U Vojvodini blizu 4.000 aktivnih slučajeva, u Novom Sadu više nego dvostruk porast broja zaraženih

Institut za javno zdravlje Vojvodine u ovom trenutku ocenjuje epidemiološku situaciju u Vojvodini kao izrazito nepovoljnu, sa tendencijom daljeg pogoršanja.
U Vojvodini blizu 4.000 aktivnih slučajeva, u Novom Sadu više nego dvostruk porast broja zaraženih
Foto: Marija Erdelji
Epidemijski talas u Vojvodini je u toku, kažu u Institutu i dodaju da je situacija najozbiljnija u Novom Sadu, gde je u jednom danu registrovano 246 slučajeva zaraze. 
 
U ovom trenutku je 3.828 aktivnih slučajeva na teritoriji Vojvodine, što predstavlja više nego dvostruko veći broj u odnosu na prethodnu nedelju, kažu u ovoj instituciji. Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu - 2.144 što je, takođe, više nego dvostruk porast u odnosu na prethodnu nedelju.
 
"Prisutna je široka geografska rasprostranjenost i aktivnost virusa na teritoriji pokrajine, što ukazuje na veću potrebu striktnije primene mera zaštite. Aktivni slučajevi su prisutni u 44 od 45 opština u Vojvodini. U ovom trenutku na teritoriji 11 opština, Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Bačkoj Palanci, Vršcu, Beočinu, Opovu, Žablju, Alibunaru i Kuli epidemiološka situacija je izrazito nepovoljna sa tendencijom pogoršanja. Nepovoljna situacija sa tendencijom pogoršanja registruje se u još devet opština. U ostalim gradovima i opštinama situacija se ocenjuje kao nesigurna sa tendencijom pogoršanja", kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.
 
Među obolelima, kažu epidemiolozi, dominira radno aktivno stanovništvo. 
 
"Dominantno se registruju pojedinačni slučajevi obolevanja dece školskog uzrasta, koje je povezano sa boravkom u drugim zemljama ili je do zaražavanja došlo od prethodno obolelih roditelja odnosno van škole. U poslednjih nedelju dana registrovan je prenos kod manjeg broja dece iz dva školska kolektiva u Novom Sadu. Nakon sprovedenih epidemioloških ispitivanja utvrđeno je da je do zaražavanja došlo tokom druženja i aktivnosti, dece iz istih razreda, van škole. Predložene su i uvedene dodatne mere zaštite kolektiva i situacija je stavljena pod kontrolu. Institut  apeluje sve da se nastavi sa neophodnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema", navode u Institutu.
  • Pera

    10.11.2020 07:47
    Čuvajte se tzv. Zvanične medicine, neprijatelju Prirode.
  • gfxd

    10.11.2020 07:41
    Ako poverite videcete da su isti nickovi ovde sada protiv zatvaranja a u martu su bili za.
  • Nina

    10.11.2020 07:14
    Najveca bolest ovog naroda
    je nekontrola sopstvenog zivota i stalno gledanje u svet
    Mislite svojom glavom,zivite svoj zivot ,budite objektivni i probudite se napokon.
    Zivimo u bolesnom i razmazenom svetu
    punom iluzije i straha,bez sopstvene misli i osecanja
    bez empatije .
    Corona nece proci kao inove bolesti koje ce dolaziti i desetkovati Zemlju
    Ali ako uradite sve sto misleci svojom glavom treba da uradite onda necete biti pitencijalni prenosilac i ubica iz nehata...
    Cuvajuci druge cuvate i one koje volite,ako ih volite...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina