Požar u Pančevu: Signal za nadležne ili izolovan incident

Iako su gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović i ministarka zaštite životne sredine naglasili da u požaru koji je izbio u skladištu firme "Promist" nije bilo opasnosti po zdravlje ljudi, građani Pančeva i dalje su zabrinuti.
Zabrinutost potiče od veštačkog đubriva koje se na ovoj lokaciji skladištilo, a koje sadrži amonijum nitrat, što su građani i različite inicijative povezivali sa eksplozijom u Bejrutu od 4. avgusta prošle godine. Međutim, kako uveravaju nadležni, a i predstavnici kompanije, deo kompleksa koji je goreo nije korišćen za skladištenje đubriva i u njemu se nalazilo tek nekoliko mašina. Takođe, amonijum nitrat koji se skladištio u Pančevu se koristi u poljoprivredne svrhe, dok je u Bejrutu skladišten porozni amonijum nitrat koji se koristi u industriji za proizvodnju eksploziva i koji zahteva posebne dozvole Ministarstva odbrane.
 
Ovo ne menja činjenicu da je mineralno đubrivo u čijem je sastavu ovaj hemijski dodatak takođe zapaljivo, naročito ako se neadekvatno skladišti. Kako je navedeno u Pravilniku o tehničkim normativima za rukovanje i skladištenje đubriva u čvrstom stanju koja sadrže amonijum nitrat postoje stroga pravila koja, između ostalog podrazumevaju da se đubriva skladište i njima se rukuje u prostorijama koje moraju biti čiste i suve, sa prirodnom ventilacijom i zaštićene od požara i u kojima đubrivo ne sme doći u dodir sa atmosferilijama, toplotom i materijama sa kojima može burno reagovati.
 
Direktor "Promista" Danilo Tomašević rekao je za N1 da nema razloga za zabrinutost.
 
"Veštačko đubrivo koje se lageruje u pogonu stare Staklare se nalazi na više od 500 metara od tog starog dela koji se zapalio. Mineralno đubrivo, veštačko đubrivo nije gorelo, to je jako važno da svi znaju. Mi jesmo imali nalog da uklonimo amonijum nitrat iz pogona Staklare, i on je uklonjen", istakao je. 
 
Stari objekat čijih 800 kvadratnih metara je zahvatila vatra, istakli su kompaniji "Promist", bio je 500 metara udaljen od skladišta đubriva. Vatru je gasilo 12 vatrogasaca pančevačke jedinice sa četiri vozila, uz pomoć četiri vatrogasca iz Beograda, sa dve cisterne i tako sprečilo da se proširi dalje. Prvi stambeni objekat udaljen je samo 240 metara od kompleksa bivše staklare, dok je prvi objekat kolektivnog stanovanja oko 260 metara južno. Centar grada udaljen je dva kilometra od "Staklare".
 
Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović istakao je, ipak, da nije realna situacija da se u Pančevu dogodi takva katastrofa kakva se dogodila u Bejrutu, ali da je zbog toga razumljiva pojačana zabrinutost i pažnja javnosti zbog ovog događaja "bez obzira na to što realne opasnosti u sinoćnom događaju nije bilo po zdravlje ljudi".
 
Istakao je i da je Štab za vanredne situacije u Pančevu u komunikaciji sa svim nadležnim institucijama i Gradskim zavodom za javno zdravlje koji je izašao na teren i čekaju se danas zvanični rezultati merenja zagađenja vazduha, ali da preliminarni rezultati iz Zavoda ukazuju da nije bilo drastične pojave emisije praškastih materija u vazduhu. 
 
Kako se može videti na sajtu pančevačkog Zavoda za javno zdravlje, u vreme požara i nekoliko sati kasnije, bila je povećana vrednost suspendovanih čestica PM10 i PM2.5, kao i benzofluorantena.
 
 
Gradonačelnik je potvrdio i da vlasti Pančeva prate situaciju i da su u komunikaciji sa svim nadležnim institucijama i službama kao i sa firmom "Promist" kako bi se utvrdilo šta se desilo i kako je došlo do požara.
 
Bez studije uticaja na životnu sredinu, protiv skladišta čak i Gradska uprava
 
Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine doneo je u januaru ove godine Rešenje o nepristupanju izrade studije uticaja na životnu sredinu povodom projekta prenamene objekta iz oblasti industrijske delatnosti u skladište gotovog proizvoda mineralnog đubriva, uprkos brojnim primedbama. 
 
Osim primedbi građana i udruženja, na adresu Sekretarijata tad je stigla i primedba pančevačke Gradske uprave za zaštitu životne sredine. U primedbi ove uprave navedeno je da od njih nije traženo mišljenje u postupku izdavanja lokacijskih uslova, a ni od bilo kog drugog organa iz oblasti zaštite životne sredine. Gradska uprava Pančeva zamerila je i to što se "u slučaju udesa obaveštava Gradski štab za vanredne situacije i ostale službe, te se sva odgovornost za živote ljudi i imovinu prebacuje na Grad, koji treba u roku od tri do pet sati da izvrši evakuaciju, što je nemoguće". Ocenjeno je da je za Grad Pančevo bilo koja količina veštačkog đubriva koja bi se skladištila na toj lokaciji neprihvatljiva. 
 
Sekretarijat je odbio ovu primedbu ceneći da projekat ne može imati negativan uticaj na stanovništvo, "koje u okolini objekta nije brojno". Ova stavka, kako piše u Rešenju, nije uzimala u obzir akcidente, već rad u normalnim uslovima objekta.
 
Udruženja "Zeleni most" i "Pančevo nije rupa", istakla su da su normativi koji se odnose na zaštitu skladišta od požara i eksplozija ažurirani davne 1987. godine, a da je svet od tada naučio važne lekcije na osnovu mnogih nesreća koje su se desile u skladištima amonijum nitrata. Oni su takođe naveli da se u neposrednoj blizni skladišta nalazi nekoliko parkova i spomenika prirode. Tvrdili su i da su od više zaposlenih u firmi "Promist" čuli da se na lokaciji vršilo prepakivanje đubriva, iako isto ne sme biti direktno izloženo svetlosti. I ove primedbe su odbijene kao neosnovane.
 
Udruženje građana "Institut za istraživanje korupcije Kareja" podsetilo je i na dosadašnje poslovanje "Promista" u Pančevu koje su ocenili kao "veoma problematično, neodgovorno i nezakonito". Primedba ovog udruženja takođe je odbijena, a Sekretarijat je na osnovu zahteva "Promista" i priložene dokumentacije utvrdio da navedeni projekat neće imati uticaj na životnu sredinu.
 
Galečić: Ozbiljan signal za nadležne da počnu da obavljaju svoj posao
 
Zbog ovakve odluke OSNA (Organisation for Saving Nature and Animals) uputila je žalbu Ministarstvu zaštite životne sredine i Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine. Kao veliki problem ocenili su to što bi ovakav kompleks morao biti minimum 1.500 metara udaljen od naselja, dok je predmetna lokacija udaljena tek 260 metara od objekata kolektivnog stanovanja. Ocenili su i da se ovakav objekat ne uklapa u Plan generalne regulacije ovog dela grada u kom se navodi da je planirano da se postojeći kompleks bivše "Staklare" koristi za poslovno-industrijsku namenu i da ova zona bude namenjena za privredne/proizvodne objekte koji se mogu podizati "pored stanovanja i koji svojim uticajem zadovoljavaju kriterijume zaštite životne sredine".
 
"Takođe, nosilac projekta 'Promist' je do sada neodgovorno iprotivno propisima upravljao ovim kompleksom svesno dovodeći u opasnost stanovnike Pančeva. Bez rešenja za puštanje u rad omogućio je u periodu od 2017. do 2018. godine skladištenje veštačkog đubriva amonijum nitrata u velikim količinama na otvorenom prostoru što nije u skladu sa zakonskim propisima. U 2019. godini je prostor kompleksa 'Staklare' iznajmio za potrebe snimanja indijskog filma 'Baaghy 3' uz korišćenje pirotehničkih sredstava", navodi se u žalbi.
 
Vesna Galečić iz Udruženja OSNA kaže za 021.rs kaže da je požar koji je juče izbio ozbiljan signal za nadležne da počnu da obavljaju svoj posao u skladu sa zakonskom regulativom.
 
"Treba da iskoriste zakonsku regulativu u onom smislu u kom im ona to dozvoljava, ne štiteći pri tome interese investitora, nego interese šire zajednice građana i javnog zdravlja", ističe.
 
Dodaje da su oni već ukazali u svojoj žalbi da sve ovo nije u skladu sa zakonima i Planom generalne regulacije.
 
"Svi subjekti i svi nadležni organi se moraju uozbiljiti. Posebno bih istakla da se prilikom izdavanja lokacijskih uslova od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj za ovaj projekat takođe nije vodilo računa o planskom dokumentu. Zbilja ne znam, zbog čega se to sve češće događa u našoj zemlji da planovi generalne regulacije budu preskočeni i da se radi u suprotnosti sa njima", navodi.
 
Zaključuje da je mnogo toga prekršeno kada je reč o ovom skladištu i da treba vratiti proces unazad, ozbiljno pristupiti studiji uticaja zaštite živote sredine i raditi sve u skladu sa Planom generalne regulacije. 
 
Petrićev "Promist" prisutan i u Karlovcima
 
Kompanija "Promist" u vlasništvu novosadskog biznismena Nebojše Petrića je 2017. godine kupila kompleks nekadašnje "Industrije stakla Pančevo" gde je do 2018. godine nezakonito skladištila 36.000 tona đubriva na bazi amonium nitrata
 
Građani Pančeva više puta su protestovali zbog potencijalnog ugrožavanja životne sredine. Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave Pančeva je 2018. godine podneo i krivičnu prijavu protiv odgovornih lica kompanije "Promist" zbog nepreduzimanja mera zaštite životne sredine, unošenja opasnih materija u Srbiju i nedozvoljenog prerađivanja, odlaganja i skladištenja opasnih materija, neovlašćenog bavljenja delatnošću i davanja lažnog iskaza. Ova krivična prijava je odbačena. 
 
"Promist" ima skladišni prostor za veštačko đubrivo i u Sremskim Karlovcima, na šta je krajem prošle godine reagovalo i Udruženje građana "Karlovački vinogradi". Ova skladišta su trenutno prazna, ali građani strahuju da bi, nakon što izgradnja pruge bude završena, u njima mogao da se skladišti amonijum nitrat. Strahove pojačava i to što postoji zahtev za izgradnju rezervoara za tečni naftni gas na parceli u blizini. Opširnije u našoj priči na ovom LINKU.
 
Vlasnik preduzeća "Promist" je Nebojša Petrić, a udeo u kompaniji ima i njegova supruga Sanja Petrić poznata po tome da je kupila više od 200 parcela na Fruškoj gori i ogradila brdo Kesten, zbog čega se ekološki aktivisti već mesecima unazad bune. Oni, između ostalog, imaju udela i u vlasništvu investitorske kompanije Galens. 
  • 9

    16.03.2021 20:53
    da ,da
    Amonijum nitrat za izradu bombi i amonijum nitrat za đubrivo
    su dve potpuno različite materije samo se isto zovu i ista im je
    hemijsaka formula. Istina različita je koncentracija u masi ali gde
    nedostaje kvalitet nadomešta ga kvantitet. Grabens takođe poznata
    firma po donacijama i dobročinstvu,a "stručnjaci" tipa gradonačelnik
    -političar S(n)S i direktor firme s diplomom megadensa uveravaju i
    garantuju neukoj raji kako je sve OK. Što bi narod reko sve moj do mojega.
  • БАНЕ

    16.03.2021 19:43
    Бизнис
    Нетрба паничити. Изгорело је шта је требало да изгори (старе шупе). Осигурање ће то лепо наградити. Затим следи ПРЕНАМЕНА ЗЕМЉИШТА. А затим ће се изградити шта треба да се изгради.
  • eno

    16.03.2021 18:55
    eno sad gori zgrada u Zemunu
    sta kome nije jasno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina