VOICE: Njive namenjene Tenisu država daje propalim farmama i lokalnim moćnicima, paorima samo mrvice

Hiljade hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koje je Srbija, prema dogovoru tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i Klemensa Tenisa, vlasnika nemačke kompanije Tenis, trebalo da dodeli u dugoročni zakup ovom investitoru, sada obrađuju domaće propale firme i lokalni moćnici.
VOICE: Njive namenjene Tenisu država daje propalim farmama i lokalnim moćnicima, paorima samo mrvice
Foto: 021 (ilustracija)
Umesto Tenisa koji je, kako je 2016. godine najavio Vučić, planirao da u stočarsku proizvodnju u Srbiji investira 300 miliona evra, a da od naše države zakupi njive na 30 godina, danas nemamo nijedan uložen evro, ali imamo hajdučiju na oranicama, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
 
Tako su na području Zrenjanina, gde je u nekoliko katastarskih opština za Tenis bilo predviđeno 2.420 hektara državnih njiva, neke od tih parcela izdate firmi u stečaju - Industriji mesa PKB Imes na čijoj je farmi u Farkaždinu prošle godine došlo do pomora svinja zbog gladi. Prema istraživanju VOICE-a, PKB Imes je u zrenjaninskim atarima, na osnovu prava prečeg zakupa koje imaju stočari, ukupno dobio na raspolaganje 2.256 hektara.
 
VOICE je uvidom u ugovore ustanovio da je, u okviru programa za izdavanje državnog zemljišta u zakup za 2019. godinu, ova firma, koju zastupa stečajni upravnik, u februaru 2020. godine potpisala 31 ugovor o zakupu na godinu dana. Ugovori su potpisani za 1.802 hektara i za jednogodišnju arendu PKB Imes je platio 283.591 evro, odnosno u proseku oko 150 evra po hektaru. Za ostale površine, odnosno 600 hektara oranica, data je saglasnost u novembru prošle godine i očekuje se potpisivanje ugovora.
 
PKB Imes uzeo je njive i u Banatskom Despotovcu, gde je prema planu koji je 2017. objavio grad Zrenjanin, predviđena izgradnja Tenisovog radnog kompleksa i farme svinja kapaciteta 70.000 tovljenika godišnje. U ovom mestu, nesuđenoj Tenisovoj polaznoj tački u srpskom agrobiznisu, za izdavanje lokalnim ratarima ostalo je 40 hektara, od toga obradivih tek osam, i to na 12 lokacija, otkriva VOICE.
 
Među stočarima, najveći zakupac na teritoriji Zrenjanina je firma "Ćorić agrar" iz Bašaida. I ona je u arendu uzela parcele u Banatskom Despotovcu, ali i drugim katastarskim opštinama. Kako se može videti u godišnjem programu izdavanja zemljišta, najveći je zakupac u zrenjaninskim atarima koji je njive dobio po pravu prečeg za stočare - 498 hektara. Reč je o firmi čiji je gazda Krsta Ćorić, zemljoposednik u Srbiji koji ide uz rame Petru Matijeviću, Miodragu Kostiću, Miroslavu Aleksi - prema informacijama VOICE-a obrađuje oko 20.000 hektara oranica, a oko 15.000 ima u vlasništvu.
 
U dugogodišnji zakup od 2018. do 2028. njive u Tomaševcu dobila je firma "MIO MAR agrar" doo čiji je vlasnik Marko Kešelj. Ova firma dobila je 1.428 hektara, a godišnje plaća oko 160 evra po hektaru. Kešelj je zajedno sa Mledenom Pešutom zakonski zastupnik i vlasnik u preduzeću Fud planet. Pored tužbe zbog Tenisa, Savez udruženja poljoprivrednika Banata, vodi sudski spor protiv Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i zbog Fud planeta, jer je dao saglasnost na dugogodišnji zakup zemljišta firmi koja, kako paori tvrde, nema investicije iza sebe i nema reference. Za Fud planet je, kao investitoru na zakup od 30 godina, bilo odvojeno 900 hektara ali taj ugovor nije potpisan, piše VOICE.
 
Na pitanja novinara ovog istraživačko-analitičkog portala nisu odgovorili ni iz Tenisa ni iz Grada Zrenjanina. 
 
Na pitanje zbog čega je kompanija Tenis odustala od ulaganja u Srbiji u Ministarstvu poljoprivrede je VOICE-u rečeno da, do ovog momenta, Komisija za ostvarivanje prava prvenstva nije dobila zvanično obaveštenje o odustajanju od realizacije projekta u Srbiji. Zbog pojave afričke kuge svinja u regionu, kompanija Tenis invest je tražila prolongiranje ulaska u posed i započinjanje planirane investicije, rečeno je novinarima ovog portala u Ministarstvu.
 
Savez udruženja poljoprivrednika Banata očekuje ovih dana presudu Upravnog suda u Novom Sadu, gde je krajem novembra održano drugo ročište u postupku koji paori vode protiv Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Kako se navodi u tužbi u koju je VOICE imao uvid, ovaj sekretarijat je omogućio da Tenis na 30 godina u zakup dobije 75.000 hektara.
 
Opširnije o ovoj temi čitajte na sajtu VOICE-a.
  • paor

    25.12.2020 12:11
    organizovan kriminal
    Opšte je poznato da se ovom oblašću ni jedan državni organ ne bavi na zakionit način. Niko ne kontroliše kome se zemlja daje i pod kojim uslovima. Prvo u svemu ovome mešetari Uprava za poljoprivredno zemljište, jer bez njih ništa ne može, a ko njima naredjuje može se predpostaviti, zatim lokalne samouprave. Zemlja se i pre restitucije izdavala za male pare, 30% od tržišne vrednosti i tako su se tajkuni bogatili na osnovu državne zemlje. A ti koji su uzimali u zakup, podmićivali su odredjene funkcionere koji o tome odlučju, i tako sve u krug. Zašto su neke opštine izdavale zemlju na tri godine po bagateli, u vreme kada je započet postupak restitucije, a druge, poštene opštine, su izdavale na godinu dana. Ovo je prvi dokaz organizovanog kriminala, a sa kojim se nadležno tužilaštvo uopšte ne bavi. Da tužilaštvo i policija rade svoj posao onda bi se stalo na kraj ovakvim kriminalnim radnjama.
  • Milan NS

    25.12.2020 08:39
    @micika
    promašen post.
    Nije poenta da li nam trebaju fabrike guma nego kako se pompezno najavi "oporavak privrede", a onda ista ekipa crpi i ono malo što je ostalo od Jugoslavije
  • Goran

    24.12.2020 09:30
    Ama ljudi vidite da su sve licitacije...transparentne, pa nema više ni sakrivanja ko stoji iza licitacija i to su uglavnom...domaćini ljudi, paori koji su radom stekli imetak, voze prosečne automobile, rade po njivama po 14 sati i tako...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina