Raspisan konkurs za najlepšu pesmu o vinu povodom Mačkovog Dana mladog portugizera

I ove godine se održava "Mačkov dan mladog portugizera", svečanost posvećena vinu, poeziji, kulturi i ljubavi, a tim povodom održaće se i 11. po redu konkurs za najlepšu pesmu o vinu.
Raspisan konkurs za najlepšu pesmu o vinu povodom Mačkovog Dana mladog portugizera
Foto: 021.rs

Konkurs se realizuje u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga, koja predstavlja najstarije čitalište na našim prostorima. Osnovana je 1842. godine i imala je veliku ulogu u očuvanju kulture i tradicije u Irigu i okolini.

Građani mogu poslati svoje pesme do 31. oktobra. Uslov je da tema pesme bude vino, a svi ostali detalji se mogu saznati na zvaničnoj stranici organizatora (detalje konkursa potražite OVDE) ili u Srpskoj čitaonici u Irigu (022/461-275).
Žiri je u sastavu: Todor Bjelkić, književnik, predsenik žrija; Maja Plavšić, profesorka književnosti; Vera Novković, direktorka Srpske čitaonice; Zlatko Zrilić, Sremske novine i Đurđica Jojić, zamenica direktora vinarije "Mačkov podrum". Oni će odabrati tri pesme koje će biti nagrađene.  
 
Pobednici će biti proglašeni na Danu mladog portugizera u organizaciji vinarije "Mačkov podrum" koji se održava 19. novembra u Vinskoj ulici u Irigu.
 
Od pokretanja konkursa pa do danas stiglo je ukupno 696 pesama od čak 405 autora, što govori o značaju i veličini ovog konkursa. Sve pesme koje su ušle u uži krug, iz perioda 2010-2015, objavljene su u zborniku pod nazivom "Vino je poljubac postojanja". U pripremi je i drugi zbornik, koji obuhvata pesme iz perioda 2016-2021, i čije je objavljivanje takođe predviđeno za sam Dan mladog portugizera.
 
"Mačkov podrum" je porodična vinarija iz Iriga, veoma posvećena tradicionalnim vrednostima, u kojoj danas radi šesta generacija vinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.