FOTO: Polaganjem tri kamena temeljca počela izgradnja Hrvatske kuće u Subotici

Polaganjem tri kamena temeljca s područja iz kojih su tri velike grupe Hrvata došle na današnje područje Srbije, počela je izgradnja Hrvatske kuće u Subotici.
U pitanju su tri kamena sa reke Bune u Bosni i Hercegovini, iz Središnje Bosne i Republike Hrvatske, a ovom prilikom položena je i vremenska kapsula u kojoj je zapisano ko i kada je položio kamen temeljac i u kojoj će se nalaziti zavet predaka budućim pokolenjima.
 
Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, Jasna Vojnić-Hajduk, istakla je veliki značaj postojanja Hrvatske kuće, koja je posle obnove kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i Šokačke kuće u Bačkom Monoštoru, još jedan u nizu značajnih projekata za Hrvate u Vojvodini, za koju je Vlada Hrvatske 2018. godine izdvojila sredstva.
 
Vlada Hrvatske donirala je 350.000 evra za buduću dvospratnicu od 900 kvadratnih metara koja će biti dom za institucije hrvatske nacionalne manjine u Srbiji - Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko-izdavačke ustanove "Hrvatska riječ".
 
  • Nikon Sevast

    30.04.2021 16:16
    Hej salasi
    "Koliko su Krajišnici i Bosanci Srbi, toliko su i Bunjevci Hrvati. Ni manje, ni više."
    A sto zaboravi Crnogorce? Tada bi poredjenje bilo ispravno.
    Vidim da se ovde govori o Bunjevcima kao proizvodu uplitanja drzave Srbije. Pa nije bilo nikakve drzave Srbije ovde pre 1918, pa su Bunjevci postojali u mnogo vecem broju i kao takvi pristupili kraljevini Srbiji.
  • @Max

    30.04.2021 11:51
    Koliko su Krajišnici i Bosanci Srbi, toliko su i Bunjevci Hrvati. Ni manje, ni više.
  • Србин

    29.04.2021 13:15
    Ми не тражимо нове куће у Хрватској, само нам обновите оне старе из којих сте отерали четврт милиона Срба!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina