Nakon eksplozije u Bejrutu: Šta se sve skladišti u Pančevu

Nakon vesti da je 2.750 tona amonijum nitrata u utorak eksplodiralo u bejrutskoj luci, pančevačka javnost je počela da se pita šta se to nalazi u bivšoj Staklari u tom gradu.
Portal 013info je u više navrata pisao o ovoj temi, a kako saznaje, u staroj staklari nema amonijum nitrata, on se skladišti i čuva u magacinima HIP Azotara.
 
Odgovor su potražili od Promista, firme koja u Pančevu skladišti veštačko đubrivo namenjeno poljoprivrednicima.
 
"Promist ima zabranu lagerovanja amonijum nitrata u Staklari od strane od strane nadležnih institucija, tako da u ovim skladištima nema ovog đubriva", rekao je Danilo Tomašević, komercijalni direktor Promista.
 
U staroj Staklari se trenutno skladišti NPK 16:16:16, Mono amonijum fosfat (MAP) i UREA, a na lageru je, po Tomaševićevim rečima, desetine hiljada tona. Kako je rekao, sva ona ne predstavljaju opasne materije ni po kojem osnovu i imaju dozvole za uvoz i skladištenje.
 
Kako piše portal 013info, Promist zaista ima amonijum nitrat, ali u skladištima koje je firma iznajmila od HIP Azotare. Tomašević kaže da se radi o količinama do 5.000 tona, za koliko imaju sertifikat. Količina uskladištenog đubriva varira,  jer se njime trguje.
 
"Posle tragične nesreće u Tuluzu 2001. godine, Evropska komisija je usvojila regulativu kojim se jasno reguliše i uvoz amonijum nitrata i njegovo skladištenje i mi se tih procedura pridržavamo u svakom domenu. Tu postoji osam kategorija koje amonijum nitrat kao sredstvo za ishranu bilja mora da zadovolji da bi uopšte mogao da se stavi u promet i tih osam kategorija se dokazuje testiranjem u evropskim laboratorijama. Za  svaki proizvod koji uvezemo mi imamo adekvatnu dokumentaciju koja prati robu od uvoza do stavljanja u promet. I naravno, kada uvozimo amonijum nitrat, testiramo ga na svih tih osam tačaka", objašnjava Tomašević.
 
Azotarini magacini su, kako Tomašević kaže, projektovani i obezbeđeni za skladištenje ovakvih đubriva.
 
"U Bejrutu su bila u pitanju skladišta u kojima se čuvalo mnogo različitih roba, od vatrometa do hemikalija. To je nedopustivo", kaže Tomašević.
 
Veštačka đubriva su neophodna za poljoprivrednu proizvodnju, napominje ovaj portal.
 
"Srbija kao zemlja koja se bazira na poljoprivredi ne može sebi da dozvoli da ne uvozi nitratna đubriva. To bi drastično diglo cenu poljoprivrednoj proizvodnji", dodaje Tomašević.
 
Po rečima komercijalnog direktora Promista, nitratno đubrivo je u Pančevo smešteno u magacine koji su bezbedni i tome namenjeni, a firma koja ih uvozi i njima trguje je svesna katastrofalnih posledica do kojih bi moglo da dođe ukoliko se ovom problemu pristupi neodgovorno.
 
Šta je amonijum nitrat?
 
Amonijum nitrat je industrijska hemikalija koja se uglavnom koristi kao đubrivo jer je dobar izvor azota za biljke, a predstavlja i jednu od glavnih komponenti eksploziva.
 
Nakon jučerašnjih eksplozija u glavnom gradu Libana, u mnogim medijskim izveštajima naglašava se upravo ovo drugo "ubojitije" svojstvo amonijum nitrata.
 
"Ova hemikalija sama po sebi nije eksplozivna, već je oksidant koji uvlači kiseonik u vatru – i samim tim čini požar mnogo intenzivnijim", kaže Gabriel da Silva, predavač hemijskog inženjerstva na Univerzitetu u Melburnu, prenosi britanski Gardijan.
 
Po njegovim rečima, amonijum nitrat se može zapaliti samo pod određenim okolnostima, a njih je teško postići.
 
"Iako amonijum nitrat u stvari može da ugasi požar, ako je ova hemijska supstanca kontaminirana nekim drugim supstancama, na primer uljem, postaje veoma eksplozivna. Mislim da se to dogodilo u Bejrutu", rekao je da Silva.
 
Iako hemikalije u vazduhu treba da se raspuste prilično brzo, zaostali zagađivači mogu kasnije da izazovu probleme, na primer da zakisele kišu.
  • tnt

    07.08.2020 20:34
    Stalno se priča o Pančevu. Promist u NS-u se baš i ne vidi.
    Viktorija g. i Promist su kupili, prethodno uništenu firmu, NIT (novosadska industrija tekstila),samo zbog lokacije (DTD kanal...Dunav) i velike površine.
    Ona im je poslužila za skladištenje velike količine veštaka.
    Šta je sa Promistovom lukom u Sr. Karlovcima?
    Ko stoji iza Promista?
    Inspekcija nesme da priviri...
  • Stručnost pre svega

    07.08.2020 19:47
    @Podbarac Hteo bih vam skrenuti na pažnju da vi imate problem jer ga vi izgleda ne vidite ili ne želite da ga vidite. Vaša potreba da delite lekcije tako što nešto prethodno pronađete na internetu i potom sa stanovništa "eksperta" to prenosite, često pogrešno ili polu-pogrešno, ukazuje da vam nešto nedostaje u životu što ovime potom kompenzujete. Prošli put ste bili "ekspert" za viruse, sada ste "ekspert" za eksplozivne supstance. Dobronameran savet za vas gospodine je da potražite pomoć psiho-terapeuta, nešto je drugo u pozadini svega i to nema veze ni sa virusima ni sa amonijum-nitratima i mislim da trebate o tome razgovarati sa stručnjakom, molim vas nemojte to odbaciti i samom sebi postavljati dijagnoze, nije sramota zatražiti pomoć.
  • Borislion

    07.08.2020 13:48
    Pobeda Petrovaradin
    Molim redakciju da proveri skladište u bivšoj Pobedi.
    MK je prodao Rusima ceo kompleks.
    Ranije je tamo bilo puno min đubriva na otvorenom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina