Sombor: Virtualna službenica pružaće informacije građanima

Građani Sombora od septembra dobijaju virtualnog asistenta koji će ih voditi kroz administrativne procedure i biti 24 časa dnevno dostupan za upite o najvažnijim gradskim temama.
MIA (Municipal inteligent asistent) je četbot koji zamenjuje odlaske na šaltere i pružanjem informacija u realnom vremenu, najavio je NALED.
 
Somborci će moći da se kod Mie raspitaju o dečijem dodatku i poreskim uverenjima, o visini poreskog duga i kako da dobiju uverenje o izmirenim obavezama po osnovu lokalnih javnih prihoda. Takođe, imaće na raspolaganju i informacije o radnom vremenu gradskih organa, telefonima, kao i aktuelnim dešavanjima. 
 
Usluga će moći da se koristi putem sajta grada, Vibera i Fejsbuk mesindžera.
 
"U Somboru potroše više od 400 sati na odobravanje dečijeg dodatka. Deo tog vremena će preuzeti MIA čija uloga nije da potpuno zameni službenike, već da ih rastereti dela posla, kako bi mogli da se posvete složenijim procesima koji se još uvek ne mogu digitalizovati", objasnila je direktorka za dobru upravu u NALED-u Ana Ilić.
 
MIA je zasnovana na veštačkoj inteligenciji i razgovor s njom je nalik komunikaciji sa drugom osobom. Digitalne "koleginice" su sve zastupljenije u svetu, a pored Sombora, sada će biti uvedena i u Šapcu.
 
"Korišćenje četbota zasnovanog na prirodnom razumevanju jezika i mašinskom učenju globalno postaje tehnologija koja pomaže javnoj upravi da unapređuje usluge", rekao je direktor Divizije za softverska rešenja kompanije SAGA Milan Jevtić.
  • Mile rent-a mozak

    22.07.2021 15:31
    Pa mi već sada imamo, takvih virtuelnih službenica u svakoj zgradi opštinske uprave, milicije, javnim preduzećima, toliko da jedna drugoj sede na glavi. Najvažnije je da da imaju dovoljno priključaka za mobilni telefon i ugrađen silikona.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.