Stric dobio pet godina zatvora zbog smrti bratanca nakon tuče kod Bačke Palanke

Janko M. (67) iz Silbaša, kojem se stavlja na teret da je prošle godine usmrtio svog bratanca u njegovoj kući u tom mestu kod Bačke Palanke, osuđen je u novosadskom Višem sudu na pet godina zatvora.
Stric dobio pet godina zatvora zbog smrti bratanca nakon tuče kod Bačke Palanke
Foto: 021.rs
Zastupnica optužnog akta Ksenija Dajanović odmah nakon obrazloženja najavila je žalbu.
 
Prema navodima optužnice, kako prenosi Dnevnik, okrivljeni je posle žučne rasprave 6. aprila prošle godine lišio života Vlada M. (50) u njegovoj kući u Ulici Đure Jakšića. Pre nego što je okrivljeni zadao smrtonosni udarac u vrat, ali i ubode nožem u leđa i ruku, došlo je do tuče.
 
Optužnicom se okrivljeni teretio za ubistvo, ali mu je presuđeno po krivičnom delu nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnom posledicom. Njemu je izrečena mera obaveznog lečenja od alkoholizma i naloženo mu je da plati sudske troškove, a presudom je odlučeno i da ostaje u pritvoru. 
 
Pri obrazlaganju presude, predsednik veća sudija Srđan Savić naveo je da okrivljeni nije imao nameru da liši života bliskog rođaka, pa stoga nisu ispunjeni zakonski uslovi da odgovara za ubistvo.
 
Sud je tokom dokaznog postupka utvrdio da je nakon verbalnog sukoba između strica i bratanca usledio i fizički obračun, razmena udaraca, kada je u jednom trenutku Janko uspeo da zada Vladi više snažnih udaraca pesnicom u vrat, što je dovelo do zatvaranja disajnih puteva i smrti, obrazložio je sudija Savić.
 
Kako je dalje rekao, nije sporno da je optuženi znao da tim udarcima može da nanese teške povrede, ali on tom prilikom nije imao lošu nameru, niti volju da ubije. Optuženi je u tom sukobu zadobio brojne povrede po glavi, licu, vratu i stomaku.
 
Sud je zaključio da nisu osnovani navodi odbrane da je on učinio delo u stanju razdraženosti jer, po nalazu veštaka, optuženi jeste bio smanjeno sposoban zbog alkohola, ali ne bitno.
 
On je osuđen za delo za koje je zaprećen zatvor od dve do 12 godina. Sud je imao u vidu, piše Dnevnik, da optuženi ima 67 godina, da nije do sada osuđivan, da je bio neuračunljiv (ali ne značajno), te da je izrazio žaljenje.
  • комша

    17.10.2020 14:01
    " okrivljeni nije imao nameru da liši života bliskog rođaka, pa stoga nisu ispunjeni zakonski uslovi da odgovara za ubistvo."
    Ово хитно да се измени у закону! Јел га је убио? Јесте. Онда је то убиство и тачка! Убиство из нехата је кад случајношћу узрокујеш нечију смрт. Овај је свесно кренуо физички на другог човека, још га је и избо. Робијао би он мени док је жив!
  • buljisha

    16.10.2020 11:30
    p e t godina
    za ubistvo. Više dobiju za dužnici informatike ili iz poreske...
  • Jeca

    16.10.2020 10:30
    Ako si pijan i izraziš žaljenje možda ne moraš ni dobijati.Strašno!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".