Zrenjanin: Protestna vožnja zbog smrada iz kafilerije

Grupa građana okupljena u udruženju "Stop kafileriji" organizovala je u Zrenjaninu protesnu vožnju ispred kafilerije odakle se godinama unazad delovima grada širi nesnosan smrad. Direktor kafilerije kaže da firma posluje po zakonu i da se poštuju svi standardi.
Jedan od organizatora protesta Vladimir Dragić rekao je da gotovo svakog dana svom dvogodišnjem detetu mora da objašnjava zbog čega mora da uđe u kuću jer iz kafilerije dolaze neprijatni mirisi svakodnevno.
 
"Ako imamo sreće da vetar duva na kontra stranu može da ostane napolju. Verujte, to nije samo smrad, to su glavobolje, mučnina, ne znamo koliko su to štetne materije, ali saznaćemo", kazao je.
 
Dragić je podsetio na brojne bezuspešne akcije i pokušaje građana da reše problem: "Nažalost, u ovoj zemlji izgleda sve mora 'na gurku'. Za ovih 15 godina bilo je peticija, dobili su sudsku zabranu, to je bilo na apelaciji, pa se slučaj vratio na sud u Zrenjaninu i ne znam zašto gradski čelnici nemaju potrebu da se uhvate u koštac sa tim problemom".
 
Tijana Šijaković rekla je da neprijatan miris budi građane u tri sata ujutru i da tada postoje samo dve mogućnosti - "da se zatvore prozori, a smrad ostane u kući ili da otvorite prozore i glavu zagnjurite u jastuke".
 
"Ljudi su to do sada trpeli, ali srećom, okupile su se komšije iz naselja koja su u neposrednoj blizini kafilerije. Ne bi se ovo nikada ni desilo da bezbroj puta nismo zvali komunalne inspektore, republičke inspekcije i nadzore", objasnila je.
 
Građani Zrenjanina su i do sada, u više navrata ukazivali na problem smrada iz Kafilerije, organizujući proteste i tribine, a nedavno i prikupljali potpise za peticiju kako bi se ona izmestila, ali osim obećanja nadležnih, do rešenja problema nije došlo.
 
Kafilerija u Zrenjaninu postoji od 1984. godine i bavi se preradom nemetalnih otpadaka i ostataka i proizvodnjom mesno-koštanog brašna i tehničke masti. Od 2006. godine zove se "Prekon", a od 2010. godine je u vlasništvu kompanije "Matijević".
 
Direktor: Poštujemo sve standarde
 
Direktor "Prekona" Slavko Popović saopštio je da "firma posluje po zakonu i da se poštuju svi standardi predviđeni za tu vrstu delatnosti".
 
Kaže da je i pored toga, uvažavajući prijave građana, rukovodstvo spremno da, u saradnji i uz pomoć lokalne samouprave, nadležnih pokrajinskih organa i ministarstava poljoprivrede i zaštite životne sredine, u narednom kratkom roku izmesti svoje prerađivačke pogone van gradske zone.
 
"U pregovorima sa predstavnicima lokalne samouprave, pored pomoći koju bi nam pružili za premeštaj fabrike na jednu od tri potencijalne lokacije pogodne za obavljanje ove delatnosti, razmatra se i mogućnost javno-privatnog partnerstva sa kompanijom Energo-zelena iz Inđije", naveo je Popović.
 
Kaže i da "Prekon" nije kafilerija, da se tu ne uništavaju leševi životinja, već se prerađuje životinjski otpad kategorije 3 iz klanične proizvodnje (delovi životinja zaklanih u klanici kao bezopasan otpad), od kojih se dobija prerađen protein životinjskog porekla, topljena mast, međuproizvod za laboratorijske reagense, farmaceutsku industriju, kozmetičke proizvode i drugo.
  • Vikend Zrenjaninac

    20.07.2020 10:35
    Navikli
    Nehumano, necivilizacijski je to što se dešava, praktično pola grada živi u smradu.
    Podrška svima koji nastoje da se izbore za rešenje problema. Nasrdili se Zrenjaninci konačno.
    Tužno je što se dugo vremena već dešava, ali stihijski se samo stanovništvo bori protiv toga.
    Povremeno boravim u Zr, na Lesnini, leti ako ostaviš otvoren prozor, sadržaj želuca se penje do grla. Ako je to rad po zakonu i nema nikakvih problema, neka se vlasnik preseli u krug fabrike!

  • Komšija

    20.07.2020 10:33
    Učite jezik i radite papire
    Paljba napolje!
    Za državu kratko, za čoveka život...
    Nema se vremena, a nije Srbija majka.
    Vaše igralište, vaše i moje dvorište je planeta!
    Idite, živite!
  • Dalabu

    20.07.2020 09:25
    Zaista smrad koji se siri tim delom ZRa je van poimanja. To nije ljudski. Generatori takvog smrada moraju biti izmesteni daleko od naselja. To mora prestati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina