Prepelice se masovno nelegalno love pomoću vabilica, kod Titela u krivolovu uhvaćene četiri osobe

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica upozorilo je da se prepelice u Srbiji masovno nelegalno love uz korišćenje zakonom zabranjenih elektronskih vabilica.
Prepelice se masovno nelegalno love pomoću vabilica, kod Titela u krivolovu uhvaćene četiri osobe
Foto: Pixabay
Društvo je pozvalo građane da takve slučajeve prijave policiji. Podsećaju da je prepelica ptica selica, koja se tokom avgusta i septembra seli za Afriku, kada u Srbiji traje lovna sezona na ovu, najmanju, vrstu divlje koke.
 
Precizirano je da elektronska vabilica emituje prodorno oglašavanje mužijaka prepelice tokom noći kako bi na određenu lokaciju privukla i zadržala veliki broj prepelica koje krivolovci u zoru pobiju.
 
Vabilice, koje se mogu čuti sa udaljenosti veće od dva kilometra, zavaravaju prepelice da na toj lokaciji ima hrane, da tu mogu da se odmore i da je okruženje bezbedno.
 
Кorišćenje elektronskih vabilica na području Srbije zabranjeno je Zakonom o zaštiti prirode, Zakonom o divljači i lovstvu, te nizom međunarodnih ugovora.
 
Prema domaćem Кrivičnom zakoniku, korišćenje tih uređaja u lovištu okarakterisano je kao krivično delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do tri godine.
 
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je i da je 8. avgusta u okolini Titela otkrilo takav slučaj nezakonitog lova uz korišćenje elektronskih vabilica. Slučaj je odmah prijavljen policiji koja je u nezakonitom lovu zatekla četiri osobe.
 
Na licu mesta su pronađene dve elektronske vabilice i nezakonito ulovljene ptice, nakon čega su u policijskoj stanici uzete izjave i o slučaju obavešteno tužilaštvo.
 
Ukazano je da slučaj iz okoline Titela nije usamljen.
 
Procene su da se na području Srbije, uglavnom vikendima, koristi oko 800 elektronskih vabilica, a usled ovakvog vida nelegalnog lova svake godine strada više od 50.000 prepelica, naveli su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Teme

lov
  • Mirko

    14.08.2021 21:53
    Hapsite prodavce vabilica.
    I necete imati toliko problema sa lovcima.

    Za prodavca treba bar dupla kazna u odnosu na krivolovca.
  • Priroda

    14.08.2021 20:14
    Epilog
    I? Da li ce 4 osobe biti kažnjene?
  • Kuvar

    14.08.2021 19:55
    Od sve silne dostupne hrane neko bi jeo baš prepelice i to ovako "sportski" ulovljene - bolesno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina