Spasena dva orla belorepana pronađena u ataru kod Odžaka

Dva orla belorepana spasena su u četvrtak, 13. maja, brzom zajedničkom intervencijom nadležnih, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.
Lovočuvar Damir Ivanović iz LU "Mostonga" primetio je, oko 20 časova, u ataru između Odžaka, Karavukova i Srpskog Miletića, dva belorepana kako leže jedan do drugog, te je to odmah prijavio svojim nadređenima, koji su o svemu obavestili republičku i pokrajinsku inspekciju.
 
Okolnosti i položaj u kojem su nađene ptice ukazivale su na potencijalno trovanje pesticidima i to najverovatnije kroz lanac ishrane i bilo je ključno da im se što pre pruži pomoć.
 
Prema instrukcijama Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, lovočuvar je ptice odneo do prve dostupne veterinarske ambulante - "Šapica" u Odžacima.
 
Tamo im je pružena prva pomoć i tu su ptice i dočekale jutro do dolaska tima za zbrinjavanje zaštićenih divljih životinja iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
 
 
Orlovi belorepani se trenutno nalaze u prihvatilištu ZOO vrta Palić, gde će ostati na lečenju do oporavka, nakon čega će biti vraćeni u prirodu.
 
  • Odzacanin

    16.05.2021 09:36
    Izuzetno sam ponosan na svoje sugradjane na brzu reakciju kao i na veterinarskoj usluzi Sapice. Pozdrav za njih ako ovo citaju. Ali bih isto ukorio zagadjivace (najverovatnije poljoprivrednici) zbog zagadjenja pesticidima koji ugrozavaju ove lepe ptice
  • Lily

    16.05.2021 00:15
    Bravo
    Konačno neka prica sa nadam se srećnim krajem. Bravo za Damira Ivanovića.
  • animal planet

    15.05.2021 21:26
    Kakav lepotan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.