Sagorevanje metana uzrok eksplozije u Fabrici vode u Zrenjaninu

Stručnjaci Republičkog zavoda za sudska veštačenja utvrdili su da je uzrok eksplozije u Fabrici vode Zrenjanin, u kojoj su u decembru prošle godine povređena dva radnika, deflagracija, odnosno brzo sagorevanje gasa u objektu za dezinfekciju vode i pumpanje u vodovod.
Sagorevanje metana uzrok eksplozije u Fabrici vode u Zrenjaninu
Foto: Pixabay (ilustracija)
Analiza incidenta rađena je na zahtev rukovodstva fabrike koje je zatražilo da se izvrši provera i ispitivanje sistema za prečišćavanje i obradu vode, da bi se utvrdio uzrok tog incidenta.
 
U izveštaju se navodi da Fabrika vode prerađuje sirovu vodu sa izvorišta "Mihajlovački", u kome ima i apsorbovanog gasa - metana, a da je eksploziju nakupljenog gasa u gornjem delu hale izazvala varnica prilikom paljenja svetiljki. Veštaci su naveli i da bi najjednostavniji poduhvat za sprečavanje gomilanja metana bio otvor sa žaluzinama što bi omogućilo provetravanje prostorije, kao i da je potrebno izvršiti opširnija merenja metana u sirovoj vodi.
 
Voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu zabranjena je za piće 17 godina zbog nedozvoljene količine arsena u njoj, a novo postrojenje - Fabrika vode prestalo je sa radom sredinom decembra prošle godine zbog eksplozije u kojoj su povređena dvojica radnika.
 
Iz te fabrike su početkom februara ove godine saopštili da su otklonjene posledice havarije i da su spremni da preuzmu vodosnabdevanje grada zdravom pijaćom vodom, ali do sada to nije učinjeno i u vodovodnoj mreži je voda sa nedozvoljenom količinom arsena koju isporučuje "Vodovod i kanalizacija". Komisija stručnjaka koju je formiralo preduzeće "Vodovod i kanalizacija" saopštila je  u januaru da Fabrika vode u Zrenjaninu nije ispunila nijedan od 34 tehnička uslova, što sui iz Fabrike demantovali.
  • /

    22.03.2021 09:23
    /
    zar nije u bejrutu eksplodiralo nesto slicno
  • Банатмен

    20.03.2021 21:42
    @Ana M.
    Тако је. Свака вам је на месту к'а Његошева. Ако је сва одговорност на грађанској иницијативи, шта ћемо онда с неодговорним институцијама? Грађански протест је успео прошлог лета. Једно жариште аеро-загађење у ЗР је угашено. Институције су под притиском јавности урадиле свој, годинама одлаган, посао. Грађани би хтели чисту воду али институције не дају. Улица не решава баш све. Французи су 18. марта обележили 150 година од Париске Комуне, авантуре која је трајала два месеца. Боље учити на туђим грешкама. Незадовољство би требало јасно артикулисати, без драме и на лицу места - у институцијама плаћеним да решавају проблеме а не да их производе.
  • Zrenjaninac

    20.03.2021 19:46
    Baš
    JKP Vodovod i analizacija isporučuje sirovu vodu sa metanom novoj Fabrici koju optužuju na sve načine samo da bi se nastavilo trovanje građana i da profitira vodena mafija. Inači, ovovremeni preletači su svojevremeno potpisali ugovor sa investitorom da za džabe izgradi novu Fabriku koju će građani otplaćivati kroz višu cenu vode. E zato i tražimo da nam puste čistu vodu bez toliko arsena, blata (humusnih materija), teških metala… Dosta je bilo Regionalnih Isusa koji žderu viski i jagnjatinu plaćinu narodnom mukom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".