Kikinda: "Tisza Automotive" odgovorila na tvrdnje sindikata Sloga u kompaniji

Kompanija "Tisza Automotive" reagovala je na saopštenje sindikata Sloga u ovoj kompaniji, a koji je optužio rukovodstvo za progon sindikalista.
Kikinda: "Tisza Automotive" odgovorila na tvrdnje sindikata Sloga u kompaniji
Foto: Pixabay
U kompaniji "Tisza Automotive" veruju da je reakcija Sloge nastala uz namerni propust da se centrala firme upozna sa činjenicama, a koje optužbe čine, kako kažu, neosnovanim.
 
U kompaniji kažu da Zakon o radu propisuje da svaki sindikat mora da obavesti poslodavca o izboru predsednika i članova organa u roku od osam dana od dana izbora, te da je sindikat Sloga Tisza Automotiv upisan u registar sindikata 9. septembra 2020. godine.
 
"U periodu nakon osnivanja ovog sindikata, poslodavac je primio više podnesaka svojih zaposlenih u kojima su oni ukazivali na sumnju da sindikat Sloga Tisza Automotiv deluje nezakonito jer nema izabrane organe. Radi razjašnjenja nastale situacije, poslodavac je 19. oktobra pismenim putem pozvao sindikat Sloga Tisza Automotiv da dostavi odluku o izboru predsednika i članova organa sindikata. Isprava, koja sadrži odluku skupštine sindikata o imenovanju predsednika, potpredsednika, sekretara i članova izvršnog odbora, dostavljena je poslodavcu 30. oktobra. Prema ovoj ispravi sednica skupštine na kojoj je doneta odluka o izboru organa održana je 27. septembra, u Kikindi", kažu u kompaniji.
 
Dodaju da zakon i procedure ne definišu kako se proverava validnost odluka o izboru rukovodstva i članstva sindikata, ali da zakonom jesu utvrđena brojna prava i ovlašćenja sindikata.
 
"Sindikati su ozbiljne institucije koje kompanija Tisza Automotive izuzetno poštuje i sa kojima odlično sarađuje. Kao rezultat te saradnje, pre više od dve godine, Tisza Automotive je zaključio kolektivni ugovor sa reprezentativnim sindikatom. Poslodavac je dužan da isti odnos ima prema svakom sindikatu koji je kod njega osnovan. Poslodavac je dužan da pazi i na to da svi sindikati sa kojima sarađuje, razgovara, pregovara deluju zakonito, u smislu da imaju legitimno izabrane organe. Ne može poslodavac da, bez prethodnog utvrđivanja osnovanosti sumnji, sarađuje sa sindikatom protiv kojeg radnici kompanije podnose predstavke o tome da nema izabrane organe", kažu u Tisza Automotive.
 
U kompaniji sumnjaju da je sindikat formiran mimo održane sednice skupštine, te da je to razlog zbog kog su bili primorani da održe sastanke sa zaposlenima u rukovodstvu ovog sindikata.
 
"Šta je poslodavac u opisanoj situaciji mogao drugo da uradi? Da ignoriše podneske svojih radnika i da započne saradnju sa sindikatom koji nema izabrane organe? Uvereni smo da ne bi na taj način ni jedna ozbiljna kompanija postupila", kažu u kompaniji.
 
Njihov ceo odgovor je u nastavku.
 
  • Botićoza

    23.11.2020 14:51
    Jeste
    A gde je pečat?
  • Ćaća

    23.11.2020 14:24
    Se vraća
    Igrom slucaja je tisza cerka kompanija Novosadske kompanije Lear, koja je opste poznata po sjajnim uslovima za svoje radnike i po postovanju svih zakona u radnom pravu i zakona vezanih za zastitu zivotne sredine...
  • Marko

    23.11.2020 13:41
    Izgleda bi ljudi kao kod Tite - malo radis a malo vise gledas kako drugi rade.
    Nema lezanja drugovi - kapitalizam je stigao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina