CINS: Orban donacijama "kupuje" uticaj u Vojvodini

Mađarska vlada u proteklih 10 godina donirala je više od 70 miliona evra za sport, crkve i medije u Vojvodini, navodi se u objavljenom istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), čiji sagovornici to tumače kao pokušaj premijera Viktora Orbana da širi uticaj na ovim prostorima.
CINS: Orban donacijama "kupuje" uticaj u Vojvodini
Foto: Youtube screenshot (EU Debates)
Sportska akademija, skupa ograda za fudbalski teren u crkvenoj porti, obnova i rad crkvi čiji sveštenici pozivaju da se glasa za Orbanovu stranku Fides, samo su neke od donacija.
 
Susedna država finansirala je i informativni sadržaj i kupovinu nekretnina medija koji sadržajem i vlasničkim vezama pokazuju bliskost sa Fidesom.
 
Oko 12 miliona evra su građani Mađarske platili rad mađarskih medija u Srbiji od 2011. do kraja 2019. godine, a istraživanje CINS-a pokazuje da je susedna država finansirala informativni sadržaj i kupovinu nekretnina medija koji sadržajem i vlasničkim vezama pokazuju bliskost sa Fidesom.
 
Blizu granice sa Mađarskom, u Subotici, nalazi se najveća mađarska medijska kuća u Srbiji - RTV Pannon. Vlasnik dve radio stanice, portala i televizije zapošljava 129 ljudi, a RTV Pannon već 15 godina izveštava na mađarskom i srpskom jeziku.
 
Za taj medij, u čijem sastavu se nalaze TV Pannon, Pannon radio, Subotički mađarski radio i portal PanonRTV, od 2011. do kraja 2019. godine mađarska vlada je preko državne Fondacije Bethlan Gabor uplatila više od devet miliona evra, od čega skoro polovinu 2019. godine.
 
Osim toga, Fondacija je, zaključno sa 2020. godinom, za Pannon izdvojila još najmanje 3,5 miliona evra, za koje nije poznato da li su isplaćene.
 
Ulaganje u Totovo Selo pokazuje spoj dve pasije mađarskog premijera Viktora Orbana - sport i religiju.
 
Na račun rimokatoličke Crkve svetog Josipa radnika je 2012. godine leglo 16.850 evra, ali ulaganje nije imalo veze sa religijom već sportom - novac je, kako piše u dokumentaciji do koje je došao CINS, bio namenjen za podizanje ograde oko jednog od tri fudbalska igrališta, mreže iza golova i male tribine.
  • НиколаНС

    02.03.2021 06:22
    Боже колико глупости и будала.
  • Petar

    01.03.2021 20:09
    Videcemo
    Nemam nista protiv da Madjarska uzme Vojvodinu. Tako bi se resili vekovnog maltretiranja i pljacke od strane Srbije. Bar bi bili u EU i zasigurno imali veca prava nego danas u Srbiji. Ja sam rodjeni novodadjanin ali mi je Srbije do grla. Uzimaju nam zemlju,vodu,šume sve! Napravili su provinciju od najbogatijeg dela zemlje. Dosta vise!
  • Velja Nevolja

    01.03.2021 19:50
    Dzaba vam novci moji sinovci
    Viktor Orban je Protestant.Tesko da je on rimljane finansirao.I pored toga svega,od te rabote nista biti nece.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.