Zrenjaninska fabrika guma dobila saglasnost na studiju o uticaju na životnu sredinu, odbijene sve primedbe

Grad Zrenjanin dao je saglasnost na studiju o uticaju fabrike guma "Linglong" na životnu sredinu, što znači da deo kompleksa za koji je studija izrađena sada može da počne da se gradi.
Zrenjaninska fabrika guma dobila saglasnost na studiju o uticaju na životnu sredinu, odbijene sve primedbe
Foto: 021.rs
Odeljenje za privredu, odsek za zaštitu i unapređivanje životne sredine Grada Zrenjanina odbilo je jednu žalbu i 40 mišljenja, a na sam dan javne rasprave podneto je 57 primedbi na način održavanja i protokol javne rasprave. Ove primedbe podnete su jer su za vreme održavanja javne rasprave, predstavnici građana i udruženja sprečeni da učestvuju tako što im obezbeđenje nije dozvolilo da prisustvuju.
 
Žalbu na studiju je podnelo Udruženje građana "Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu - RERI", a ista je odbijena od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. 
 
Tehnička komisija za ocenu studije je donela odluku da Odsek za zaštitu životne sredine od "Linglonga" zatraži izmenjenu i dopunjenu studiju, što je zastupnik beogradski Mašinoprojekt Kopringi i učinio.
 
Tehnička komisija je ocenila da su mere za sprečavanje, smanjenje i otklanjanje mogućih štetnih uticaja projekta na stanje životne sredine u toku izvođenja projekta, rada i u slučaju udesa i po prestanku projekta, podobne.
 
Odsek za zaštitu životne sredine je zatim uvidom u kompletnu dokumentaciju i na osnovu izveštaja tehničke komisije konstatovao da je dopunjena studija urađena u skladu sa zakonom i data je saglasnost.
 
Podsetimo, kako je 021 već pisao, kineska kompanija podnela je zahtev za procenu uticaja samo za deo kompleksa koji podrazumeva skladištenje, pumpnu stanicu, restoran i slično, dok je iz zahteva izostavljena valjara koja će se graditi u budućnosti, a koja je potencijalno najopasnija za životnu sredinu. Opširnije OVDE
  • Mikica

    03.10.2020 12:23
    Daklem..
    Oni koji su ih i doveli i poklonili im najplodnije njive za izgradnju fabrike su odlučili da daju saglasnost? Zar je neko očekivao drugačiji ishod?
    Plači voljena zemljo..
  • Zrenjaninac

    02.10.2020 16:32
    Falsifikat
    Dobijena saglasnost za studiju na čiju javnu raspravu je bilo sprečeno 40 ljudi da prisustvuje i postavi pitanja! Policiju su poslali na narod! I nije istina da su odbijene primedbe. Stigli su odgovori na pitanja sa obrazloženjem da će to u budućoj studiji ispraviti!
  • Mile

    02.10.2020 16:03
    Покрајински секретаријат
    Колико је део Владе Галића?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina