Patuljasti gušani odveli lokalnog političara u sukob interesa zbog 46.000 dinara

Bivši zamenik predsednika opštine Bač Zdenko Kolar našao se u sukobu interesa zbog - patuljastih gušana.
Kako je utvrdila Agencija za sprečavanje korupcije, dok je Kolar bio zamenik predsednika opštine, Bač je Klubu odgajivača velikih i patuljastih gušana Srbije tokom 2018. i 2019. godine dodelio ukupno svega 46.000 dinara. 
 
Problem je, međutim, što je zastupnik tog kluba upravo sada već bivši zamenik predsednika opštine.
 
Kada se pogledaju finansijskih izveštaji ovog kluba za 2018. i 2019. godinu vidi se da su ostvareni prihodi praktično u potpunosti došli iz opštinskog budžeta. Ukupni prihodi za dve godine bili su 47.000 dinara, od čega je 46.000 leglo na ime "prihoda od donacija, dotacija, subvencija". Prošle godine prihodi su bili tek 1.000 dinara i to od članarine.
 
U Agenciji za sprečavanje korupcije navode da je na ovaj način ugroženo poverenje građana u savesno obavljanje javne funkcije.
 
"Situacija u kojoj je iz budžeta opštine Bač, u kojoj je imenovani vršio javnu funkciju zamenika predsednika opštine u periodu od aprila 2014. do avgusta 2020, a od tada vrši javnu funkciju odbornika, u 2018. i 2019. godini dodeljena sredstva u ukupnom iznosu od 46.000 dinara klubu, u kojem obavlja dužnost zastupnika, predstavlja sukob interesa. Imajući u vidu da zamenik predsednika opštine kao član opštinskog veća po funkciji, predlaže budžet opštine iz koga se dodeljuju sredstva udruženjima na teritoriji jedinice lokalne samouprave i neposredno izvršava i stara se o izvršavanju odluka skupštine opštine, na taj način je javnu funkciju iskoristio za sticanje pogodnosti za povezano lice, čime je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije", navodi se u rešenju Agencije donetom u aprilu ove godine. 
 
U međuvremenu je Kolar prestao da bude zamenik predsednika opštine, ali je i dalje odbornik Vojvođanskog fronta. Agencija smatra da je Kolar teže povredio zakon, da se posledice ne mogu otkloniti, te mu je izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona. 
 
Kako je u novembru prošle godine rekao predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović za KRIK, ne postoji nijedan slučaj visoke korupcije.
 
"Ja ne mogu vama da pričam o korupciji policajaca koji primaju 20 evra u saobraćaju, ja ne mogu vama da pričam o 'Frikomu' gde je žena utajila sladoled iz boksa u Bulevaru kralja Aleksandra. To su presude koje mi donosimo. Razumete me, ja nisam u situaciji da vam kažem – mi smo imali člana srpske vlade, mi smo imali direktora javnog preduzeća. Ja to ne mogu da kažem... Kad čitate intervju koleginice Zagorke Dolovac, mislite da živite u jednoj zemlji, skandinavskoj, blagostanja, gde cveta cveće, gde je potpuno jedna idila", rekao je tada Stepanović.
 
Kao i za tužilaštvo, slično se može reći i za Agenciju za sprečavanje korupcije. Na listi onih kojima je izrečena "mera javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o sprečavanju korupciju" teško je pronaći viđenije i više pozicionirane funkcionere. Isti je slučaj i sa listom onih kojima je izrečena "mera objavljivanja preporuke za razrešenja sa javne funkcije" - mera koja zvuči kao da je sročena tako da se niko ne naljuti.
 
Umesto toga, upozoravaju se funkcioneri u malim sredinama, za čiju priču o kršenju zakona nisu zainteresovane ni njihove stranačke kolege, a kamoli građani. Osim u slučajevima kada je kršenje zakona na nivou komičnog, kao što je slučaj sa patuljastim gušanima.
  • Dragoljub

    19.08.2021 13:27
    Meni gazda ostao dužan 50 hiljada
    Kaže: Ala ti je dug , ja toliko potrošim u kafani.
  • Aleksej

    19.08.2021 07:28
    Srpska Nepsmena Stranka
    Pih. Velika kradja 46.000 dinara...
  • JOvan

    19.08.2021 07:20
    Rekonstrukcija sanacije
    Kad bi neko pogledao sa strane, pomislio bi koliko smo efikasno društvo, ne može ni 400 eur da nestane iz budžeta.
    A sa druge strane nas zadužili preko 13 milijardi dolara, od cega 20%-30% odmah ide kao reket stranci, pa onda zarada izvodaca 20%-50% od ostatka sume. Na kraju fali još love da bi radovi mogli i da se nazovu fušeraj, pa se saniraju rekonstrukcije, rekonstruišu sanacije, kupuju gliseri koji ostanu nasukani na obali, putevi i svi ostali radovi drže vodu dok vožd ne dode da se slika, itd,itd...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.