Zaposleni u zemljoradničkoj zadruzi Agro-Klek protestovali u Zrenjaninu zbog oduzimanja zemljišta

Zaposleni u zemljoradničkoj zadruzi "Agro-Klek" protestovali su u Zrenjaninu zbog, kako tvrde, nepravednog oduzimanja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu te zadruge u postupku restitucije.
Direktor "Agro-Kleka" Radovan Bokić rekao je za Betu da ta zadruga obradjuje 1.200 hektara svoje zemlje koju je 2016. godine po Zakonu o zadrugama uknjižila kao svoje vlasništvo.
 
"Mi proizvodino oko 5,3 miliona litara mleka, ako se nešto ne reši mi jednostavno u roku od 90 dana moramo početi sa intenzivnim gašenjem najbolje farme mlečnih krava u Srbiji", kazao je Bokić.
 
Po Zakonu o restituciji ovoj zadruzi se oduzima oko 450 hektara najbolje zemlje, navodi on. Kraj se ne nazire jer, kako je rekao, novi zahtevi svakodnevno stižu, ali to ne znači i da su oni protiv procesa restitucije. Bokić je rekao i da oduzimanjem 450 hektara zadruga ulazi u ozbiljan problem i da će to automatski značiti i da neće isporučivati 30 do 40 odsto mleka koje preradjuje zrenjaninski "Mlekoprodukt".
 
"U zadruzi je trenutno zaposleno 75 radnika na neodredjeno, plus zadrugari koji sa nama saradjuju, a 90 odsto otkupa u Kleku ide preko nas, znači, selo 90 odsto svoje robe isporučuje nama i mi time hranimo stoku", objasnio je Bokić.
 
Ukazao je da je "Agro-Klek" farma sa 150 krava koje daju više od 50 litara mleka svaki dan, a da imaju 50 krava koje daju 60 litara, što je evropski vrh, dok "rekorderka" farme daje čak 68 litara mleka dnevno.
 
Na problem koji imaju ukazao je i veterinarski tehničar Marko Rašeta koji u toj zadruzi radi 20 godina.
 
"Danas, umesto da smo na njivama da žanjemo žito, nalazimo se ovde ispred gradske uprave na mirnom protestu, a svaki hektar oduzete zemlje znači jedna krava manje", rekao je Rašeta.
 
Reč je o oranicama u katastarskoj opštini Zrenjanin 3, koje se nalaze u blizini trase obilaznice koja se gradi, iako ova zadruga ima uredno uknjiženo vlasništvo u katastru. Na današnjem protestu bilo je sedamdesetak radnika, a najavljeno je da će se protesti nastaviti.
  • Дада

    06.07.2021 18:17
    @Страхиња
    Тачно! Само мултинационалне корпорације ће имати право да раде, све под плаштом нових закона (отимачине), уз аминовање владајућих.
  • Strahinja

    06.07.2021 13:48
    Uništavanje
    Dobili su naređenje iz EU da moraju uništiti bilo šta što se proizvodi u zemlji. Svi moraju biti zavisni od vlasti, da vam daje na kašičicu hranu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina