Kikinda dobila spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu

Uoči centralnog obeležavanja 100. godišnjice od smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca na Oplencu 16. avgusta, juče je u Kikindi otkriven spomenik ovom vladaru.
Otkrivajući bistu prestolonaslednik Aleksandar rekao je da su "ideali njegovog pradede jednaki težnjama današnje Srbije".
 
"Drago mi je što ovaj emotivan trenutak za mene i moju porodicu mogu da podelim sa ljudima koji gaje iskreno poštovanje prema njemu. Period njegove vladavine značajan je deo naše bogate istorije. Moj pradeda je uvek bio uz svoj narod i svoju zemlju. Odan, skroman i uvek nasmejan. Dobio je nadimak 'čika Pera'. Vizija zemlje kojoj je bio predan čitavog života je Srbija kakvoj i danas težimo, da bude slobodna i demokratska zemlja u kojoj su najviše vrednosti čast, ljubav, hrabrost i humanost", poručio je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. 
 
Da je na ovaj način ispravljena nepravda prema jednoj od najvećih istorijskih ličnosti, kralju Srbije i oslobodiocu, ukazao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.
 
"On je bio možda i najdraži kralj, narodni kralj. Narod ga je voleo, a kralj Petar I bio je poštovan u svetu. Njegova blaga priroda, demokratičnost i otvorenost, Srbiji su doneli prosperitet i razvoj. U godinama rata bio je predan vojnik, vrhovni komandant i posvećeni ratnik za slobodu svog naroda. Otkrivamo spomenik našem kralju, našem čika Peri, skromnom i poštenom, kako ga istorija pamti. Najbolje ga pamtimo po rečenici 'Bez ljubavi narodne, slabi su prestoli zemaljski'", rekao je Lukač.
 
Udruženje "Krila anđela" iz Novih Kozaraca prikupilo je donaciju vrednu milion dinara za izradu kraljeve biste koja je rad vajarke Drinke Radovanović.
  • Pitanje

    20.08.2021 11:02
    @bulevar u pokušaju
    Poštovani neobrazovani gospodine, nije mi lako da sročim odgovor osobi koja je toliko glupa da onome ko napiše da je gradska vlast nesposobna spočitava kako je njihov "branitelj". No evo pokušaću: tim vašim "demokratskim" trotoarom, jer gospodine ovo stanje je nastalo malo ranije od ovih koji su sada na vlasti, se neću "švrćkati" jer za to na tom mestu nemam uslove, već suočen sa izborom da sa jedne strane bespravno srušim tuđe kuće i silom prokrčim sebi put ili sa druge strane PREĐEM ULICU, izabraću ovo drugo.

    @Odgovor
    Ovo je rešenje za vas, da JA uzmem lopatu i vama pravim trotoar dok vi lajete na mene sakriveni iza tastature i prstom ne mrdate da ovo sami uradite kada ste već toliko pametni? Istini za volju, i vi prikazujete isti nivo gluposti kada nakon što eksplicitno napišem da gradska vlast jeste nesposobna vi meni spočitate kako sam visoko pozicioniran u njoj te me ne čudi što se sami ne hvatate te lopate, ne verujem da biste umeli ni toplu vodu da napravite.

    @rešavajte prioritete
    Zašto je vama glupima osnovna karakterna osobina da etiketirate građane o kojima ne znate ništa?

    I nakon ovoliko lupetanja i združenog lajanja, vaš zajednički intelekt i dalje nije sposoban da iznese konstruktivan predlog rešenja, već sve što umete je da izmišljate ko sam i šta sam jer verujete da to znate bolje od mene samog. Napisao bih da ste retko zle i maliciozne osobe sa veoma ogavnim karakterom, ali nažalost takav karakter uopšte nije retkost.
  • rešavajte prioritete

    18.08.2021 20:40
    @Pitanje Zašto su vama naprednjacima bitniji spomenici, jelke i jarboli od trotoara, kanalizacije i pijaće vode?
  • Odgovor

    18.08.2021 17:53
    sramota
    @Ptanje,
    Umesto što ste se raspisali pa optužujete Novosađane za užasne zločine koje su počinili okupacioni zločinci, bolje uzmite lopate u ruke pa napravite kršteni trotoar, jer je očigledno da ste visoko pozicionirani u trenutnoj gradskoj vlasti, čim je toliko afirmišete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina