Mrtva riba pluta Begejom, nadležni kažu - rešenje kad se izgradi prečistač

Zrenjaninci danima unazad negoduju zbog neprijatnih mirisa i uginule ribe koja pluta na površini Begeja.
Mrtva riba pluta Begejom, nadležni kažu - rešenje kad se izgradi prečistač
Foto: Pixabay (ilustracija)
Iz Voda Vojvodine navode da su uzrok otpadne vode, a čelnici grada kažu da je rešenje izgradnja prečistača.
 
Jedan od ribolovaca kazao je novinarima da je u Begeju nekada bilo ribe, bilo je kaže i rakova, žaba, a da sada više nema ničega - niti ima kreketa, niti riba, nema ni pataka, a smrdi kao septička jama.
 
Zamenik gradonačelnika, Saša Santovac, ukazuje da je reč o dugogodišnjem problemu koji se javlja kada je nivo Tise viši u odnosu na Begej i zbog zatvaranja prevodnice u Stajićevu.
 
"Rešenje je u prečistaču otpadnih voda, čija gradnja počinje krajem godine što će rešiti pitanje otpadnih voda iz celog grada i kompletne industrije. Begej će biti zaštićen", kazao je Santovac.
 
Istakao je da će biti investirano 30 miliona evra, reč je o javno privatnom partnerstvu sa kompanijom Metito, koja je gradila prečistače u mnogim gradovima sveta.
 
 
Završetak prečistača se očekuje u naredne dve godine.
 
Iz Voda Vojvodine ukazuju da bi situacija ove nedelje trebalo da bude bolja kada opadne nivo Tise, a da je nadležna inspekcija utvrdila da je proticaj Begeja kroz Zrenjanin mali i da su otpadne vode koje se u njega ulivaju uzrokovale manje uginuće ribe.
 
Iz tog predzeća saopšteno je i da se problem uvek javlja kada je nivo Tise jednak ili viši od Begeja.
 
"Ustava Stajićevo, koja je na Begeju nizvodno od Zrenjanina, sada je otvorena, a u slučaju daljeg porasta Tise se zatvara, kako Tisa ne bi uticala na povećanje vodostaja u gradu", naveli su iz Voda Vojvodine.
  • Zrenjaninac

    05.06.2021 01:00
    Baš
    Begej je jedina reka koja teče uzvodno. Problem otvorenog kolektora "rešavaju" uspešno. Begej je čist do Zrenjanina, a onda se ulivaju "prečišćene" vode iz stranih firmi koje izbacuju užeglo ulje, pokvarene sireve... Ali Zrenjaninci nemaju pitku vodu zato što se na drugom kraju grada pravi novi vodovod od 460 miliona za najvećeg zagađivača, gumaru Ling Long. Nije dosta što im je dato 86 miliona evra kao pomoć za izgradnju, 96 hektara zemlje, 400 miliona podobnoj firmi za navodno razminiranje oranice. U ovom gradu apsurda ima svega, osim da puste u pogon novoizgrađenu Fabriku vode jer neko profitira na račun nesreće građana.
  • dobro

    01.06.2021 11:36
    Dobro, imali su preča posla da opskrbe infrastrukturno Ling Long, ping pong, pong-fi-pong i druge koji donose savremenu ekološku tehnologiju proiz... ooh, wait ...
  • Zoki

    01.06.2021 10:39
    i bukvalno smrdija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.