Novi plan predviđa rušenje kuća u zaštićenoj zoni Subotice

Nacrt Plana detaljne regulacije centra Subotice, koji je na javnom uvidu do 9. marta, otvara mogućnost rušenja više od polovine objekata u pet ulica u zaštićenom gradskom jezgru, piše portal Magločistač.
Novi plan predviđa rušenje kuća u zaštićenoj zoni Subotice
Foto: 021.rs (ilustracija)
Reč je o objektima koji su građeni krajem 19. i početkom 20. veka u delu zaštićenog gradskog jezgra, proglašenog za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja za Srbiju.
 
Arhitekta Atila Pešti rekao je da je jezgro grada vrednost koja se ne sme menjati, već se mora očuvati.
 
"Protivim se nabijanju višespratnica u centar grada. Ovo nije samo nepotrebno, već i neukusno. U gradu ima toliko prostora za višespratnice, nemojte graditi kliše zgrade u unikatnom centru", upozorio je Pešti.
 
Bivši gradski arhitekta Žombor Sabo ocenio je da je duh Subotice već odavno promenjen i podsetio da je na glavnom gradskom trgu nedavno srušena stara Zelena fontana od pečujske Žolnai keramike i izgrađena nova parterna fontana od milion evra, koja, kako je rekao, izgleda "kao neko korito za pranje veša", piše Magločistač.
 
"Ako je vlast pre 14 godina srušila Narodno pozorište, nepokretno kulturno dobro od velikog značaja za grad i Republiku, onda je moguće sve srušiti osim Gradske kuće i Sinagoge. Za sad", upozorio je Sabo.
  • botovanje

    19.02.2021 09:39
    1, naglašavam: jedna, osoba ovde pod gomilom nadimaka botuje.

    Ovo nije normalno šta nam se radi.

    Neće biti nikakvog rušenja u interesu režima i građevinske mafije.

    U ravnici ima mesta za gradnju na sve strane, pa tako i 200 metara dalje od zaštićenih ulica, pa skorojevići nek ruše tamo.

    Neće ni vaše vreme večito trajati, a onda će se pokrenuti pitanje odgovornosti.
  • B.b

    19.02.2021 09:32
    B.b
    Tako i treba. Podrška. Nikome se neisplati da odrzava objekte koji se urusavaju od starosti. Zato se i pustaju da propadaju dok se neuruse jer nemozes nikome zabraniti sta radi sa svojom imovinom. Realno niko nema toliko novca da otkupi i popravlja staro Subotica je na odlicnoj lokaciji i ovim postupkom bi se podigla iz pepela..
  • A

    19.02.2021 08:34
    A
    A sto se bunite kada vam to nije babovina! Prirodno i normalno je dase grad,razvija,gradi,adaptira,rusi,itd. Kada bi slusali,novosadjane iz 45,ovaj grad bi ostao palanka. Kada su vam komunisti gradili stanove,niste se bunili,jer ste imali interesa na tudjoj nesreci! Sada prosipate pricu,nedam moj Grad i ostale gluposti. Ima ovde dosta starosedeoca iz 19 veka,koji pamte stasu radili vasi dedovi,na njihovim imanjima i kakvu golgotu su prosli,dabi vi sada lupali gluposti iz stanova,koji su gradjeni na otetim parcelama!!!!! Lepo je opisano ovde u par komentara kakav zlocin su vasi preci uradili,od 1919 pa nadalje. Kada je mogla Matica Srpska dase izgradi na turskom groblju,SNP izgradi u centru, postavi se Miletic gde mu mesto nije a sto nebi moglo dase sruse privatne kuce!!!. Hvala!.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina