свега заташкавања и гурања под тепих туђих провокација, недела и злочина могу да објасним само голим мазохизмом неспособног и слуђеног народа.
  • nametanje

    14.05.2020 19:51
    Informativni i školski programi za autohtone nacionalne zajednice koje su ovde "svoj na svome" treba da budu upravo za te zajednice, u njihovom interesu, u njihovoj interpretaciji, a ne puki prevod srpske verzije.

    Niko normalan ne bi valjda veličao NDH, ali zato o Kraljevini Jugoslaviji je još kako moguće imati različita tumačenja.
    Prava nacionalnih zajednica se ne svode valjda samo na prevod srpskog tumačenja istorije, koje možda mnogi ovde zastupaju, ali ono nije jedino.
    Istina je možda negde u sredini...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina