Od sutra u Vojvodini pet bolnica za lakše pacijente, najteži talas korone od 1. novembra

Od sutra će u Vojvodini biti otvoreno pet bolnica za lakše pacijente, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Od sutra u Vojvodini pet bolnica za lakše pacijente, najteži talas korone od 1. novembra
Foto: Marija Erdelji
"U Vojvodini, gde je situacija sa korona virusom, iako teža nego što je bila, najpovoljnija u Srbiji, sutra će biti određeno još pet opštih bolnica za lečenje lakših slučajeva kovid19", izjavio je Vučić.
 
Međutim, on nije precizirao u kojim gradovima će bolnice biti otvorene.
 
Vučić je istakao da je situacija u Beogradu najteža i kritična, dok je na drugim mestima situacija pod kontrolom.
 
On je kazao da je već 120 ljudi na respiratorima, a u bolnicama 4.000 ljudi, dodavši da je situacija alarmantna u Beogradu, a ozbiljna u još četiri grada u Srbiji. Kako je naveo, u Beogradu su sve bolnice pune, u Srbiji se dnevno testira oko 9.000 osoba, a dodaje i da u ovom trenutku ima 376 slobodnih respiratora.
 
Vučić je rekao da je ovo mala briga u odnosu na ono što Srbiju čeka, jer se mora izbeći sudar gripa i korona virusa, te da će vakcinu protiv gripa morati da primi više od dva miliona ljudi.
 
Vučić je rekao da će vakcinu morati da prime deca od tri do 12 godina, penzioneri, hronični bolesnici, zdravstveni radnici, šalterski službenici, policija i vojska.
 
"Najteži talas korona virusa očekujemo oko 1. novembra", poručio je Vučić.
 
On je rekao da će biti izgrađene tri nove kovid bolnice, te da će za jednu od njih biti srušene tri vojne zgrade u Beogradu, koja će primati Šumadiju i Mačvu, da će druga biti u Kruševcu i služiti za prijem pacijenata južne i centralne Srbije, kao i da će biti naručene bolnice koje se lako rasklapaju i sklapaju i koje će moći da budu seljene iz mesta u mesto.
  • Mgmg

    13.07.2020 12:05
    Ko god radi u zdravstvu zna sta je period oktobar-novembar za viruse... Idealno... Zato se i boje sta ce biti kada se jos na sve to doda i korona... Iskreno ja sam.mislila da u ovom periodu nece biti toliko obolelih od korone ali me je uvek brinula ta jesen... I jos uvek me brine...
  • Matematika

    10.07.2020 00:07
    @Mina
    Samo u Novom Sadu dnevno bude zauzeto i preko 100 respiratora, računajući institute u Sremskoj Kamenici i Klinički centar, hirurgije, intenzive, poluintenzive. A gde je ostatak Vojvodine, ostatak Srbije i Beograd.... I to je sve bez kovida.... Jako puno teških bolesnika i bez kovida....
  • Matematika

    09.07.2020 23:54
    @Mina
    Pogledajte na internetu gde sve u Srbiji postoje hirurške klinike, koliko imaju operacionih sala, većinom rade, možda sada malo usporenijim tempom, svaka operacija zahteva respirator, zavisno od vrste operacije, pacijent nakon iste bude ekstubiran, ili pak stabilizacija i buďenje potraju. Pa gde su još sve intenzivne nege, od neuroloških, pulmoloških, kardioloških, drugih internističkih, hirurških, pedijatrijske klinike.... To je jako mnogo respiratora osim kovida. Svaka klinika 10-20 i više, zavisno od patologije, a gde je cela bolnica, klinicko bolnički centar, cela država...Jako mnogo, neminivno zauzeti drugim životno ugroženim pacijentima koji nisu kovid.
    Ne donosite prerane zaključke o nečemu o čemu ne znate dovoljno ili ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.