Licitacija državnog zemljišta: Podobni potiskuju ratare, zemlja već uzorana iako još nije zakupljena

U prelasku na elektronski vid licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta, koje sprovodi Uprava za poljoprivredno zemljšte, novina je davanje u zakup državne zemlje na 15 godina, u nekim katastarskim opštinama i na 30 godina što je mera koja kod poljoprivrednika ne nailazi na odobravanje.
Licitacija državnog zemljišta: Podobni potiskuju ratare, zemlja već uzorana iako još nije zakupljena
Foto: 021.rs
Kako piše "Danas", u Kikindi je tako ponuđeno 5.439 hektara, od čega 2.200 hektara namenjenih firmi "Tenis" samo na godinu dana, dok je ostalo licitirano na 15 godina.
 
U katastarskoj opštini Bački Monoštor 25,8 hektara ponuđeno je na 30 godina, dok je u Somboru licictirano 3.982 hektara, od čega na 15 godina 2.015 hektara. Gazdinstvo Jančić iz Kljajićeva uspelo je da zakupi njive elektronskim putem.
 
– Procedura je jednostavna. Ipak, za razliku od licitiranja koja su pre uživo održavana, u ovom slučaju nema takmičenja, već je cena koju si ponudio za zemlju fiksna i pravi se rang lista. Poslednjih šest godina učestvujemo na licitacijama, obrađujemo nešto državne zemlje a nešto imamo u svom vlasništvu. Bavimo se ratarskom proizvodnjom, proizvodimo kukuruz, žito i repu – objašnjava Gordana Jančić za "Danas".
 
Sa mnogo manje optimizma dočekana je informacija o onlajn licitacijama u Zrenjaninu, gde se već godinama ratari žale na diskriminaciju i sa neizvesnošću prate šta će biti 2. aprila na dan zakazane licitacije.
 
– Nije bilo ni objašnjenja ni informacija na vreme, tako da ne znam ko će učestvovati sem podobnih, koji su i prethodnih godina uzimali zemlju potiskujući ratare. U Botošu je predviđeno 186 hektara državnog zemljišta za licitaciju, uglavnom dobrog kvaliteta. Situacija je ista kao i prošle godine, ta zemlja je već uzorana iako nije zakupljena – objašnjava predsednik Mesne zajednice Botoš Dalibor Paskulov, koji smatra da je takav ambijent stvorila država.
 
Da Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu nije uveo red već stvorio nove probleme ratarima, saglasni su i u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata.
 
– Već dugo ukazujemo na pogubne mere u poljoprivredi, na licitacije koje kasne i dovode do degradacije poljoprivrednog zemljišta jer se ono koristi mimo setvenih rokova. Sada je slika ogoljena, sa jedne strane velike količine zemljišta daju se stočarima a sa druge strane preostalo zemljište zakupljuju finansijske grupe, tako da su ratari dovedeni u situaciju da odustaju od svog posla ili da dolaze do zemljišta tako što uzimaju u podzakup državno zemljište od stočara, što je nezakonito. U svim opštinama je slična situacija. Ovakvim merama već je naneta šteta poljoprivredi, sada gledamo samo posledice – objašnjava Dragan Kleut, koordinator Saveta za poljoprivredu Skupštine slobodne Srbije i predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.
 
U Zrenjaninu će se na licitaciji naći 9.010 hektara državne zemlje, od čega se 8.266 hekata daje u zakup na 15 godina, dok je 744 hektara predviđeno na godinu dana zakupa. Zemljište namenjeno nemačkoj kompaniji "Tenis" je u sudskom sporu sa banatskim ratarima i daje se u zakup samo na godinu dana.
  • Luke

    03.04.2021 07:43
    Botovi
    Botovi, sendvicari, vlasnici kupljenih diploma, jedino dto ste uspeli sa naucite, a to je kako sa lajkujete. Zo vam nece pomoci da budete bolji ljudi, da budete obrazovani i strucni, da imate svoje misljenje, vi ste samo mehanizam budala koje vas koriste!
  • NEVERNIK

    02.04.2021 21:17
    Da li to znaci,da je i zemlja mojih predaka,koju restitucijom vise od 20 godina pokusavamo da vratimo,makar jedan deo,vec necije novo vlasnistvo.Uvek kada pomislim da me vise nista nece iznenaditi od ovih naprednih,vikend diplomasa,veliki av,av smisli neku genijalnu ideju.Dokle ovo trpeti.Ponovimo 2000 tu.imamo li snage za to,ili ce mo i dalje trpeti bahatost.
  • Dzalle

    01.04.2021 19:41
    Možeš li ti sokole skupiti 300 sigurnih glasova za POKS(SNS)????,ako možeš rešavamo mehanizaciju i licitaciju!E tako to u Srbiji ide...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina