I Zrenjanin subvencioniše kupovinu bicikala: Umesto udruženja, bira privatne kompanije

Grad Zrenjanin raspisao je javni poziv za izbor privrednih subjekata u sprovođenju nabavke bicikala kao ekološki prihvatljivog transporta.
Kako je navedeno u javnom pozivu, nabavka bicikala se sprovodi sa ciljem povećanja broja biciklista na gradskim ulicama, a u svrhu poboljšanja kvaliteta vazduha i smanjenja zagađenja životne sredine. 
 
Prvi koji je pokrenuo ovaj trend je Novi Sad, a zatim mu se pridružio i Beograd. Za razliku od ova dva grada koja su javnim konkursom tražila udruženja koja će sprovoditi program dodele subvencija, nadležni u Zrenjaninu odlučili su da se obrate direktno prodavcima
 
Prema objavljenom javnom pozivu, na konkursu mogu učestvovati subjekti koji se bave prodajom bicikala, koji su registrovani najmanje šest meseci od dana podnošenja prijave i koji imaju sedište, poslovnu jedinicu ili ogranak na teritoriji Zrenjanina. Ovo će Zrenjanincima suziti izbor kada su u pitanju konkuretne cene, budući da se na teritoriji grada (prema dostupnim podacima) nalazi manje od pet takvih prodavnica. 
 
"Ovo ujedno znači da, za razliku od novosadskog modela, Zrenjaninci neće moći da traže jeftinije bicikle van grada i probranih radnji", navodi se u saopštenju Novosadske biciklističke inicijative. 
 
Osnovni kriterijumi za izbor subjekata su cenovni pregled modela bicikala, rok važenja i rok isporuke.
 
Takođe, Zrenjanin ove podsticaje označava kao "subvencije privatnim preduzećima", a ne kao projekat od javnog interesa iz oblasti koja je kao obaveza grada definisana akcionim planovima odnosno drugim planskim dokumentima kojom se podstiče ostvarivanje ciljeva iz oblasti zaštite životne sredine, kao što je to slučaj u Beogradu i Novom Sadu. 
 
Kako se navodi u pozivu, Zrenjanin će za ovu svrhu izdvojiti 1.000.000 dinara sa PDV-om, a pojedinačno Zrenjaninci će moći da dobiju po 5.000 dinara po biciklu. 
 
Sredstva za kupovinu, uplaćuju se direktno prodavcu, a ne kupcu. Sredstva za kupovinu će biti dostupna, nakon što Grad zaključiti Sporzaum o tehničkoj saradnji sa prodavcima, kada će Grad raspisati javni poziv za građane. Prilikom prijave za kupovinu, građani treba da dostave predračun izdat od strane privrednih subjekata sa kojima je sklopljen sporazum. 
 
Rok za podnošenje prijava je ponedeljak, 23. avgust
 
Inače, u Novom Sadu je do sada dodeljeno 702 podsticaja u iznosu od 10.000,00 dinara, a 20. avgusta u podne se otvara drugi krug subvencija u kome će biti podeljeno još 900 podsticaja u istom iznosu. Projekat u drugom krugu za Novi Sad sprovode Novosadski ekološki centar i Biciklistički klub "Dubl", preko sajta vozibicikl.rs.
  • Kalimero

    23.09.2021 14:35
    Ovo je nepravda
    Zašto kupci ne mogu da biraju radnju u kojoj će da pazare?Šta ako neko želi npr. u Moderni S da kupi bicikl, običan ili električni?Sve je ovo namešteno kao što se i svi tenderi kod nas nameštaju.Imamo svakakvih firmi svih profila, a mi dovodimo firme iz p*zdinaca da zarade umesto da naši građani i majstori zaradjuju.
  • Nik nik nik

    19.08.2021 21:28
    Ling Long
    Sramno...čist politički potez i lažno moralisanje...zašto otvarate fabriku za proizvodnju guma u Zrenjaninu? Najveći mogući zagađivač na svetu! U prečniku od 300km ne sme da bude naseljenog mesta oko gumare, a vi je pravite na ulazu u grad! Stidite se!
    Zrenjanin nema ispravnu vodu za piće i tuširanje a vi promovišete viciklove za zdrav život! Još jedno veliko sramota za sve političare i funkcionere!
  • Biciklista

    18.08.2021 21:22
    Baten
    Joj...

    a) "više građana dobije subvenciju" - duplo manju, dakle nepovoljnije za građane koji dobiju subvenciju... pritom nisu objavili uslove za korisnike, već samo za prodavce

    b) "ne troši se milion dinara "za organizaciju" (100 subvencija?)" - ne može da se troši milion, kad milion imaju... ovde su troškovi prikriveni u poslovanju prodavaca koji rade za profit, dok u novosadskom slučaju konkurs sprovode neprofitne organizacije koje moraju svaku stavku da pravdaju i da neutrošene pare vrate u budžet. prednost je kod NS što tačno znaš koliko te košta realizacija posla, a kad ti 5 prodavaca digne cenu u dogovoru... može biti da građani ne dobiju nikakvu subvenciju već prodavci zadrže 5000.

    c) lakša kontrola trošenja novca, nema fiktivnih računa iz Pi*dinaca - ne zaluđuj se... kontrola se sprovodi papirološki u oba slučaja, ako se sumnja na privredni kriminal, inspekcija će otići na teren da proveri o čemu se radi, a korisnik koji je dao lažni račun i prodavac će biti gonjeni. doduše boleće ih stojko, to su smešne pare za njih.

    d) pet specijalizovanih prodavaca mogu ti nabaviti i "svemirski" bicikl - i napraviti dil na nivou grada da svi dignu cene modela koje nude za 5.000 dinara i onda se možeš popišati na svoju subvenciju ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.