Azotara se prodaje po upola manjoj ceni

Fabrika veštačkih đubriva i azotnih jedinjenja HIP Azotara u Pančevu ponuđena je ponovo na prodaju, a početna cena je 2,33 milijarde dinara, odnosno 19,8 miliona evra, objavio je N1.
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju te fabrike u stečaju putem javnog nadmetanja koje je zakazano za 17. mart.
 
Prvi put Azotara je bila ponuđena na licitaciju pre nešto više od mesec dana kada je početna cena bila dvostruko viša - 5,8 milijardi dinara, ali nije bilo zainteresovanih.
 
U ponudi su fabrike amonijaka, azota, kao i đubriva AN, KAN, HPK i Karbamid, energetika, uprava, laboratorija, sa mehanizacijom, opremom, zalihama materijala i potraživanjima.
 
Nekadašnje državno preduzeće, pančevačka Azotara, u stečaj je otišla u septembru 2018. godine, a gotovo hiljadu radnika ostalo je bez posla.
 
Azotara je u prethodnom periodu bila i neuspešno privatizovana, a nalazila se i na listi 24 sporne privatizacije. Posle raskida privatizacije njom je u ime države upravljao Srbijagas.
  • Laloš

    03.02.2021 14:14
    @Laloš
    To je radilo za vreme sankcija tako što su radnici primali 5 maraka platu (radili za džabe) a država tj. svi mi pokrivali ostale troškove plus krađe. Kada je prvi put počela da radi po tržišnim uslovima propala je tj. preuzela je država opet (Srbija Gas) a onda se ni državi više nije isplatilo da je drži pa otišla u stečaj. Tehnologija stara 60 godina i raspala fabrika ne trebaju nikome ni kao poklon. Ti pogoni gutaju gas kao pola Srbije
  • Nekad

    02.02.2021 14:01
    Azotara je radila cak i za vreme sankcija, radnici imali redovne plate, preziveli najtezi period. Onda posle 2000.godine dodje zuta bagra i rasturi fabriku, vlasnik bio neki sto je na poternici za privredni kriminal. Umesto da se osnazi fabrika, oni rasprodali masine, radnike pootpustali, sebi strpali pare u dzep. Da nisu doveli te ljude da pokradu fabriku, ona bi i dan danas radila, proizvodila djubrivo, jer ipak je ovo zemlja poljoprivrede
  • Ljiljana

    02.02.2021 12:28
    *****
    Destrukcija ekonomije ove zemlje teče po planu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina