Prošle godine ništa, ove 50 miliona za pošumljavanje: Da li je dovoljno?

Za razliku od prošle godine kada je u Pokrajinskom fondu za šume izdvojeno nula dinara za pošumljavanje, u 2021. godini je za ovu svrhu namenjeno 50 miliona dinara.
Prošle godine ništa, ove 50 miliona za pošumljavanje: Da li je dovoljno?
Foto: 021.rs
Za pošumljavanje tvrdim i plemenitim lišćarima, onima koji prođu na konkursu, biće obezbeđeno do 200.000 dinara po hektaru, za pošumljavanje mekim lišćarima maksimalno se izdvaja 160.000 dinara, dok je za sađenje bagremove šume namenjeno maksimalno 130.000 po hektaru.
 
Za melioraciju degradiranih šuma iz Fonda se izdvaja ukupno 25 miliona dinara, odnosno do 130.000 po hektaru. Za izgradnju i rekonstrukciju šumskih puteva, Pokrajina će izdvojiti 48 miliona dinara. 
 
Unapređenje rasadničke proizvodnje biće finansirano u iznosu do 28 miliona.
 
Iznos koji je Pokrajina namenila za pošumljavanje nakon prošlogodišnjih kritika deluje ambiciozno, kada se uzme u obzir to da je od 2015. pa do 2020. godine u ovu svrhu otišao ukupan iznos koji je za 30 odsto manji od ovogodišnjeg.
 
Prema zvaničnim podacima koje je 021.rs ranije dobio od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na pošumljavanje je, umesto namenjenih 83.081.350 dinara, od 2015. do 2020, utrošeno 35.782.819 dinara. Novac ovog Fonda iskorišćen je za 260 hektara novih šuma. Korisnik Fonda za šume koji je utrošio najviše novca za pošumljavanje je Javno preduzeće "Vojvodinašume".
 
Nasuprot tome, za isti vremenski period je za šumske puteve utrošeno više od 257 miliona dinara, pa je do sada izgradnja šumskih puteva bila ubedljivo glavna aktivnost koja se finansira iz Fonda za šume. 
 
Nepoznato je da li će ovogodišnje povećanje iznosa sa nula dinara na 50 miliona ohrabriti javna preduzeća i lokalne samouprave da se prijave za sredstva za pošumljavanje, budući da je i ranije ocenjeno da veliki broj korisnika "nije sposoban da organizuje pošumljavanje ili je nezainteresovan". Među problemima sa kojima su se ranije suočavali oni koji bi i želeli da koriste novac za pošumljavanje ističe se i demotivišuća cena, koja je više sufinansiranje nego finasiranje. Dok se za izgradnju puteva daje četiri miliona po kilometru, za pošumljavanje se, i dalje, daje najviše 200 hiljada po hektaru. 
 
Nasuprot tome, u Sekretarijatu su ocenili da najveći izazov predstavlja nedostatak adekvatnog zemljišta, a naveli su i da je u velikom broju slučajeva bilo odustajanja od ugovora zbog neuspešnog pošumljavanja.
 
Za optimalnu pošumljenost Vojvodine koja bi iznosila 14,3 odsto, trebalo bi izdvojiti više od 257 miliona evra, odnosno povećati dosadašnji obim pošumljavanja bar 30 puta. 
 
Više o utrošenim sredstvima za pošumljavanje i izgradnju šumskih puteva u Vojvodini u proteklih par godina, čitajte u našoj analizi na OVOM LINKU
 
Ovogodišnji konkurs Fonda za šume možete pročitati na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.
  • Vla

    12.02.2021 07:32
    Seku kvalitetno drveće, i prodaju a sade Topole koje stvaraju ALERGIJU kod gradjana. Bitno je i koju vrstu drveća sade.
  • Piško

    11.02.2021 15:45
    ...
    Sirotinja je ovde pojela i naložila sav biodiverzitet koji nam je osao od Austrougara. Sad su nam ostali kvadovi i kamioni preko Venca da nam izduvaju gas za narednih sto godina.
  • Dragan

    11.02.2021 08:34
    Eh
    Sećam se 88 stabala Josipa Briza i ti u svim gradivima,selima.Sad 88 km asvalta za AV i njegove mafijaše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina