Međunarodni filmski festival FROM od petka u Malom Iđošu

Međunarodni festival kratkometražnih filmova (igrani, dokumentarni i animirani) posvećenih romskoj temi održava se od 28. do 30. avgusta u State of art (Državi umetnosti) u Malom Iđošu.
Selektor ovogodišnjeg festivala FROM, reditelj Filip Markovinović, od mnogobrojnih pristiglih filmova iz celog sveta odabrao je 11 filmova koji će se u dva festivalska dana takmičiti za nagradu State of Art-a. 
 
On kaže da selekcija nije mogla puno da pobegne od klišea o ovoj manjinskoj zajednici - težak socijalni položaj, značaj obrazovanja, problem ranog sklapanja brakova kao i kulturoloških razlika koje se na ovaj ili onaj način prevazilaze. 
 
Ipak, nekoliko filmova su potpuna suprotnost - svet Roma prikazuju kao bajkovitu paralelnu dimenziju u kojoj vladaju magija i apsolutna sloboda, a tu su i urbane priče u kojima su Romi sastavni deo šire zajednice i svetskih trendova, dok se u formi kratkih radioničkih filmova prikazuju radovi koje su snimili sami Romi i koji nude pogled "iznutra" na život mladih i teme koje njih zanimaju. 
 
Prvog festivalskog dana u 20 časova svečano će biti otvoren filmski festival, potom će publika biti u prilici da pogleda film "Gde je dom" reditelja Saše Perića. Ove godine predsednik države umetnosti u drugom mandatu je Dragomir Zupanc. 
 
Do sada su podršku dali, a i učestvovali u radu festivala Slobodan Šijan, Goran Paskaljević, Janko Baljak, Silard Antal, kao i Gorčin Stojanović i mnogi drugi istaknuti reditelji. 
 
Drugog dana festivala, u subotu u 20 časova, takmičarski deo programa će otvoriti pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević. Trećeg dana festivala u isto vreme na programu je Takmičarska selekcija, a u ponoć će biti proglašen pobednik FROM-a. 
 
Nagradu će dodeliti osnivač i direktor festivala, multimedijalni umetnik dr Zoran Tairović. 
 
Ovogodišnji žiri festivala čine filmski kritičar Ivan Velisavljević, reditelj Dragomir Zupanc i takođe reditelj Milan Milosavljević, koji će biti i predsednik žirija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina