Ekološke aktiviste iz Srbobrana tužila farma koju su sprečavali da ispušta svinjski izmet u reku

Ekološki aktivisti iz Srbobrana nalaze se na sudu iz vrlo neobičnog razloga - tužila ih je farma svinja koju su uhvatili u zagađivanju reke Krivaje, a što su ustanovile i zabranile nadležne inspekcije.
Naslovna fotografija: voda iz reke Krivaje pre i posle rada farme; Foto: Ekološki pokret Srbobran
 
Ekološki pokret Srbobran tužila je farma svinja "Ekstra farm" zato što su ušli na posed farme kako bi zatrpali lagunu iz koje se izlivao svinjski izmet (osoka) u reku Krivaju. Aktivisti su ovu gerilsku akciju izveli nakon što farma nije prestala da zagađuje reku, uprkos nalozima inspektora koji su se na terenu uverili u situaciju. 
 
Prvo ročište održano je pre nekoliko dana, a aktivistima su podršku pružila i druga lokalna udruženja za zaštitu životne sredine.
 
 
Višegodišnji problem koji eskalira
 
"Ekstra farm" ima na hiljade tovnih svinja i na dnevnom nivou stvara mnogo izmeta koji negde mora da se ispusti, priča za 021 predsednik Ekološkog pokreta Srbobran Dragan Kurjački. Još 2018. godine je laguna u koju su ispuštali proširena kako bi mogla da prima više osoke, ali to nije bilo rešenje - s obzirom na to da je laguna zahvatala veću površinu, osoka se prelivala na susedne parcele i manje vidljivim kanalima oticala do Krivaje, navodi Kurjački.
 
"Na dnevnom nivou je otprilike 50 kubika osoke oticalo u Krivaju. Na dnevnom nivou. Te godine smo razgovarali sa vlasnikom farme i objasnili mu da treba da zatrpa lagunu i pronađe bolje rešenje za odlaganje izmeta. U priči je i farma 'Agropromet' koja je trpela štetu jer su oni vlasnici zemljišta preko kojeg se bez dozvole kopala laguna. Zagađenje je stizalo do povrća koje ova farma proizvodi i velike količine su im iz izvoza vraćene u Srbiju - čitava proizvodnja, jer su koristili vodu iz Krivaje u zalivnom sistemu, a sad je već jasno kakva je voda iz Krivaje. Kontrola je pronašla amonijak. Razgovarali smo lepo sa vlasnikom, dogovorili se, međutim i dalje je nastavio da pušta osoku. Čak sam i ja dobio tužbu kad sam išao da slikam situaciju. Od dogovora da to ne radi nije bilo ništa", priča Kurjački.
 
Kad je postalo jasno da se farma neće obuzdati, ekolozi su podneli prijave svim nivoima inspekcijskih službi, a inspektorima su na terenu pokazali tačno u čemu je problem. Pokrajinska vodoprivredna inspekcija je odmah naložila da se spreči dalji dotok osoke u Krivaju tako što su naložili DTD-u da zatrpa područje. Farma je nastavila da pušta osoku drugim putevima, bočnim kanalima, ali i dalje uz bojazan da se otpad preliva.
 
Izašla je i pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine i oni su dali naloge, ali najveći deo je odradila republička poljoprivredna inspekcija, koja je zabranila da se izliva osoka na poljoprivredno zemljište, što bi trebalo da spreči i izlivanje u reku. Međutim, ni to nije urodilo plodom, navodi predsednik Ekološkog pokreta Srbobran za 021.
 
Nakon što su sačekali da reaguju sve inspekcije, aktivisti su uzeli stvari u svoje ruke i uz pomoć "Agroprometa" samostalno zatrpali kanal kojim je osoka oticala u reku. To je, kaže Dragan Kurjački, konačno zaustavilo zagađenje.
 
"Treba sada da vidite kolika je to razlika, imam fotografije kako se situacija polako vraća u normalu, prorasta trska. Ta laguna površine oko 3,5 hiljade kvadrata bila je puna osoke i zamislite da po 50 kubika dnevno ide u reku. Najgore je u letnjem periodu, zamislite taj smrad koji su trpeli lokalni stanovnici koji su vodu iz Krivaje koristili za zalivanje bašta i plastenika, povrtarstvo, leti se deca kupaju u reci. Bahati biznismeni uništavaju i to malo što imamo vodotokova", priča naš sagovornik.
 
 
Posle zatrpavanja protočnih kanala, farma je pokušala da progura cevi do obližnje šumice, ali su aktivisti i to zapazili i prijavili nadležnima. Kad su i u tome sprečeni, vlasnici "Ekstra farma" konačno su iskopali ogromnu lagunu za osoku, ali i tužili aktiviste da su upali na njihov posed i buldožerima zatrpali kanal.
 
"Na drugu farmu, 'Agropromet' nisu smeli da udare. Zvaćemo mi svakako predstavnike te farme kao svedoke, to nije sporno, branićemo se. Samo je ovo sve vrlo licemerno. Taj vlasnik farme je 2012. godine dobio nagradu 'Kapetan Miša Anastasijević' za uspešnog privrednika i biznismena godine, ovo je sramota", navodi Dragan Kurjački uoči održanog ročišta u Osnovnom sudu u Vrbasu.
 
Kako za 021 navode u pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine, u slučaju farme "Ekstra farm" reagovalo se 29. januara ove godine vanrednim inspekcijskim nadzorom dokumentacije i objekta farme. Tom prilikom je inspektor utvrdio da se uzgojem svinja stvara otpadna voda od pranja i čišćenja, koja se zajedno sa sanitarnom otpadnom vodom i osokom ispušta u kolektor, a zatim u taložne lagune koje su u vlasništvu farme. 
 
"Takođe je utvrđeno da se sva zbirna otpadna voda sa osokom taloži (ispušta) i u susednim lagunama na parcelama koje nisu u vlasništvu nadziranog subjekta i preliva u poslednju lagunu na tim parcelama, nakon čega se spaja sa recipijentom - vodotokom Krivaje. Utvrđeno je da je nadzirani subjekat u postupku ishodovanja vodnih akata kojima će se definisati upravljanje otpadnim vodama. Takođe je utvrđeno da pri obavljanju delatnosti nadzirani subjekat postupa sa životinjskim otpadom prema propisima čije sprovođenje kontroliše Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede", navode u sekretarijatu za naš portal.
 
 
U nadležnom Ministarstvu, kao i u pokrajinskoj vodoprivrednoj inspekciji, nisu odgovorili na pitanja 021 u vezi sa ovim slučajem već više od nedelju dana.
 
Na pitanja nije odgovorila ni "Ekstra farm". U tužbi, u koju je 021 imao uvid, navodi se da su "tuženi dana 24. februara u prepodnevnim satima angažovali vozača i radnu mašinu-buldožer i po njihovom nalogu je taj vozač sa tom radnom mašinom ušao u posed tužioca i vršio zemljane radove radi navodnog otklanjanja uzroka zagađenja".
 
Farma tvrdi da su aktivisti "odlučili da samovoljno i bez ovlašćenja bilo kog državnog organa uzmu stvar u svoje ruke, odlučili da se navodno zagađivanje reke Krivaje prekine".
  • Gagans

    06.06.2020 08:33
    Evropa
    Kako je tamo negde to rešeno u velikoj Evropi, zar ništa ne možemo mirno, nego samo silom
  • Siki

    05.06.2020 15:08
    Koliko bi sve lakše i čistije bilo da ne jedemo meso. Ali ok..
  • w/e

    05.06.2020 13:25
    Inspekcija
    Civili moraju da vrse ono sto je u nadleznosti inspekcije, a onda ih jos kazne umesto da ih nagrade. Sa druge strane, ordenje se dodeljuje kojekakvim ljudima koji nisu ni krocili u Srbiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina