FOTO: Voda iz starog bečejskog ribnjaka nezakonito ispuštena u zaštićeno područje, nadležni "gluvi", a zakupac tvrdi da nije imao lošu nameru

Zagađena voda iz ribnjaka Vagan u Bačkom Gradištu krajem februara je nezakonito ispuštena u korito Stare Tise, zaštićeno područje i deo Parka prirode Stara Tisa kod Bisernog ostrva. Nadležni ćute ili tvrde da ne znaju ko je zakupac pomenutog ribnjaka, dok on za 021.rs kaže da je imao najbolju nameru.
Vagan je stari ribnjak u Bačkom Gradištu, deo opštine Bečej i nedavno je dat u zakup na opštinskoj licitaciji. Ko je zakupac nisu želeli da otkriju u opštinskoj upravi Bečeja za 021.rs.
 
Voda iz ribnjaka izliva se u Staru Tisu, reku mrtvaju, ali to mora da se radi u kontrolisanim uslovima i sa izričitom dozvolom nadležnih organa. Ovo nije bio slučaj 24. februara, kad je poveća količina zagađene vode bez ikakve dozvole ispuštena iz kanala u reku u kojoj žive brojne biljne i životinjske vrste. Nadležnu pokrajinsku inspekciju, JKP "Komunalac" u Bečeju i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode o ovome su odmah obavestili građani koji su primetili zagađenu površinu, a izlivanje je potom zaustavljeno.
 
Na pitanje 021.rs ko je tačno procesuiran, direktor JKP "Komunalac" u Bečeju Željko Plavšić kaže da odgovore nema, ali su podnete prijave.
 
"Ne posedujemo informaciju kako je i zašto došlo do ispuštanja vode u park prirode na način koji nije po propisanim procedurama. Čuvar parka prirode je zaustavio ispuštanje, sačinio zapisnik o incidentu i prosledili smo ga nadzornom organu, u ovom slučaju Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode i lokalnoj inspekciji za zaštitu životne sredine, a sve po uputstvu i dogovoru sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode. Ne posedujemo informaciju ko je zakupac parcela pod ribnjakom jer njim ne upravljamo. Koliko znamo, parcele su u državnom vlasništvu i predmet su redovne licitacije kao i ostalo poljoprivredno zemljište. Odgovornost subjekta u ovoj situaciji će utvrditi nadležne institucije, postupajući po podnetim prijavama", poručuje Plavšić.
 
Foto: Ekološki pokret Vrbas
 
Nije zatražena dozvola
 
Ko je zakupac ne znaju ni u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. Kako kažu, nije ispoštovana procedura za ispuštanje vode.
 
"Nismo uspeli da saznamo ko je novi zakupac kanala Vagan. Do danas nam se novi zakupac nije obratio za izdavanje Rešenja o uslovima zaštite prirode za ispuštanje vode u Staru Tisu, odnosno u zaštićeno područje. Pre ispuštanja vode iz Vagana u Park prirode 'Stara Tisa kod Bisernog ostrva' nikakvo obaveštenje o nameri ispuštanja vode nije najavljeno Zavodu niti upravljaču parkom prirode JP 'Komunalac' iz Bečeja. Za ostale institucije nemamo informacije da li su prethodno obaveštene", navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode za naš portal.
 
Prema evidenciji ove ustanove, ovaj park prirode je utočište za 67 vrsta fitoplanktona i 27 vrsta zooplanktona, 148 taksona vaskularne flore, 21 biljne zajednice, jedne vrste maločekinjastih crva, velikog broja insekata, 29 vrsta riba, devet vrsta vodozemaca i četiri vrste gmizavaca, 183 vrste ptica i 27 vrsta sisara, od kojih su mnoge, dodaju, ugrožene.
 
U pokrajinskoj inspekciji tvrde da zagađenje do kog je došlo nije ozbiljno. Načelnik odeljenja za kontrolu zaštite i korišćenja prirodnih dobara i ribljeg fonda u sekretarijatu za zaštitu životne sredine Nemanja Ivanović kaže za 021.rs da je izrečena - opomena.
 
"Dana 24. februara smo obavešteni da je došlo do upuštanja vode iz bivšeg ribnjaka odnosno jezera Vagan u korito Stare Tise. U kontaktu sa upravljačem Parka prirode smo obavešteni da je čuvarska služba odmah izašla na lice mesta, prekinula ispuštanje vode, da je sačinjen zapisnik, da su fizička lica koja su upuštala vodu upozorena da je upuštanje vode bez analize protivzakonito i da nema štete na biljni i životinjski svet zaštićenog područja", navodi Ivanović.
 
Sa tvrdnjom da nema veće štete ne slažu se lokalni aktivisti. Jedan od prvih koji je reagovao je Ekološki pokret Vrbas, čiji predsednik Ratko Đurđevac kaže da su nadležni reagovali mahom zato što je cela situacija istog dana dospela u lokalne medije. Kako naglašava, zagađenje Stare Tise nije nova pojava, ali postoje mehanizmi koji bi mogli to da spreče, ukoliko postoji volja.
 
"Imate situaciju da je gotovo polovina Gradišta koji se naslanja na kanal Vagan prikopčala svoje kanalizacione odvode na tu malu vodenu površinu koja ima skroman razgradni kapacitet. Prepuno je fekalija i zagađivača koji onemogućavaju svaki život, pa tako i ribarsku proizvodnju. U svemu nalazim jednu sretnu okolnost - ko god da je zakupac, ima kapacitet da spreči zagađenje ukoliko bi da začne riblju proizvodnju. Logika pojedinaca je da će se najbrže rešiti prljave vode kad je ispusti na niži nivo, ovog puta u reku. Neko je aktivirao taj ventil za ispuštanje i za to je morao da ili ima nečiju dozvolu ili da mu to neko ko ima pristup otvori ventil", smatra naš sagovornik.
 
Zbog ove neslavne situacije, aktivisti su uspostavili građanski monitoring nad područjem.
 
Zbog istog problema sa ispuštanjem zagađene vode iz bečejskih ribnjaka u Staru Tisu nadležni su još 2018. godine imali sastanak. Na njemu su bili predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, "Кomunalca" iz Bečeja, "Voda Vojvodine", PIK "Bečej" i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. 
 
"Sastanak je sazvan zbog prijava o poremećajima u vodnom režimu zaštićenog područja i rezultata inspekcijskih nadzora u prolećnom i ranom letnjem periodu. Naglo variranje nivoa vode u tom periodu može imati negativne posledice po strogo zaštićene i zaštićene vrste biljaka i životinja Stare Tise. Sastankom je utvrđeno sinhronizovano obaveštavanje od strane ribnjaka svih prisutnih institucija o terminima ispuštanja vode, uz redovno dostavljanje analiza vode pre ispuštanja vode u Staru Tisu", navodi se u saopštenju PZZP nakon ovog incidenta, ali se čini da se dogovor ipak ne poštuje.
 
U Pokrajinskoj inspekciji za vodoprivredu nisu odgovorili na pitanje 021.rs da li su reagovali zbog ovog ekološkog incidenta.
 
Zakupac za 021: Nisam znao da su potrebne dozvole
 
Zakupac ribnjaka iz kog je bez dozvola potekla voda je privrednik iz Bačkog Gradišta Milan Đumić, saznaje 021.rs. On potvrđuje da je došlo do ispuštanja u Staru Tisu, ali kaže da je dokazano da nije došlo ni do kakvog zagađenja.
 
"Nisam znao da je potrebno da imamo analize. Zakupili smo tu površinu i moramo brzo da reagujemo jer druga riba treba da se pusti, a to ne možete dok ne pustite postojeću jer se tu ne zna koliko ima čega. Voda nije dugo ispuštana i bilo je ribe koju ne smete da imate u redovnoj proizvodnji - na primer, šarana. Ja sam odrastao tu i oduvek se tako puštala voda", priča Đumić za 021.rs.
 
On tvrdi da nema govora o postojanju fekalija u ribnjaku i kaže da su analize stručnjaka sa PMF ubrzo nakon ispuštanja pokazale da je reč o ispravnoj atmosferskoj vodi.
 
"Tek kad smo pustili vodu saznali smo da moramo da imamo te analize, pa smo ih uradili", dodaje Đumić, inače zakupac u narednih 15 godina.
 
Njegov plan je, dodaje, da revitalizuje ribnjak.
  • Milan Djumic

    17.03.2021 18:38
    Da napisem i Ja licno nesto u vezi ovoga...
    Sve je tacno kako je Portal napisao,osim da je voda zagadjena. I ako voda nije ispustana imala je konstantan protok posto se preko jezera Vagan puni jezero 3 (TROJKA) koja je nekoliko puta veca od Vagana i bila je u funkciji svake godine! Prilikom ispustanja vode,negde na polovini zaustavili su nas cuvari parka priredo Stara Tisa,nismo mogli da nastavimo dok se ne urade analize.
    Dosla je inspekcija sa PMFa da uzorkuje vodu,uzorkovanju su prisustvovali cuvari parko prirode koji su govorili gde da se vade uzorci i sve su dokumentovali. Voda nije ispustana dalje dok sa PMFa nisu stigle analize da je voda ispravna!!! Sada nema uginule ribe na Staroj Tisi,a prosle godine i svake druge u nazad dolazi do uginuca,a voda iz vagana se nije ispustala!!! U CEMU JE PROBLEM,DALI JE VODA U STAROJ TISI BAKTERIOLOSKI ISPRAVNA??? I JOS DA SE NADOVEZEM NA ZAKUP,ISTI SE PLACA NA RACUN RS. NEMA NIKOM U DZEP NI U RUKE,A PLACEN JE PO POCETNOJ CENI POSTO SAM BIO JEDINI ZAINTERESOVAN,cisto da zna Doticni i svi ostali. Ako nekom jos treba neka informacija neka me slobodno pozove na moj broj 0643704210.
  • Pićuka

    16.03.2021 17:03
    Ako nisi znao onda ništa. Ovde jedino ako" ništa ne znaš" onda si uspešan biznismen.
  • Nikhanter

    16.03.2021 09:21
    Odgovornost
    Ne znanje ne oslobađa od odgovornosti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.