Nulti korona pacijent u Srbiji: Još uvek imam dovoljan broj antitela

Igor Đantar iz Bačke Topole, nulti pacijent, kojem je 6. marta 2020. potvrđen korona virus, kaže da se godinu dana kasnije oseća dobro i sada već nema nikakve tegobe, ali se priseća da je posle izlaska iz bolnice bio veoma oslabljen i umoran, dok mu je za potpunu regeneraciju pluća, zbog jake upale, trebalo nekoliko meseci.
Nulti korona pacijent u Srbiji: Još uvek imam dovoljan broj antitela
Foto: 021.rs
"Činjenica da sam nulti pacijent u Srbiji mi je promenila život u tom smislu, kao i ostalim ljudima u našoj zemlji – svi smo mi shvatili za vreme pandemije da je zdravlje najveće blago u životu i da bolest može za tren oka da nam promeni sve", kaže Đantar. Takva popularnost, ističe, nikome ne treba.
 
Priseća se da je prvih nekoliko nedelja medijska pažnja bila okrenuta prema njemu, ali da je on tada bio u jako lošem stanju, a da se, objavljivanjem njegovih ličnih podataka, mediji nisu obazirali na njegova, niti ljudska prava njegove porodice.
 
Ipak, kao jedino dobro u svemu tome, vidi to što je mogao da podeli iskustvo sa drugima, kada je broj obolelih počeo naglo da raste.
 
"Nadam se da sam im pomogao u tome da treba da se javimo lekarima i da se ponašamo odgovorno, da slušamo savete struke", dodao je.
 
Priča da je njegov susret sa opakim virusom krenuo sa povišenom temperaturom, a toliko je bio malaksao da nije mogao da ustane iz kreveta.
 
"Kako temperatura ni posle tri dana nije spadala, prvih dana marta, na savet mog dobrog prijatelja, dr. Marka Martinovića, uradio sam laboratorijske analize i otišao na pregled u jednu privatnu ordinaciju gde su ustanovili da imam upalu pluća i propisana mi je terapija antibioticima. Međutim, pošto se moje stanje nije popravljalo, za dva dana sam opet otišao kod pulmologa. Upala je prešla i na drugo plućno krilo i rezultati analize krvi nisu bili dobri", priča Igor.
 
Nakon što su lekari posumnjali da nije reč samo o upali pluća, sa rezultatima se javio u Opštu bolnicu u Subotici, gde mu je uzet bris koji je poslat u "Torlak", i odakle je sledećeg dana, 6. marta, potvrđeno da je zaražen korona virusom.
 
Tada je bio loše, pa je 7. marta premešten u Novi Sad, u KC Vojvodine.
 
"Tamo su me primile i lečile dr Vesna Turkulov, direktorka Infektivne klinike i dr Nataša Gocić Perić, internista-kardiolog. Njima i medicinskim sestrama sam veoma zahvalan na svemu što su uradile za mene", ističe Igor.
 
Kaže i da medicinsko osoblje ulaže nadljudske napore da pomogne pacijentima.
 
"Zahvaljujući požrtvovanosti, stručnosti i brizi medicinskog osoblja KCV, moje stanje se polako poboljšalo, pobedio sam infekciju i posle tri nedelje mogao sam se vratiti porodici", priseća se Igor.
 
Kako kaže, bio je nedavno na kontroli, još uvek ima dovoljan broj antitela, ali ističe da će se, čim bude potrebno, svakako vakcinisati.
  • Dragan

    10.03.2021 07:53
    G
    @Nikola vi očito pojma nenate o pravopisu a o virusu baš ništa.Pozdravlja vas član CNC koji prate sve što je vezano za kovid viruse.Još jednom svaki anti gen nije za svaki virus. Anti gen kao i virus nema organe,mozak,ne diše,jede ima samo podatak kako naći virus i kako ga uništiti ako je moguće.A Nikoli poruka-ovo nije sajt za pravopis ,obrati se SNS u.
  • Иги

    06.03.2021 23:12
    Он није нулти корона пацијент. Нулти пацијент у Европи је регистрован у Србији почетком фебруара 2020. Објављено је у неком научном часопису.
  • T. L. L.

    06.03.2021 22:13
    Divna, požrtvovana dr Turkulov.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.