Sombor: Postavlja se 150 reciklažnih kontejnera za staklenu ambalažu

Sombor će u narednom periodu postaviti 150 namenskih, reciklažnih kontejnera za staklenu ambalažu širom grada, a u sklopu projekta "Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu" Nemačke razvojne saradnje GIZ, najavio je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.
On je na regionalnoj onlajn konferenciji dodao da je Sombor 2012. godine postao prvi grad u Srbiji u kom je, uz podršku Fonda za zaštitu životne sredine izgrađen reciklažni centar s dnevnim kapacitetom devet tona u kome se vrši separacija, razvrstavanje različitih vrsta otpada i njegovo pakovanje.
 
"Naše napore u cilju unapređenja i zaštite životne sredine prepoznalo je i nadležno Ministarstvo koje nam je na ovogodišnjem konkursu opredelilo 45 miliona dinara za finansiranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom na deponiji Rančevo u Somboru. Nakon toga, Grad je ishodovao i građevinsku dozvolu za izvođenje radova koji nam predstoje u narednom periodu. Sve to nas je preporučilo za učesnika u projektu Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu i obezbediće nam postavljanje čak 150 namenskih kontejnera, u samom gradu, u ugostiteljskim objektima, ali i u prigradskim naseljima i naseljenim mestima sa somborske teritorije", rekao je Ratković.
 
Kako je dodao, svako bi trebalo da promeni odnos prema životnoj sredini u sopstvenom dvorištu i vremenom ga upotpunjuje i obogaćuje najrazličitijim aktivnostima koje će za posledicu imati čistiju životnu sredinu i zdravije, bogatije i zadovoljnije društvo.
 
Količina reciklirane staklene ambalaže u regionu Zapadnog Balkana još je daleko od nivoa koji propisuje Evropska unija, poručuju u somborskoj upravi.
  • Plebs

    21.12.2020 13:42
    Sombor izgleda kao napuštena selendra a ostalo nije bitno jer nema ljudi,samo kučići po ulicama kaku.
  • Dragan

    21.12.2020 08:15
    Eh
    Al će nečiji bata da se opari.Nema veze što taj otpad nema gde da se odnese na reciklažu.Kao i pozemni kontejneri kapaciteta trećine nekadašnkih nadzemnih sa odvaljenim poklopcima gde se isto meko opario.
  • @milana

    20.12.2020 00:44
    Ali mi nismo belgija ili danska, a trenutno u srbiji ne postoji staklara koja reciklira staklo. Ako postoji navedite ime staklare koja koristi to separisano staklo. Ako mislite da će ga neko iz inostranstva otkupiti, uzmite u obzir cenu transporta. Tona separisanog stakla se u Hrvatskoj i Mađarskoj plaća 15 eura.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina