DSHV: Vlasnicima zemljišta se u eksproprijaciji nude višestruko manje cene od tržišnih

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) upozorio je na primere gde se vlasnicima zemljišta u Vojvodini preko kojih prelazi putna infrastruktura nude cene koje su višestruko manje od tržišne.
DSHV: Vlasnicima zemljišta se u eksproprijaciji nude višestruko manje cene od tržišnih
Foto: 021.rs (arhiva)
"Očigledan primer su Hrtkovci, čije je stanovnike Javno preduzeće Koridori Srbije pozvao da prihvate predlog za eksproprijaciju zemljišta po ceni koja je višestruko manja od tržišne", naveo je DSHV u saopštenju za javnost koje je potpisao predsednik te stranke Tomislav Žigmanov.
 
Podsetili su da Zakon o eksproprijaciji izričito u prvom članu kaže kako nadoknada za dobra koja menjaju vlasnika radi javnoga interesa "ne može biti niža od tržišne".
 
"Predlažemo, stoga, da se nesuglasice i nejasnoće koje imaju vlasnici zemljišta na ruti ovog puta rešavaju zajedno sa investitorom i ministarstvom nadležnim za saobraćaj i infrastrukturu", naveo je DSHV.
 
Zatražili su od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da hitno i prioritetno pronađu mogućnost da se vlasnicima zemljišta na teritoriji Sombora pruži zakonsko rešenje zamene parcela na ruti predviđenog puta za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države.
 
"Ukoliko se zamena ne osigura, DSHV traži da se stvore uslovi za nadoknadu vrednosti zemljišta na kojem se grade putevi - svim vlasnicima po tržišnim cenama", naveo je Žigmanov.
 
Podsetio je da je u toku izrada urbanističkog projekta prve deonice puta od graničnog prelaza Bereg, preko Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja i Kikinde do graničnog prelaza Nakovo.
  • B

    27.07.2021 07:05
    B
    U Srbiji bez medjunarodnog suda covek nemoze nista! Moj prvi komsija cije je imanje trebalo za put,dobijao je zaista smesnu cifru! Na kraju je za svoju imovinu morao da tuzi Srbiju kako bi dobio to sto trazi inace bimu oteli za tepsiju ribe! Nista nema bez novca i to debelo dase plati! Ako se covek nebori sam niko mu nejce pomoci!
  • Vlada

    27.07.2021 05:44
    Pravila, pravila
    Razmišljao sam ranije o toj temi i da ne dužim, mislim da bi fer vrednost bila zbir osnovice poslednje 3 ili 4 godine iz poreske uprave.
  • NS posmatrac

    27.07.2021 04:41
    Cena
    Ako se nedobije odgovarajuca cena, to se dalje resava preko suda i velika vecina dobije zadovoljavajucu cenu.
    Problem je sto "neki" je dobiju odmah tj i vise nego trzisnu cenu a vecina mora da se sude a to znabda potraje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina