Osuđenici iz Sremske Mitrovice pisali Ombudsmanu: Zatvor prenatrpan, ne može da se spava od buba

Jedan od paviljona u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici godinama je neuslovan za boravak čoveka, a na brojne probleme nedavno je naišao Zaštitnik građana tokom kontrole - pomenuti IV paviljon prenatrpan je do neizdrživosti, pun je stenica, higijena je loša, a pojedini zatvorenici stavljaju ćebad preko prozora zbog hladnoće.
Osuđenici iz Sremske Mitrovice pisali Ombudsmanu: Zatvor prenatrpan, ne može da se spava od buba
Foto: Pixabay
Ovaj paviljon, prema nalazima Zaštitnika građana, ne ispunjava uslove za smeštaj osuđenika, a dolazi do kršenja više domaćih zakona i međunarodnih akata koje je Srbija ratifikovala i time se obavezala da ih poštuje.
 
Veći broj osuđenika žalio se prošle godine Zaštitniku građana i ukazali da su prostorije prenatrpane, da ima previše osuđenika u jednoj prostoriji, da toaleti nisu fizički odvojeni od prostorija u kojima jedu, borave i spavaju, da su spavaonice prepune stenica i drugih insekata, da je zimi jako hladno, a leti pretoplo, kao i da su higijenski uslovi veoma loši. 
 
Stoga, Ombudsman je 4. novembra otišao u kontrolu u Zavod u Sremskoj Mitrovici i pričao sa zamenikom upravnika i pojedinim osuđenicima. 
 
IV paviljon je vrlo stara zgrada, sa prizemljem i dva sprata. Iako originalno ima 84 spavaonice i mora da poštuje kvadraturu za svakog osuđenika - četiri kvadrata po osobi, u prizemlju je bilo 80 osuđenih, u spavaonicama na 1. spratu čak 109 osuđenih, a na drugom spratu 108 osuđenih. 
 
Sve spavaonice su 4,8m x 2,8m, a u svakoj su umivaonik i WC šolja koja je od ostatka sobe odvojena zavesom. U većini spavaonica boravi po četiri osuđenika, u po dva kreveta na sprat. Sve spavaonice su prenaseljene - u 10 kvadrata boravi po 3-4 osuđenika. 
 
Zaštitnik građana je primetio da se na 1. i 2. spratu veš suši tako što su osuđenici razapeli kanape između kreveta ili dve strane zida i okačili veš. Prozori su stari i ne dihtuju, a u pojedinim spavaonicama su osuđenici preko prozora stavili ćebad da bi se zaštitili od hladnoće. 
 
Na svakom spratu je zajedničko kupatilo sa 3-4 tuša koji rade, ali ne postoji nikakav zastor, zavesa ili bilo šta što bi odvojilo tuševe i obezbedilo bar malo privatnosti. Prema izveštaju s terena zamenice Ombudsmana dr Nataše Tanjević, kupatila su stara i ruinirana, cevi zarđale, pločice otpadaju, buđ je po zidovima i plafonima.
 
Osuđenici su zaštitniku rekli da materijalni uslovi boravka u IV paviljonu nisu humani, niti dostojni čoveka. Grejanje se, kako su otkrili, pušta samo jednom dnevno - ujutru na po sat i po, topla voda je retkost, a jedan osuđenik je pokazao prikupljene bube u plastičnoj čaši i rekao da noću od njih ne može da se spava.
 
Šta su rekli nadležni u Zavodu?
 
Zamenik upravnika KPZ koji je razgovarao sa Ombudsmanom rekao je da je ovo višegodišnji problem, ali da će biti rešen kad se pusti u rad novoizgrađeni objekat u okviru Zavoda. kako je poručio, ne postoji namera da se prema osuđenicima tako postupa. Grejanje je, kaže, na mazut, ali se renovira grejni sistem, prema njegovim saznanjima, grejanje u tom paviljonu je već sada "adekvatno klimatskim prilikama". Suprotno svedočenjima osuđenika, službeni navodi kažu da ima tople vode tokom celog dana.
 
Pomenuti novi paviljon biće radni paviljon i u njemu će boraviti radno angažovani zatvorenici. Kad se oni presele u novi paviljon, krenuće se u renoviranje Iv paviljona, za sada su planovi u službenim podacima.
 
Zašto je bitno da i zatvorenici imaju uslove?
 
Kao i svakog građanina, i zatvorenike štiti Ustav Republike Srbije. Niko - uključujući zatvorenike, ne može da bude izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, a prema licu lišenom slobode mora se postupati čovečno i s uvažavanjem dostojanstva njegove ličnosti. 
 
Ostala akta koja se tiču uslova u zatvorima su Zakon o izvršenju krivičnih sankcija, Pravilnik o kućnom redu u kazneno-popravnim zavodima i okružnim zatvorima, Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Standardna minimalna pravila ujedinjenih nacija o postupanju prema zatvorenicima, te Evropska zatvorska pravila Komiteta ministara Saveta Evrope, koja kaže da se nedostatak uslova i ugrožavanje ljudskih prava ne mogu pravdati nedostatkom novca.
 
Zaštitnik građana je tokom kontrole konstatovao da su ovi problemi prisutni i poznati godinama i da se apelovalo na promene, ali da do sada nije učinjeno dovoljno da bi se uslovi poboljšali.
 
"Osim što su prostorije higijenski okrečene, nije bilo značajnijih ulaganja u unapređenje materijalnih uslova u IV paviljonu zavoda. Takođe, reč je o objektu u kojem je, u trenutku posete, 297 osuđenih imalo određen smeštaj u tom paviljonu. Od tog broja, za manje od jedne trećine osuđenih, odnosno samo za one koji su radno angažovani planirano je da se smeste u novi paviljon kad isti bude pušten u upotrebu", zaključak je zamenica Ombudsmana Nataše Tanjević u ovoj kontroli.
 
Detalje njegov izveštaja možete da pogledate OVDE.
  • Ljiljana

    09.05.2023 19:01
    Nepravda
    Lova, veze sve resavaju!
  • emi

    27.02.2021 12:14
    o
    kome pisu?

    ako napisu koliko ce dobiti politickih poena - mozda nesto i procita !!!
  • Kriminalci su napolj

    08.02.2021 04:22
    Većina osuđenika su porodični ljudi. Zlatno doba ih primoralo da prenesu kilo trave iz Jovanjice do nekog lokalnog kriminalca pa zaglavili. Na sudovima ne smeju odati njihova imena, zbog straha za bezbednost svojih najbližih. Ratni zločinci imaju veći komfor od ovih nesrećnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina