Za 10 meseci kod osmoro Vojvođana otkriven rak pluća, oprez ako ste u rizičnoj grupi

Kod osmoro građana je u poslednjih 10 meseci na Institutu za plućne bolesti Vojvodine otkriven rak pluća, a u okviru novog projekta Pokrajinske vlade.
Za 10 meseci kod osmoro Vojvođana otkriven rak pluća, oprez ako ste u rizičnoj grupi
Foto: Pixabay
Reč je o projektu ranog otkrivanja raka pluća uz pomoć niskodoznog skenera, koji detektuje male tumorske senke, a što nije moguće utvrditi standardnom dijagnostikom.
 
U projektu je učestvovalo 543 građana koji su u visokorizičnoj grupi za rak pluća - osobe starije od 50 godina, pušači, kao i oni koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti.
 
Pregledi su sprovedeni uz manje zastoje zbog epidemije.
 
Kako poručuju u Pokrajinskoj vladi, u poslednjih 10 godina broj novootkrivenih slučajeva karcinoma pluća u Vojvodini povećao se za 12 odsto. Rak pluća je, inače, najzastupljeniji tumor kod muškaraca, a drugi je po učestalosti kod žena.
 
Godišnje u Srbiji 5.000 ljudi oboli od raka pluća, a 4.600 ih umre od ove bolesti. Stopa mortaliteta od ovog tumora je velika jer se godinama razvija bez simptoma, dok oboleli posledice oseti kad je već prilično kasno.
 
"Svaka dva sata u Srbiji jedna osoba umre od raka pluća, a svaka kutija cigareta oduzima 270 minuta života. Pozivamo sve građane Novog Sada koji prepoznaju jedan od ovih kriterijuma kod sebe da se konsultuju sa svojim izabranim lekarom i obave preventivni pregled pluća. Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo opremio je zdravstvene ustanove neophodnom opremom za ove preglede, a u toku su završne aktivnosti da se projekat nastavi i sprovodi i na teritoriji cele Vojvodine", zaključuju u Pokrajinskoj vladi.
  • Prolom

    27.08.2021 06:06
    4600 mrtvih samo od raka pluca, a koliko ih je godisnje ukupno? Bar 20.000 ! Svake godine, samo u Srbiji! Zasto se ne napravi vanredno stanje zbog ovih ljudi? Zasto se ne dokupi oprema , naprave bolnice, zaposle ljudi? Zato sto ce svakako umreti??
  • Aleksandra

    26.07.2021 16:00
    Žalosna Natašo
    Kako je moguće da se svaka informacija prevrne na negativno? Idite kod lekara pa zakažite pregled ako mislite da ste ugroženi i ne patetišite
  • Nataša

    26.07.2021 12:20
    Žalosno
    "U projektu je učestvovalo 543 građana"
    Godišnje se razboli 5000, a umre 4600!
    A u projektu učestvuje 11%?
    Izgleda da taj skener služi samo za "projektovane" i odabrane, a plaćaju ga svi građani!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina