Subotica: Usvojen regulacioni plan za najveću vetroelektranu u Evropi

Grad Subotica usvojio je Plan detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane "Maestrale ring" u Čantaviru, što je prvi korak i preduslov za izradu projekata za najveću vetroelektranu u Evropi.
Subotica: Usvojen regulacioni plan za najveću vetroelektranu u Evropi
Foto: Pixabay
Plan je da park obuhvati 6.626 hektara, u prvom redu okolinu Čantavira, Bikova i Starog Žednika.
 
Prema ranijim najavama, turbine će biti smeštene na najmanje jedan kilometar od naselja, a kako prenosi RTV Pannon, usvajanje ovog plana je prvi korak realizacije investicije koju gradi lokalna firma italijanske Fintel Energija Grupe, piše portal Energija Balkana.
 
Direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica Predrag Radivojević kaže da će snaga vetroelektrane, kada bude završena, biti 600 megavata i da će proizvoditi više od 1.000 gigavati časova struje godišnje. To je, dodaje, dovoljno električne energije za više od 200.000 domaćinstava.
 
Navodi da je ono što će ostati kao trajna korist za grad Suboticu mreža od više od 100 kilometara atarskih puteva koja treba da pokrije dopremanje opreme do 113 stubnih mesta, odnosno 113 vetrogeneratora.
 
Kaže i da će investitor dalje, u saradnji sa resornim ministarstvom i pokrajinskim institucijama, nastaviti da razvija ovaj projekat do izgradnje.
 
Odbor direktora kompanije koja je investitor saopštio je ranije da se pokreće ambiciozni projekat izgradnje novih vetroparkova među kojima se nalazi i projekat razvoja najvećeg vetroparka na evropskom kontinentu. Tada je generalni direktor kompanije Fintel Energija, Ticijano Đovaneti najavio, ne navodeći lokaciju, da će ovim projektima Srbija biti među zemljama koje će se najbrže uključiti u energetsku tranziciju sa fosilnih goriva na izvore čiste energije.
  • Realista

    09.11.2020 09:53
    Realnost
    Ovo nije nimalo jeftino za Srbiju kao što neko misli. Niko ne dolazi u Srbiju da bi trošio nego da bi zaradio.
    Vetroenergane spadaju u povlašćene proizvođače električne energije kojima je odobrena povlašćena otkupna cena električne energije od 9,2 €c/kWh tj. ko 10,8 din/kWh. Tu cenu treba da plati EPS za svaki proizvedeni kWh iz vetroenergane firmi koja napravi vetroenerganu. Te pare ne ostaju u Srbiji već odlaze van Srbije.
    Ta cena je viša po kWh od ukupne cene sa transportnim, distributivnim troškovima, taksama, porezima od cene koju gradjani Srbije plaćaju EPS-u.
    Znači EPS će više da plati nego što će da zaradi. Praviće gubitak i sutra će ga prodati za tepsiju ribe.
    Takodje će EPS da plati i balansnu odgovornost za tih 600 MW instalisanih koji mogu biti od nekoliko MW do čitavih 600 MW, zavisno od vetra.
    To može da košta koliko će i platiti tom proizvođaču. Znači, skoro dupli trošak.
    Balansna odgovornost znači da će taj sa vetroenerganom moći da plasira u mrežu kada EPSU ne treba i da će EPS onda morati da isključuje i svoje izvore koji proizvode jeftiniju struju.
    Da li neko razmišlja o tim stvarima kada daje takve dozvole.
  • ntt

    08.11.2020 19:39
    Jos jednom o "najvecoj"
    Olako dajemo te NAJ epitete.

    https://www.power-technology.com/features/the-biggest-wind-farms-in-europe/
  • Ns 49

    08.11.2020 09:25
    Rekao bih da tamo ipak duva. Kad god sam bio na granici sa Mađarske strane uvek duvao neki hladan vetar a svuda okolo ravnica. Ima tu nešto ne bi stranci tek tako ulagali sredstva.
    Samo neka se gradi a pogotova da ulažu stranci jer ako nama opet hoće da dođe neki nesvet kao što je bio Milošević pokušače na sve načine da ga eliminišu da nas ne bi opet bombardovali pa time i njihovu imovinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.