Novi Kneževac: Zbog arsena privremeno zabranjena upotreba vode za piće

Pokrajinski sekretarijat za sanitarni nadzor i javno zdravlje privremeno je zabranio upotrebu vode za piće u Novom Kneževcu i okolnim naseljima u toj opštini, jer sadrži više arsena nego što je dozvoljeno.
Novi Kneževac: Zbog arsena privremeno zabranjena upotreba vode za piće
Foto: Pixabay
Ova mera uvedena je ovog meseca nakon redovne kontrole kvaliteta vode za piće, koju radi Zavod za javno zdravlje u Kikindi.
 
Analizom 23 uzorka, konstatovano je da prisustvo arsena nije veće od dozvoljenih 0,01 miligram po litru samo u selu Đala. Međutim, ova situacija nije novost, a predsednik ove opštine Radovan Uverić kaže za Novosti da je voda lošeg kvaliteta odvajkada. Ona je hemijski neispravna, kao i u susednim i mnogim opštinama u Vojvodini.
 
"Voda nam je istog kvaliteta već godinama. Bila je istog kvaliteta i pre pet i deset i pedeset godina, jer se crpi sa vodonosnog sloja sa dubine od 200 metara i ona je takva već na izvorištu. To je stalni kvalitet i nije se sada koncetracija arsena drastično povećala", naveo je Uverić za beogradski list.
 
Voda za piće u mnogim opštinama u Vojvodini je hemijski neispravna, a bakteriološki dobra jer se hloriše, kao što se radi u Kikindi. U ovom gradu voda iz vodovoda nije zabranjena, ali jeste u drugim opština istog, Severnobanatskog upravnog okruga.
 
"Zabrane, osim Novog Kneževca, imaju i opštine Kanjiža i Ada", navodi Uverić.
 
Predsednik novokneževačke opštine tvrdi da nema razloga za paniku, jer se kvalitet vode za piće u Novom Kneževcu, ustvari, ne menja decenijama. Jedino rešenje za dobijanje zdrave vode za piće, kao i u mnogim gradovima i opštinama u Vojvodini, jeste izgradnja postrojenja za prečišćavanje.
  • X

    24.02.2021 10:40
    Udruzimo se svi!
    Naravucenije, treba da se udruzimo iz svih mesta Srbije i zajedno da krenemo na institucije.
    Srbijo probudi se!
  • Zrenjaninac

    23.02.2021 22:53
    Smatralac iz ZR
    Prijateljski savet: ne tražite pomoć i saradnju od zrenjaninskog JKP Vodovod i kanalizacija koji su građane ostavili 17 godina bez vode za piće. Nisu popravili ni jedan ulični bunar, nisu doterali ni jednu jedinu cisternu sa zdravom vodom, ukrali su pokrajinsku donaciju flaširane vode, potrošili petogodišnji samodoprinos, milijarde na traženje pilot postrojenja, svetodavce, stručnjake, jagnjeće brigade ... i ništa nisu postigli. Kroz trule otrovne azbestne cevi nam proturaju neku tekućinu koju naplaćuju kao mineralnu vodu...
  • Damir

    22.02.2021 21:22
    Zašto Opština ili JKP ne obezbede cisterne sa ispravnom pijaćom vodom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina