Vojvođani zbog prerane smrti izgubili više od 150.000 godina života

Građani Vojvodine su, usled prerane smrti, u jednoj godini izgubili 152.494 godine života.
Vojvođani zbog prerane smrti izgubili više od 150.000 godina života
Foto: Pixabay
Potencijalno izgubljene godine života podatak je koji računaju i vode stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a koji se evidentira i na nivou Srbije.
 
Koristi se da ukaže na preranu smrtnost u odnosu na očekivani životni vek, a smatra se da je osoba prerano umrla ako je preminula pre 75. godine života. Naime, životni vek u Vojvodini je 77,9 godina za žene i 72 godine za muškarce i niži je u odnosu na Beograd, jug Srbije i zemlje Evropske unije, navodi se u publikaciji Zdravstveno stanje stanovništva Vojvodine IZJZV za 2019. godinu. Ovo je poslednja dostupna publikacija i odnosi se na period pre epidemije virusa korona.
 
Svaka peta osoba u Vojvodini ima 65 ili više godina, a prosečna starost je 43 godine i to ukazuje na izraženo starenje.
 
Vojvodina ima nepovoljnu statistiku kad je reč o preranoj smrti, pa tako na 100.000 stanovnika "izgubi" 8.912 godina. S druge strane, u Centralnoj Srbiji se na 100.000 stanovnika izgubi 7.836 godina zbog različitih uzroka smrti. 
 
Prema uzrocima smrti, najveći gubitak godina života usled prerane smrti je zbog tumora, bolesti sistema krvotoka, kao i različitih povreda i trovanja. 
 
Građani Vojvodine hronično su bolesni, a najveći zdravstveni problemi su srčana oboljenja, maligniteti, hronične disajne bolesti, kao i problemi mišićno-koštanog sistema. Vodeća dijagnoza kod lekara opšte prakse je povišeni krvni pritisak, što je trend godinama unazad.
 
Vojvodina u 2019. godini beleži 1.852.093 stanovnika, što za oko 170.000 stanovnika manje u odnosu na popis iz 2002. godine. Natalitet je nepovoljan, prirodni priraštaj je negativan, a starost žena koje rađaju prvo dete je 29,8 godina.
 
Skrining programi slabo se sprovode i obuhvat građana koji na iste idu je daleko manji od potrebnog za neki efekat. Stručnjaci zato predlažu da se skrining programi, kao i svi programi prevencije i edukacije o zdravlju, pojačaju i to sistemski, na svim nivoima. U 2019. je dostignut i neslavan rekord u broju građana koji su HIV pozitivni - 22 zaraženih, sa rastom od čak 60 odsto u broju infekcija.
 
Kada je reč o programu vakcinacije, stručnjaci kažu da ni tokom 2019. nije dostignut cilj da svi pristigli na imunizaciju budu vakcinisani željenim obuhvatima vakcinama iz obaveznog programa imunizacije. Čak 69 odsto građana nije se odazvalo na pozive za vakcinaciju, a osam odsto roditelja u Vojvodini odbilo je vakcinaciju deteta nekom od vakcina iz obaveznog programa imunizacije.
 
"Diskontinuitet, nepravovremenost i nedovoljnost MMR vakcine u prethodnom periodu i nagomilavanje osetljive populacije, dovode u pitanje dostizanje eliminacije morbila/rubele u predviđenom roku, indirektno otežavaju održavanje poverenja roditelja u sistem imunizacije koji je poslednjih godina ozbiljno uzdrman aktivnostima antivakcinalnog pokreta. Prisustvo poruka antivakcinalnog pokreta u različitim medijima (elektronski, štampani) i drugim vidovima savremene komunikacije (internet) i njegovo osnaživanje, naročito nakon pandemijske 2009/10. godine, ugrožava održavanje poverenja roditelja u bezbednost vakcina", poručuje se u analizi Zdravstveno stanje stanovništva Vojvodine za 2019. godinu, u publikaciji Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
 
Sve je manje lekara koji leče građane Vojvodine. U periodu od godinu dana (od 2018. do 2019. godine) ukupno zaposlenih na neodređeno vreme u zdravstvu je manje za oko 500. Imamo i 75 lekara manje, specijalista je 66 manje, dok je stomatologa 30 manje.
 
Kad je reč o životnoj sredini, situacija nije nimalo povoljna, naročito kad je u pitanju voda za piće. Značajan broj građana u Vojvodini nema pristup čistoj vodi ni iz česme, ni iz bunara.
 
"Voda za piće iz javnih bunara na teritoriji Vojvodine je u 46% uzoraka zdravstveno neispravna, što predstavlja rizik po zdravlje ljudi, posebno imajući u vidu da veliki procenat stanovnika Vojvodine ima naviku i potrebu da, zbog zdravstvene neispravnosti vode za piće iz vodovodne mreže, koristi vodu za piće poreklom iz javnih bunara", navodi se u analizi IZJZV.
 
Stručnjaci poručuju da se higijenske mere moraju pojačati na javnim mestima, a naročito u školama, gde je za početak bitno da budu opremljene dovoljnom količinom sapuna, toalet papira i ubrusa. Stručnjaci napominju i važnost uključivanja roditelja u zaštitu mališana, pa tako i oni moraju da budu edukovani o značaju preventive i pravilne higijene.
 
Kako je 021.rs već pisao, u Novom Sadu je sve manje lekara opšte prakse, pa tako jedan doktor pokriva mnogo više pacijenata nego što je propisano. Novosađanima je ugroženo i mentalno zdravlje, a detaljnije o stanju u glavnom gradu Vojvodine čitajte na OVOM LINKU.
  • Петровград

    04.03.2021 01:55
    Ништа што се већ не дешава у свим државама око нас, а у многима је стање драстично горе и то није обухваћено анализом. Млади одлажу родитељство, а најбројније послератне генерације у којима је било и по шесторо деце полако нестају. Једина разлика у односу на Запад је та што се нико не досељава у Србију.
  • Milan

    04.03.2021 01:45
    Ima da nas nema
    Unistavanje prirode u Vojvodini je toliko uzelo maha da za par generacija ima da nas nema. Vazno je samo da par pojedinaca iz sekte na vlasti uzmu mnogo para. Ima li jos negde ovako samoubilacki nastrojenog naroda?
  • Orwell Vegan

    03.03.2021 23:49
    Istina
    To je prava cena mesa i mleka koje se kupuje u prodavnici i to mora da se plati. Nazalost, ljudima je oduzeto znanje o sledecim zivotima, ali je racun predugacak za samo jedan zivot.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.