U planu izrada strategije verskog turizma u Vojvodini

U planu je izrada strategije verskog turizma u Vojvodini.
U planu izrada strategije verskog turizma u Vojvodini
Foto: 021.rs (Ilustracija)
To je najavio pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, prilikom posete Bogoslovije "Sveti Arsenije Sremac" u Sremskim Karlovcima.  U ovom zdanju se nalazi jedna od najstarijih i najvažnijih obrazovnih ustanova u Srbiji, koju danas pohađa 110 učenika.
 
Ivanišević je obišao prostorije Bogoslovije - svečanu salu, buduću spomen-učionicu sa skamijama iz devetnaestog veka, biblioteku koja je obogaćena novim informaciono-komunikacionim sadržajima i opremom, zarad bolje vizualizacije prostora, spisa, dokumenata, ali i fotografija, pri čemu je akcenat na očuvanju svih hartija od vrednosti u digitalnom formatu.
 
"Ovo su mesta na koja bi svi trebalo da dođemo. Mi hodamo po istoriji i ovde je doživljavamo. Veoma je važno da se tradicija svih veroispovesti sačuva jer, kao što kažu stihovi, bez njih će nas vetrovi oduvati. Tradicija nas veže za tlo odakle smo potekli ili gde jesmo. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam prepoznaje ovde, kao i u čitavoj Vojvodini, mogućnost razvoja jednog posebnog vida turizma, a to je verski turizam", rekao je sekretar, dodajući da je Vojvodina mesto gde su najlepši manastiri, gde su prelepe crkve i dve velike sinagoge, a ima i nekoliko džamija.
 
Izrazio je mišljenje da Vojvodina mora da ponudi mnogo kako bi turisti mogli sebe tu da pronađu, te da je iz tog razloga neophodan strateški pristup ovom vidu turizma, kako bi se mogli ponuditi turistički proizvodi i usluge za korišćenje tokom čitavog godišnjeg odmora.
 
"Postoji mogućnost da razvijemo jednu celishodnu priču koja do sada nije bila posmatrana sistematski. Zajedno sa karlovačkom Bogoslovijom i sa svima koji budu želeli da budu uključeni sačinićemo strategiju razvoja verskog turizma u Vojvodini, te ćemo potom akcionim planovima ići korak po korak ka verskom turizmu kao opšteprihvaćenom vidu turizma, koji bi postao deo ukupne turističke privrede i ponude, ali i tržišta", istakao je Ivanišević, uz napomenu da je neophodno ustanoviti takozvano institucionalno pamćenje, kako se ne bi uvek počinjalo iznova sa konceptima i značajnim projektima.
  • Anita

    19.01.2021 15:07
    Slobodno neka se planira "verski turizam",ali hoce li se placati porez ili ce to i dalje ici u dzepove crkvenih velikodostojnika koji su povlasceni u svemu.
  • Paker

    19.01.2021 13:54
    Dobro, videćete...
    Ja bi to uradio takodje bezvezno, ali bi bilo jeftinije
  • Nimbus

    19.01.2021 13:38
    @Paker
    "Cena par miliona."
    - "Cega? Eura?"
    - "Da,...da, eura. Sto da ne."
    Tako inace funkcionise "javna" nabavka za bilo sta iz drzavnog budzeta, firmamam koje su bliske SNS-u. Vidimo sta su uradili sa bazenom na SPENS-u.
    Inace, crkvi ocigledno zafalilo neoporezivog novca, pa malo da pokrpe budzet turizmom. Ipak su oni dzipovi vec 3-4 godine stari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".