Kikinda: Sloga tvrdi da njihovi aktivisti trpe pritiske i progon

Udruženi sindikati Srbije Sloga (USSS) oštro su osudili prikupljanje izjava članstva tog sindikata u kikindskom pogonu kompanije "Tisza Automotive d.o.o. Senta" i ocenili da rukovodstvo te firme "na najgrublji način" primenjuje "otvoreni pritisak i progon sindikalnih aktivista i članova sindikata Sloga".
Kikinda: Sloga tvrdi da njihovi aktivisti trpe pritiske i progon
Foto: Pixabay
U saopštenju USS navodi da dve članice rukovodstva kompanije "Tisza Automotive", pod izgovorom nedostavljanja akta o upisu u Registar sindikata u blagovremenom roku - što nije presudno za rad sindikata, čine "nezakonit pritisak na članstvo Sloge".
 
Kažu da članovi Sloge dobijaju pozive za davanje izjava i da se "sačinjavaju zapisnici koji opasno zadiru u narušavanje ličnih, ljudskih, građanskih i radnih prava".
 
Sloga je medijima, uz saopšenje, dostavila i fotografije formulara za davanje izjava - zapisnika, sa potpisima dve direktorke. U zapisnicima se traži odgovor na pitanja: da li ste član sindikata Sloga, koja je vaša funkcija u sindikatu, da li ste bili prisutni na sednici na kojoj ste izabrani, u kom mestu i u kojoj prostoriji je održana sednica, koliko je bilo članova Sindikata, ko je vodio zapisnik, ko je predsedavao i ko su članovi izabrani na funkcije.
 
Sloga se u saopštenju pita "sa kojim pravom rukovodstvo kompanije to radi, za čije potrebe i po kom osnovu i zakonu", a zapisnike poredi sa obrascima iz vremena nacionalsocijalizma, "koje je u potpunosti uništilo evropski sindikalni pokret, a od radnika napravilo poslušne jedinke, koji rade, ratuju, ćute i stvaraju profit".
 
Sloga je u pozvala ministarke za rad Dariju Kisić - Tepavčević i za ljudska prava Gordanu Čomić da "reaguju na kršenje zakona i ugrožavanje prava zaposlenih, mobing i šikaniranje".
  • Igor

    21.11.2020 22:45
    Naučeni da ćute i trpe ! E zato sam otišao ! Kada se neko pobuni umesto da ga ostali podrže oni još više pognu glavu !
  • Iz Rusije s ljubavlj

    21.11.2020 15:06
    Kapitalizam zabranjuje sindikate.
    Setimo se pocetka 20og veka deco, vi koji ste sada skoro u 22. veku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".