Komesarijat: Situacija u Šidu mirna i pod kontrolom, neki migranti napustili zemlju

Prihvatne migrantske centre u Šidu i dalje obezbeđuje deo Vojske Srbije zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.
Svetlana Palić iz Komesarijata za izbeglice i migracije rekla je za N1 da u Šidu, ali i drugim mestima u Srbiji, u međuvremenu, nisu zabeleženi novi incidenti ili konflikti.
 
Situacija u migrantskom centru u Šidu je mirna i pod kontrolom, to su potvrdili iz Komesarijata za izbeglice i migracije. Oni napominju da je po okončanju vanrednog stanja broj migranata u Srbiji počeo da opada i da ih je trenutno blizu 8.000 u 19 centara.
 
"U poslednjih 24 sata u centrima nije bilo nikakvih incidenata. Pre neki dan smo imali i o tome je javnost obaveštena, bila je svađa u jednom od prihvatnih centara između dvojice muškaraca koja je vrlo brzo rešena i javnost je takođe obaveštena da je policija takođe jedan deo migranata koji je zatekla u kretanju, a da nisu imali dozvolu Komesarijata za izbeglice i migracije, i vratila u centre", rekla je Svetla Palić iz Komesarijata za N1.
 
Kaže da je jedan deo migranata pravo da se kreću iskoristio kako bi napustio Srbiju.
 
"Čim je vanredno stanje ukinuto i kada smo počeli da izdajemo migrantima dozvole za izlazak iz centara, jer njima nije zabranjeno kretanje, oni imaju pravo i po međunarodnim konvencijama da se kreću, jedan deo njih je to iskoristio da napusti zemlju. Ideja je da se napuštanje centara da ne bude u nekom bržem i većem broju, nego postepeno i da se sami centri postepeno otvaraju", navela je.
 
Iz Komesarijata za izbeglice i migracije kažu da najveći broj migranata nema planove da ostane u Srbiji, već žele da svoj put nastave ka zapadnoevropskim zemljama kako bi se spojili sa porodicama, ili pronašli posao.
  • Stefan i Ankica

    19.05.2020 15:12
    Najgora nacija evrope u svemu!
    to sto ostane dati im pravo glasa na izborima i resen problem svih imigranata u srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina