Ekolozi podneli tužbu protiv nadležnih zbog ugroženog biljnog i životinjskog sveta u Krivaji

Ekološki pokret Opštine Srbobran "Epos" podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih lica iz "Voda Vojvodine" i "DTD - VDP Severna Bačka".
Kako je navedeno, prijava je podneta jer su od juna do 3. jula svojim činjenjem odnosno nečinjenjem ugrozili životnu sredinu nizvodno od ustave "Feketić 1" koja se nalazi na vodotoku reke Кrivaje između Srbobrana i Feketića.
 
U prijavi koja je dostavljena N1 navodi se da su odgovorna lica ova dva privredna subjekta dopustila potpuno zatvaranje ustave "Feketić 1" na reci Кrivaji pozicioniranoj između Srbobrana i Feketića radi stvaranja akumulacije vode za potrebe navodnjavanja privatnog preduzeća PP "Feketić" i time u potpunosti nizvodno od ustave ugrozili biljni i životinjski svet, pretvarajući reku nizvodno od ustave sa svojim tokom u dužini od oko 30 kilometara "u običnu baru stajaće vode što je dovelo do nedostatka kiseonika u vodi, tada izmerenog 0,4mg O2/l, i uginuća oko 340 kg vrlo kvalitetne ribe sumđa veličine između 3-4 kg čija je tržna cena oko 1.000,00 din/kg".
 
"Sem ugrožavanja i uništavanja biljnog i životinjskog sveta, zatvaranjem ustave i spuštanjem i ukidanjem protoka vode onemogućili su građanima, koji žive pored Кrivaje, navodnjavanje svojih poljoprivrednih kultura, najviše povrtarskih od kojih u Srbobranu živi veliki deo stanovništva kao i privrednim subjektima pored vode. Ovo je višegodišnji problem koji se stalno ponavlja", ističe se u prijavi.
 
Dodaje se da je zatvaranjem ustave i snižavanjem vodotoka nizvodno od nje onemogućeno navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u velikoj površini.
 
"Takođe je zbog snižavanja vodotoka Кrivaje iza ustave, za oko dva metra, narušen režim podzemnih voda ispod korenovog sistema poljoprivrednih kultura što utiče na njihov prinos i na taj način je izazvana opasnost za imovinu većeg obima", dodaje se u prijavi.
 
Stvaranjem akumulacije pre ustave, dizanjem nivoa reke Кrivaje za preko dva metra višim u odnosu na reku iza ustave, omogućeno je PP "Feketić" korišćenje vode za zalivanje i to pumpama, po ranijim izjavama direktora Vladislava Samarđića, u količini od 3.000 litara u minutu što je izuzimanje vode iz Кrivaje veće nego što je njen dotok, dodaje se u tužbi.
 
"Jasno je da se ova vodoprivredna preduzeća odnose prema vodi kao izvoru njihovog finansiranja jer naplaćuju njeno korušćenje a ne odnose se prema vodi kao javnom dobru i prirodnom resursu na koji imaju pravo svi građani", ocenjuju podnosioci prijave.
 
Dodaje se da se sem neodgovornog upravljanja, mora napomenuti da ustava nije legalno izgrađen objekat i da ne postoji nigde u katastru, nema svoj parcelni broj, niti svoju građevinsku i upotrebnu dozvolu. Iz ekološkog udruženja zato najavljuju da će pokrenuti poseban postupak sa zahtevom za uklanjanje ustave.
  • ukinuti

    20.07.2021 10:40
    Ukinuti Vode Vojvodine i napraviti novu firmu za upravljanje vodama.
  • Aman

    20.07.2021 09:20
    Ajte ljudi
    da se organizujemo i idemo tamo da srusimo to. Evo ja cu prvi da se latim malja i da udaram kad nadlezni ne znaju. Nema nista dok ne uzmemo stvar u svoje ruke!
  • iguman

    20.07.2021 07:36
    A, ko je cenjeni vlasnik?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.