Za japansku fabriku guma u Inđiji 41 milion evra državne pomoći i besplatno zemljište

Japanskoj kompaniji "Toyo Tire" odobren je 41 milion evra državne pomoći za izgradnju i opremanje fabrika za proizvodnju guma na teritoriji opštine Inđija.
Za japansku fabriku guma u Inđiji 41 milion evra državne pomoći i besplatno zemljište
Foto: Pixabay
Kako se navodi u ugovoru o državnoj pomoći izgradnjom ove kompanije biće zaposleno najmanje 523 radnika na neodređeno do kraja 2023. godine. Struktura zaposlenosti će se sastojati uglavnom od radnika sa osnovnim obrazovanjem (320), potom srednjim (152) i višim i visokim (51).
 
U istom roku će biti izvršeno ulaganje u materijalna i nematerijalna sredstva kompanije u vrednosti od 382.713.001 evra gde najmanje 25 odsto ulaganja mora biti finansirano iz sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć.
 
"Toyo Tire" se obavezuje da novootvorena radna mesta povezana sa investicijom, kao i investiciju na teritoriji Inđije zadrži najmanje pet godina od završetka investicionog projekta.
 
Takođe, korisnik državne pomoći se obavezuje da na zahtev srednjih škola omogući određenom broju đaka dolazak na praksu u proizvodni pogon, odnosno zainteresovanim studentima u sedište. 
 
Davalac državne pomoći je Ministarstvo privrede Srbije. 
 
Planirana lokacija izgradnje je parcela površine 637.455 kvadrata koja se nalazi u Inđiji, a koju je ovaj japanski gigant takođe dobio na poklon od Republike Srbije. Procenjena vrednost poklonljenog zemljišta iznosi 352.831.342 dinara (oko tri miliona evra). "Toyo Tire" je takođe dobio građevinsku dozvolu bez naknade. Ukupan iznos državne pomoći koje je ovo preduzeće dobilo prema tome iznosi više od 44 miliona evra.
 
Bez obzira na to Komisija je ocenila da je predmetna državna pomoć adekvatna i proporcionalna.
 
Podsetimo, i kineska fabrika guma "Linglong" u Zrenjaninu nedavno je dobila 75 miliona evra državne pomoći i zemljište na poklon. 
  • Hm

    01.04.2021 20:00
    Dobiju 41 milion ali moraju da uloze 95 miliona. Citajte tekst.
  • Ivan

    19.12.2020 11:58
    Zamisli da nasa firma dodje u Japan i ponudi im da investira kod njih. Tako sto ce zaposliti 500 radnika u roku od 5 godina, a da im Japan izda 20 hektara zemlje na 99 godina za 1 dolar i 80.000 dolara po zaposlenom radniku koji ce imati platu 400 evra. Sta bi bilo? Japanci bi prihvatili?
  • freelancer

    26.11.2020 15:31
    U medjuvremenu drzava hoce neosnovane doprinose freelancer-a za 5 godina unazad.
    Evo ja vam necu platiti, svakako nemam ni odakle, a slobodno smanjite taj "moj" deo od tih 41 milion evra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina