Počeo Palićki filmski festival, uručene nagrade Aleksandru Berčeku i Mileni Zupančič

Svečanom ceremonijom na Letnjoj pozornici na Paliću otvoren je 28. Festival evropskog filma Palić, koji će trajati do 23. jula.
Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.
 
Kako je saopšteno, prisutnima se obratio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je konstatovao da ga čini srećnim činjenica da se festival vratio na stari format, i što se održava na otvorenom, pred svojom vernom publikom.
 
"Posebno je značajna nacionalna premijera domaćeg ostvarenja po motivima romana Bore Stankovića jer takvi projekti daju veliki doprinos negovanju srpske istorije i kulture. Kada govorimo o najboljem što Srbija ima, posebne čestitke upućujemo dobitniku ovogodišnjeg priznanja Aleksandar Lifka, gospodinu Aleksandru Berčeku. Njegova, može se slobodno reći besmrtna interpretacija lika kneza Miloša Velikog u TV drami 'Karađorđeva smrt' i seriji 'Vuk Karadžić', bila je osamdesetih godina prošlog veka prvi susret mnogih od nas sa ličnošću velikog srpskog državnika. Ova ostvarenja dala su nemerljiv doprinos buđenju interesovanja za nacionalnu istoriju u srpskom narodu, i afirmaciju kulture sećanja u Srbiji", rekao je Bakić.
 
Počasna nagrada "Aleksandar Lifka" za doprinos regionalnoj kinematografiji uručena je Mileni Zupančič iz Slovenije, jednoj od najznačajnijih jugoslovenskih glumica.
 
"Velika mi je čast za ovu nagradu, pogotovu jer sam je dobila iz ruku Mire Banjac, legende srpskog glumšta. Milo mi je što sam ustanovila da nisam pala u potpuni zaborav, iako već 30 godina jako malo radim, otkako smo se ovako tužno podelili. Ali sam jako sretna, pošto sad trenutno radim i u Beogradu u pozorištu, i super je što smo opet svi tu na okupu", istakla je Zupančič.
 
Rumunskoj producentkinji Adi Solomon uručena je nagrada "Underground spirit" koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.
 
Nemački reditelj Kristijan Pecold, dobitnik je ovogodišnje nagrade "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji inostranih stvaralaca.
 
Srpskom glumcu Aleksandru Berčeku uručena je nagrada "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćih stvaralaca.
 
"Hvala puno što ste me se setili. Red je bio, iskreno govoreći. I sad mi je mnogo lakše. Nagrada je u mojim rukama, a festival može da bude i otvoren", rekao je Berček.
 
Glavni takmičarski program Festivala evropskog filma Palić otvoren je projekcijom filma "Dnevnik iz Gvantanama" reditelja Kevina Mekdonalda, sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster. Proslavljena glumica nalazi se u ulozi Nensi Holander, advokatice koja preuzima slučaj Mohameda Oulda Slahija (Tahar Rahim), Mauritanca koji je optužen da je angažavao teroriste koji su zabili avione u tornjeve Svetskog trgovačkog centra 11. septembra. Scenario je adaptacija Slahijevog Guantanamo dnevnika objavljenog 2015. godine.
 
Drugog festivalskog dana, danas 18. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21 čas će biti prikazan film "Plavi cvijet" hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, a od 23h ostvarenje "Frans" Bruna Dumona. 
 
U selekciji "Paralele i sudari", u bioskopu Abazija, na repertoaru će biti filmovi "Dečak" Vitalija Akimova (17h), "Đavo nema mira" Zefira Morelsa i Albana Mersijea (17:50h) i "U ogledalu" Laile Pakalnine iz Letonije (19h).
 
Danas (nedelja), u 14:30h u bioskopu Abazija, na Paliću će biti otvorena izložba "Kamerom kroz vreme - objektivi istorije", kolekcije filmskih kamera koja je obeležila najveće trenutke filmske umetnosti, a u 16:30h u bioskopu "Eurocinema" u Subotici, zakazano je otvaranje izložbe "Tragovi jednog vremena - Filmski plakat 1945-1970.", posvećene filmskim plakatima iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina