VIDEO: Opština stavila katanac na seosku školu, deca uče na stepeništu i travnjaku ispred objekta

Sutra će biti četvrti dan kako roditelji dovode decu ispred zaključane škole i predškolske ustanove u selu Mileševo u opštini Bečej gde im održavaju improvizovanu nastavu, jer odbijaju da nastave školovanje u renoviranom objektu u susednom selu.
Za učenje koriste materijal koji dobiju onlajn od učiteljice. Oko crtanja, pisanja i učenja, pomažu im roditelji, susedi i jedna meštanka koja je nezaposlena učiteljica. U međuvremenu, njihova učiteljica sedi u praznoj učionici u renoviranom objektu u selu Drljan. Roditelji svakog dana snimaju školske aktivnosti njihove dece i snimke šalju učiteljici, a udružili su se i da pokose travu koja je bila zarasla oko škole. 
 
Kako meštani Mileševa pričaju za 021 škola u njihovom komšiluku postoji već osamdeset godina i pohađali su je i oni i njihovi roditelji i njihove bake i deke. Gubitak škole vide kao gubitak života sela koje je ionako svakim danom sve manje naseljeno.
 
Ove godine u školskim klupama mileševskog objekta škole "Petefi Šandor" trebalo je da se nađe osam učenika, dok je 12 predškolaca trebalo da pohađa predškolsku nastavu u istom objektu. 
 
Melinda Bukli majka je četvoro dece od kojih dvoje pohađaju osnovnu školu, a jedno ide u vrtić. Još jedno je na putu. Pita se koliko će, za nekoliko godina, ono kilometara morati da prevali zbog obrazovanja.
 
"Biće još dece u selu, evo njih troje bi sledeće godine mogli u predškolsko. U selu ima i trudnica", kaže za 021 Melinda koja je prethodnih dana troje dece dovodila ispred zaključane škole i koja tvrdi da će sa tim i nastaviti sve dok im se ne omogući da nastavu prate iznutra.
 
Kako kaže, čekaju samo da neko jednog dana "skine lokot i otvori vrata".
 
"Samo treba da otključaju vrata i puste decu unutra. Da nam vrate učiteljicu i vaspitačicu. Mi nećemo dozvoliti da se ugasi škola", kaže Melinda.
 
Renovirana škola u dva kilometra udaljenom Drljanu ne deluje joj kao bolja ideja, a ne smatra da je njihova zgrada u toliko očajnom stanju da je nebezbedna.
 
Sa njom se slaže i Dušanka Vuksić koja se priseća i da je njihova škola renovirana pre deset godina. Da neki problemi kao što su stari prozori i grejanje na drva postoje, priznaje. Međutim, smatra da oni nisu presudni za funkcionisanje i bezbednost i ističe da su meštani svakako planirali da, ukoliko je potrebno, iz svojih džepova ulože u renoviranje.
 
"Priča da je sve ruinirano i da školi nema spasa nije tačna. Roditelji i meštani ne žele drugu školu i spremni su da se za to izbore. Ugasiti školu znači ugasiti život u selu", priča Dušanka za 021.
 
Ističe da je problematičan i sam način na koji je škola zatvorena.
 
"Roditelji su 25. avgusta dobili obaveštenje da će od 1. septembra decu voditi u školu u Drljan. Prethodno nisu ni sa kim razgovarili. Ko je to odlučio bez konsultacija sa nama i zašto nam javljaju nepunih nedelju dana pre početka školske godine", pita Dušanka.
 
Kako navodi, oni su se obraćali direktorici škole, mesnoj zajednici i predsedniku opštine. Odgovore nisu dobijali do danas kada je predsednik opštine zakazao sastanak sa njima. 
 
U dopisu za portal MojBečej.rs članica opštinskog veća zadužena za obrazovanje Dalila Dujaković navela je da se oni vode isključivo interesima dece i učenika, te da je rekonstruisani objekat u Drljanu "u funkcionalnom, pedagoškom i metodičkom smislu prilagođeniji procesu nastave i pruža kvalitetnije uslove za obrazovanje i rad sa decom".
 
Meštani Mileševa su pokrenuli i peticiju koja za sada ima više od 450 potpisa, a predsednik opštine rekao je da će razgovarati sa njima, kao i da je njihova škola na spisku za renoviranje.
 
U vezi sa ovom školom i protestom roditelja, 021.rs je poslao pitanja i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje.
 
  • Ja

    05.09.2020 09:10
    Prevoz do skole
    Ako je vec zatvorena skola na brzinu i necijom odlukom deca prebacena u drugi objekat, treba toj deci obezbediti i besplatan prevoz do skole i nazad. Ako to nije moguce ostaviti decu da se skoluju online. Online nastavu treba razvijati i unaprediti, posebno za decu kojoj je skola kilometrima daleka a nema nikakvog prevoza ili roditelji nisu u mogucnosti da ga placaju. Posebno bi bilo korisno za decu koja zive u planinskim predelima tokom zime. Sela nam se gase zbog zatvaranja skola i zdravstvenih ispostava.
  • deo demosa

    04.09.2020 12:04
    pogledah mapu
    i videh da je to, u stvari jedno selo, ili, možda dva, povezana ulicom ive lole ribara. O čemu je ovde reč? Što je strašno da deca odu u školu kilometar dalje? ja sam išao od pašićeve ulice do gundulićeve škole osam godina, i ništa mi nije falilo. Škola je bila super.
  • Dejan

    03.09.2020 20:52
    Dil
    Pogledajte razdaljinu Milesevo-Drljan ! Imate jednu putanju putem od 1,4 km i drugu kroz ulice sela od 1,3 km! A zanimljivo je i to sto svi roditelji i koji su dali izjave,putovali su 25km dal za Becej ili B. Topolu ! Napomenimo i to da se Drljan i Milesevo bas nesto i ne voledu tradicionalno, sad vidite vredi li nesto vise pisati o zatvaranju skole !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina