Fabrika vode u Zrenjaninu ne ispunjava nijedan od 34 uslova za rad, ugrožava celokupan sistem vodosnabdevanja

Fabrika vode u Zrenjaninu ne ispunjava nijedan od razmatranih tehničkih uslova za rad, pokazao je izveštaj stručne komisije JKP "Vodovod i kanalizacija".
Fabrika vode u Zrenjaninu ne ispunjava nijedan od 34 uslova za rad, ugrožava celokupan sistem vodosnabdevanja
Foto: 021.rs
Nalaz izveštaja zasniva se na monitoringu koji je obavljan tokom 29 dana, a razmatrano je 34 tehnička uslova.
 
Između ostalog, u izveštaju se navodi da od 105 analiza prečišćene vode, 13 uzoraka nije bilo u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće, a da su u 36 uzoraka pojedini parametri bili na gornjoj granici maksimalnih dozvoljenih vrednosti. Iako je propisana vrednost gubitka vode do pet odsto, on je, u slučaju zrenjaninske fabrike vode prevazilazio tu granicu, što je dovelo i do ugroženosti izvorišta sa kojeg se grad snabdeva vodom.
 
Otpadne vode nisu testirane pre puštanja u sistem, a njihova ukupna količina višestruko je prevazilazila dozvoljene vrednosti. Ovakva voda utiče na povećanu koroziju betona, odnosno na ubrzano propadanje kanalizacionog sistema. Postrojenje nije uspostavilo obradu otpadnog mulja, a nije imalo ni priključak na atmosfersku kanalizaciju.
 
Osim navedenog, konstatovano je da je rad postrojenja nestabilan zbog čestih havarija, da pojedini delovi postrojenja nisu adekvatno zaštićeni od spoljnog uticaja, kao i da dezinfekcija prečišćene vode nije vršena na propisan način. 
 
U izveštaju se zaključuje da su česti prekidi rada postrojenja dovodili do znatnog broja kvarova na vodovodnoj mreži. 
 
Komisiji koja je radila procenu rada fabrike vode nisu dostavljeni svi podaci, a ni Elaborat zaštite od požara u postrojenju. Zbog svega navedenog, komisija je konstatovala da "postrojenje za prečišćavanje vode ne ispunjava tehničke uslove i da rad postrojenja ugrožava i preopterećuje celokupan sistem vodosnabdevanja i kanalisanja Zrenjanina".
 
U saopštenju koje je JKP "Vodovod i kanalizacija" objavilo na zvaničnoj internet prezentaciji navodi se da je više puta od fabrike vode zahtevano da se pristupi ovakvom monitoringu, ali da su česti prekidi u radu postrojenja to onemogućili. 
 
Fabrika vode ne radi od 20. decembra prošle godine, kada se u njenom postrojenju dogodila eksplozija u kojoj su povređene dve osobe.
 
Iz budžeta države i grada Zrenjanina samo tokom poslednje dve godine uloženo je više stotina miliona dinara u to postrojenje, koje je u privatnom vlasništvu. Fabriku vode često su posećivali i najviši državni zvaničnici, a u "rešavanje problema" se uključila i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je još 2018. godine izjavila da će videti "gde je zapelo". Zbog toga je i zrenjaninski "Građanski preokret" pozvao premijerku da se izjasni o fabrici vode i da saopšti građanima u šta je investirano i ko je odgovoran za propuste. 
  • Ahab

    26.01.2021 17:03
    Zemlja gamadi
    I, ko će da popase mardelj zbog ove svinjarije?!
  • Vlada

    25.01.2021 15:37
    Ne može da se razume
    Zašto ćutite, zašto ćutite ljudi, da li ste normalni, o čemu se tu radi? Kako možete da pogledate jedni druge u oči? Kako deci objašnjavate zašto žive tako? Kako je moguće da se čovek proda za takvu mizeriju, zarad nekoliko lokalnih djilkoša!?! Ustajte pospani banacani, ne mogu sve da vas otpuste, ni sve da vas pohapse! Pokažite ostatku učmale smrdije da se može boriti protiv krimi pandura i navijača, povratite dostojanstvo ,voda ljudi, eeeeeeeejjjjjjjjj!
  • uh

    25.01.2021 13:34
    i trebe
    zasto niste blokirali puteve i upalili gradsku kucu? Kako gledate u oči svojoj deci. Sve ste zaslužili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".