FOTO: Mural patrijarha na zaštićenoj fasadi zgrade u Subotici

Patrijarh Irinej, koji je preminuo od posledica virusa korona, dobio je tokom prošle nedelje, zahvaljujući investitoru, Gradu Subotici, mural u centru tog grada, koji je oslikan na prednjoj fasadi zgrade nekadašnje Berze rada, koja se nalazi u zaštićenom gradskom jezgru, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
VOICE piše da je mural na objektu izgrađenom 1935. godine po projektu poznatog arhitekte Đorđa Tabakovića izazvao različite reakcije dela stručne javnosti koja smatra da je on neprimeren i problematičan i da mu nije mesto na objektu od istorijskog značaja za grad.
 
Kao graditeljsko nasleđe međuratnog perioda, pre nekoliko godina bila je u planu obnova ovog objekta, međutim, to se nije dogodilo. Na osnovu odluke o postavljanju zaštitnih tehničkih uređaja u zaštićenom gradskom jezgru Subotice, član 23, navodi se da se "zidna slika može postaviti na kompletno sređenim zabatnim zidovima, prema uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture (MZZSK) u Subotici".
 
Sekretar i pravnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici Fjodor Petrov rekao je za VOICE da je, na osnovu gore pomenute Odluke o postavljanju zaštitnih tehničkih uređaja u zaštićenom jezgru Subotice, moguće oslikavati mural, i da je na osnovu te Odluke, Zavod dao saglasnost na oslikavanje murala na toj zgradi.
 
Petrov navodi da je investitor Grad Subotica i da se obratio Zavodu koji je izdao suglasnost za oslikavanje ovog murala.
 
"Zavod je smatrao da ne postoji prepreka da se oslika mural na toj fasadi. I ranije smo imali zahteve za oslikavanje murala, isto tako i na zgradi Otvorenog univerziteta, uz prethodno pribavljenu saglasnost Zavoda", navodi Petrov.
 
Istoričarka umetnosti Aleksandra Davidov Temerinski rekla je za VOICE da je, kada je reč o zaštićenim objektima, bizarno to da nadležni Zavod daje dozvolu za slikanje murala, ukoliko se pripremaju konzervatorski radovi na dotičnoj zgradi.
 
"Kada je reč o zaštiti, ako je zgrada zaštićeno kulturno dobro, nadležni Zavod je morao dati dozvolu za izvođenje murala. Kada su pre dobijene potrebne dozvole? Svaka čast našim institucijama što tako munjevito reaguju", kaže Davidov Temerinski.
 
 
Foto: TV YU Eco (Screenshot)
 
Prema njenim rečima, u pitanju je "prečica" u odlučivanju, odnosno politička samovolja.
 
"Vidim taj gest kao primitivni oblik dnevnopolitičkog ulagivanja državi i crkvi, koje su postale jedno - kao u srednjem veku - onih koji su odluku doneli i onih koji su učestvovali u njenom sprovođenju brzinom svetlosti", smatra Davidov Temerinski.
 
Dodaje da su svakako zgrade koje pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi daleko adekvatnije mesto za dotični mural, kao i da bi bilo prirodno da su anketirani i stanari.
 
Grad: Lokacija primerena za mural Irineju
 
U odgovoru iz Gradske uprave za VOICE navodi se da je objekat na kome je oslikan mural patrijarha SPC Irineja odabran zbog lokacije kakva priliči za izražavanje poštovanja toj ličnosti, kroz umetničku formu urbanog zidnog slikarstva.
 
"Smatramo da je realizovano rešenje najprimerenije, da je pribavljeno mišljenje i odobrenje nadležnog organa zaštite, te da objekat na kojem je mural naslikan nije pretrpeo nikakvu štetu, niti mu se umanjuje vrednost. Naprotiv", navodi se u odgovoru.
 
"Blaženopočivši patrijarh srpski Irinej, kao vrhovni poglavar SPC je ličnost od najšireg društvenog značaja za celu Srbiju, te bi ograničavanje počasti njegovom liku i delu samo na crkvene porte i crkvenu javnost bio pristup koji ograničava", navodi se u odgovoru i dodaje da "živimo i u vremenu i u gradu u kome se iznad svega poštuje različitost, te smatramo da ovaj i ovakav izraz poštovanja nema mesta veštačkim ograničenjima".
 
Kriterijumi na osnovu kojih Zavod donosi odluke - upitni
 
Građevinski inženjer T. Daniel Lošonc rekao je za VOICE da je način funkcionisanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici upitan, kao i kriterijumi na osnovu kojih se donose pojedine odluke vezano za očuvanje pojedinih objekata unutar zaštićene gradske celine.
 
"Rad spomenute ustanove treba shvatiti ozbiljno, ma koliko ona delovala u nekim svojim intervencijama nelogično, nepromišljeno, usiljeno ili možda i protivzakonito. Svaka javna institucija svoje odluke donosi na osnovu postojećih regulativa i zakona i uvek mora i da odgovara za njih", smatra Lošonc.
 
Prema njegovim rečima, odgovorni u Zavodu treba da obrazlože svoja rešenja i da objasne na koji način se murali mogu oslikavati na zabatima i pročeljima zaštićenih objekata. 
 
"Smernice su veoma bitne za budućnost grada. Niko ne bi poželeo da se pri renoviranju Gradske kuće, na primer, pojave murali na fasadama zato što su isti postali trend u gradu", kaže Lošonc.
 
On podseća da postoje razni načini memorijalizacije ličnosti, poput promena imena ulice ili postavljanje skulpture ili mnoga druga rešenja.
 
Ceo tekst VOICE-a možete pročitati na OVOM LINKU.
  • Ok

    04.12.2020 16:44
    Vau
    Da li sam ja lud ili je uopste neprimereno da jedan patrijarh ima “mural” na zgradi, u stilu murala kakvi navijaci prave jedni drugima po kvartovima? Ovo je van svakog ukusa i racionalnosti, postoje nacini da se oda pocast nekome, ali je ovo jako primitivan nacin.
  • Nikola

    04.12.2020 15:59
    fasada
    Iskreno, kada vidim u kakvom je stanju ostali deo fasade na fotografiji potpuno bih zamenario sam mural. Urdeno je uradjen, nije zbrljano, uflekano, majstor je bio zaista kvalitetan, ne vidim nešto sporno. Više bih voleo neki savremeni mural bez konkretne ličnosti, nešto apstraktno ali i ovo je OK. Ne smatram da je time što je izabran lik Patrijarha to uvreda Crkve a ni neko posebno uzdizanje Crkve...
  • Jovana

    04.12.2020 14:04
    Ima I u Srbobranu mural. Cim se sidje sa mosta, vidi se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.