Više od 110.000 Vojvođana nezaposleno, tržište vapi za majstorima svih profila

Više od 110.000 građana Vojvodine nalazi se na evidenciji Pokrajinske službe za zapošljavanje. Na tržištu hronično nedostaje majstora svih profila.
Više od 110.000 Vojvođana nezaposleno, tržište vapi za majstorima svih profila
Foto: Pixabay
Prema podacima iz poslednjeg biltena Nacionalne službe za zapošljavanje, najviše nezaposlenih nalazi se u Južno-bačkom regionu - 33.032 građana. Slede Južno-banatska oblast sa 20.542 nezaposlenih, Zapadno-bački region sa 14.153, Sremski region sa 13.471, Srednje-banatski region sa 13.311 nezaposlenih i Severno-banatski orkug sa 7.927 nezaposlenih na evidenciji.
 
U evidenciji je najmanje nezaposlenih iz Severno-bačkog okruga - 7.639 građana.
 
Najviše nezaposlenih u Vojvodini poseduje prvi stepen stručne spreme i ima ih 40.909. Najmanje je doktora nauka među registrovanim nezaposlenim građanima i to njih 37 koji trenutno traže posao.
 
Ne čudi da građani starosti 55-59 godina imaju najviše problema sa nezaposlenošću. U ovom trenutku je njih 15.012 na pokrajinskoj evidenciji nezaposlenih, a vrlo blizu su građani starosti 50-54 godine - njih 13.321 trenutno traži posao na birou.
 
Vojvodina, u odnosu na ostale delove Srbije, nije ni blizu najgora kad je nezaposlenost u pitanju. Stopa upošljavanja je u blagom porastu i ukupna zaposlenost u Pokrajini je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 562.927 građana. Pritom u pravnim licima radi 446.604 ljudi, preduzetnika i zaposlenih kod istih je 97.314, a u celoj Vojvodini ima 19.009 registrovanih individualnih poljoprivrednika.
 
Vojvodina je dobila Pokrajinski savet za zapošljavanje, povremeno radno telo koje daje mišljenje i preporuke o merama na snazi u Vojvodini - o planovima zapošljavanja, merama, programima, ali i aktima koji se primenjuju u oblasti zapošljavanja. 
 
Članovi ovog tela sastali su se danas i usvojili Akcioni plan zapošljavanja za 2021. godinu, kojim se predviđa oko 42 miliona dinara za različite mere - za zapošljavanje i samozapošljavanje, ali i za javne radove, a nadležnost nad ovim pitanjem u najvećoj meri ima Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.
 
 
Prema rečima resornog sekretara Nenada Ivaniševića, cilj je podržati (samo)zapošljavanje ranjivih kategorija. To bi, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, bile žene, osobe sa invaliditetom, marginalizovane grupe poput Roma, stariji, ali i mladi.
 
"Ideja je da većinu novca dajemo za samozapošljavanje i novo zapošljavanje i da svi ti ljudi koji pokrenu biznis mogu da konkurišu na konkurse sekretarijata koji razvijaju privredu. Planiramo da 5. maja da pustimo pozive za programe za zapošljavanje. Sve mere usaglašene s Nacionalnom službom za zapošljavanje trebalo bi da prevashodno budu usmerene ka proizvodnji, turizmu i ranjivim kategorijama", naveo je Ivanišević, govoreći o planiranih 42 miliona dinara koji će biti usmereni u pozive za programe zapošljavanja.
 
 
Pandemija je uticala na tržište rada, poručila je danas direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje NSZ Snežana Sedlar. Nova strategija zapošljavanja, kao i akcioni plan zapošljavanja 2021-2023. koji je usvojen na Vladi, oslanja se na takozvane aktivne mere zapošljavanja, navela je ona.
 
"Cilj je održiva zapošljivost i smanjenje nezaposlenosti. Imamo široku lepezu javnih poziva u toku i apelujemo na sve zainteresovane nezaposlene, poslodavce, a naročito osobe sa invaliditetom i Rome da učestvuju. Posle usvajanja ovog akta na sednici Pokrajinske vlade, očekujemo ptopisivanje sporazuma između sekretarijata i NSZ, pa da krene realizacija. Po anketama radne snage u prvom kvartalu je stopa nezaposlenosti u Vojvodini bila 8,9 odsto, što je s obzirom na pandemiju veliki doprinos", poručila je Sedlar.
 
Na pitanje 021.rs koliko je trenutno nezaposlenih na evidenciji pokrajinske službe, kao i ko najteže dolazi do posla, Sedlar nije dala brojke, poručujući da ih pokrajinska služba poseduje, ali da se za iste zvanično obratimo.
 
"Što se tiče struka i dalje su suficitarne struke iste kao ranije. Deficitarni su nam majstori svih mogućih profila, naročito građevinski profili, varioci, keramičari i zbog toga je bitna saradnja svih naših institucija", navela je direktorka Pokrajinskog zavoda za zapošljavanje.
 
Današnja konstitutivna sednica Pokrajinskog saveta za zapošljavanje održana je u Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama, koji je Pokrajinska vlada osnovala 2010. godine i koji sprovodi obuke za stručno usavršavanje, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju odraslih, samostalno i u saradnji sa resornim sekretarijatom i Nacionalnom službom za zapošljavanje.
  • vapi

    22.04.2021 12:40
    ortopedi
    vapi i za dr ortopedima (kolena, kuk...) liste cekanja 7 godina da li to na svetu igde ima, ne sistematizovana drzava...
  • Bojan

    18.04.2021 11:34
    U čemu je problem? Silni konobari kukaju da su ostali bez posla, evo im prilike da se zapravo za nešto obuče.
  • objasnjenje

    17.04.2021 18:32
    većina majstora je otišla napolje. ovi što su ostali su 90% medju tim nezaposlenima i rade na crno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina