Aktivisti u Vrbasu pokreću peticiju: Želimo da znamo kakav vazduh udišemo i kakvu vodu pijemo

Aktivisti okupljeni u inicijativu "Lokalna alternativa Vrbas" u subotu počinju sa peticijom za uspostavljanje kontrole kvaliteta vazduha i vode za piće u Vrbasu.
Aktivisti u Vrbasu pokreću peticiju: Želimo da znamo kakav vazduh udišemo i kakvu vodu pijemo
Foto: 021.rs
Akcija počinje u pet do 12.
 
"U cilju rešavanja osnovnih problema koji utiču na zdravlje građana opštine Vrbas, udruženje građana Lokalna alternativa pokreće niz aktivnosti kako bi skrenuli pažnju svih relevantnih institucija na sve negativne uticaje po zdravlje građana opštine Vrbas uslovljene zagađenjem životne sredine. Prva u nizu je prikupljanje potpisa peticije kojom zahtevamo uspostavljanje lokalne mreže mernih stanica za monitoring zagađenja vazduha, redovna kontrola nivoa zagađujućih materija u vodi za piće, redovno objavljivanje analiza i informisanje građana, informisanje građana o negativnim uticajima po zdravlje, kao i izmenu opštinskih odluka i formiranje posebne cene za neispravnu vodu u Ravnom Selu, Zmajevu, Bačkom Dobrom Polju, Kucuri i Savinom Selu u skladu sa zakonom o komunalnim delatnostima", navode aktivisti.
 
Akciju započinju okupljanjem na dan "Ekološkog ustanka", čime žele da izraze podršku zajedničkoj borbi za zdravu životnu sredinu. 
 
"Kao sredina koja više decenija trpi negativne posledice po životnu sredinu i naše zdravlje ovim okupljanjem želimo da najavimo početak ekološkog buđenja u Vrbasu i beskompromisne borbe za zdravu i bezbednu životnu sredinu. Samo zajednički se možemo izboriti za čist vazduh i ispravnu vodu za piće, uređenu deponiju i funkcionalan sistem upravljanja otpadom, kanalizacionu mrežu, čist Veliki bački kanal, više javnih zelenih površina za nas i našu decu. Pozivamo sve naše sugrađane i organizacije civilnog društva da nam se pridruže u borbi za čistiji i zdraviji Vrbas", poručuje "Lokalna alternativa Vrbas".
 
Ova grupa građana u više navrata je apelovala da se u Vrbasu, suprotno propisima, ne meri kvalitet vazduha i vode za piće.
  • Tdz

    09.04.2021 22:35
    Voda
    U opštini Vrbas odavno nemamo vodu za piće iako istu plaćamo kada jeste za piće... Nekada voda toliko smrdi da se teško njom i istusirati... Ali nema veze kome treba pijaća voda kad ćemo dobiti novi trg u centru Vrbasa...
  • Milan

    09.04.2021 17:25
    Bravo
    Svaka cast.Rado bih se prikljucio ovoj inicijativi iako nisam iz Vrbasa.Drzava nam je potpuno unistena zbog licnih interesa pojedinih tajkuna sto podrazumeva ono najvaznije za gradjane a to su voda i vazduh.Sume skoro i da nemamo od suma nam je ostalo samo divlje rastinje,pojedinci su se obogatili a nama haos ostavili.A sve je to nase ne njihovo.Zato samo hrabro i ne samo to nego da odgovaraju svi oni koji su zadnjih dvadeset godina posekli svako drvo i zagadili svaku baru pa kada prvi put neko bude odgovarao za to kako bih zaista trebalo onda ce svi ostali shvatiti da postoji neko ko ovu zemlju voli i ko se za nju bori.
  • pers

    09.04.2021 14:56
    bljak
    bolje da ne znate,,,jer ce te povratiti od informacija,,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.