Šest meseci posle eksplozije u fabrici vode: Postrojenje ne radi, građanima stižu računi

Ni šest meseci nakon eksplozije u zrenjaninskoj fabrici vode, to postrojenje nije proradilo, a građanima iz česmi sedamnaestu godinu zaredom teče voda zabranjena za upotrebu.
Šest meseci posle eksplozije u fabrici vode: Postrojenje ne radi, građanima stižu računi
Foto: 021.rs
Čelnici fabrike od januara napominju da su spremni da ponovo krenu sa radom, ali u gradu njihove pozive ignorišu, piše Euronjuz. 
 
Zrenjaninske vlasti mesecima se nisu oglasile ni o izveštaju stručne komisije gradskog vodovoda da Fabrika urušava sistem vodosnabdevanja, a o problemu pijaće vode nisu hteli da govore ni za Euronjuz.
 
Jedino postrojenje za prečišćavanje vode koje Zrenjanin ima, već pola godine stoji. Za to vreme građani uredno plaćaju račune, a pijaću vodu kupuju, ili se, po višegodišnjoj navici, snalaze. 
 
Dok vreme prolazi, skupa oprema propada jer se ne koristi, a dugovi grada prema postrojenju rastu, priča novi direktor Fabrike vode, četvrti u proteklih pet godina.
Prema rečima direktora, dugovi prema fabrici iznose 90 miliona dinara. Od Grada, Vodovoda i Vlade Srbije, od januara traže da ponovo prorade, ali odgovora nema.
 
"Nemamo partnera za dijalog. Kome god da smo se obraćali, ili nismo dobili nikakav odgovor, ili smo dobijali odgovor da trenutno nisu u stanju da nas prime", kaže za Euronjuz direktor Fabrike vode, Aleksandar Savin.
 
U Fabriku vode je do sada, pored novca investitora, uloženo i više od 100 miliona dinara iz budžeta. I potrebno je još, ako hoćemo da proradi, za Euronjuz navodi predsednica Vlade.
 
"Tu je sad samo pitanje da li to dodatno ulaganje radi Grad, uz podršku Pokrajine i budžeta Republike Srbije, ili uvodimo nekog trećeg investitora. Svaki dan radimo na tome, ali je težak problem, užasan je problem i nešto što je krivo posađeno, teško može da se ispravlja", rekla je Brnabić.
 
Osim stručne komisije Vodovoda koja je dala negativnu ocenu, i druga komisija, sastavljena od univerzitetskih profesora, završila je svoju analizu. 
 
"Taj izveštaj je urađen u januaru. Mi smo ga tražili mnogo puta, nismo uspeli da ga dobijemo. Na kraju smo ga tražili kao informaciju od javnog značaja i konačno smo ga dobili 30. maja", navodi direktor Fabrike vode Aleksandar Savin.
 
U izveštaju, pored podatka da deo dokumentacije nisu dostavili ni Fabrika ni Vodovod, stoji da problemi postoje u svim segmentima – od izvorišta, preko postrojenja, do distributivne mreže.
 
Priču u celosti čitajte na sajtu Euronjuza.
  • Банатмен

    22.06.2021 23:33
    Мућке
    За Зрењанинца. Поштовани господине, три ствари су важне: 1. Несправна вода излази из такозване фабрике према званичним хемијским анализама. Слободно проверите. 2. Две струје се отимају о бизнис с водом, новине ретко пишу о томе. Прљава је игра за питку воду. А становништво је незрело, недорасло проблему. 3. Вода је јавна а не приватна ствар. Закон је о мењан да би се приватнику омогућио бизнис с водом. Новцем грађана је финансиран део пројекта. Ово није локално већ државно питање. Проблем питке воде је присутан и у другим местима.
    За Бору. Кафилерија је обуставила рад прошле године. Зрењанинци таман дошли до даха не задуго. Кинези зидају новог загађивача.
  • Dragan

    22.06.2021 12:18
    Fabrika
    Fabrika može da radi ali bez opstrukcije "strucnjaka" iz Vodovoda i ostalih (za lov u mutnom) zainteresovanih.
  • Zrenjaninac

    22.06.2021 11:24
    Za Banatmena
    Dečake, da ti nisi Akvamen koji je po profesiji PR za širenje laži o Zrenjaninskim problemima sa vodom. Tvoji pajtosi su do sada potrošili milione za ništa, a sa italijanima su potpisali promoćuran ugovor da investitor o svom trošku izgradi Fabriku koju će otplatiti potrošači kroz potrošnju. Jedva ste dočekali da dođe do eksplozije metana iz vode koju vi isporučujete novoj Fabrici na preradu. Mi smo bili zadovoljni sa čistom vodom bez boje, ukusa i mirisa. Ti, lokalni moćnici i vodena mafija niste jer zgrćete milione od obespravljenog naroda. Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo što nas pravite budalama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina