Fabrika vode u Zrenjaninu: Vodovod da počne isporuku vode i plati dug ili idemo na sud

Povodom nedavnih navoda da je raskinut ugovor sa Fabrikom vode jer investitor nije ispunio uslove, iz te fabrike je upućeno pismo direktoru Vodovoda i kanalizacije.
Fabrika vode u Zrenjaninu: Vodovod da počne isporuku vode i plati dug ili idemo na sud
Foto: 021.rs
U pismu se tvrdi da ti navodi nisu tačni i da od tog preduzeća zahtevaju da plati dug i počne isporuku vode za piće iz Fabrike.
 
"Ovim pismom, Fabrika Vode po poslednji put odgovara na netačne i neosnovane navode JKP Zrenjanin pre pokretanja odgovarajućih sudskih postupaka i protiv JKP Zrenjanina i protiv Grada Zrenjanina, šta više, Fabrika Vode će inicirati i odgovarajuće krivične postupke protiv svih odgovornih lica u JKP Zrenjanin i Gradu Zrenjaninu", navodi se u tom pismu dostavljenom medijima.
 
Tvrde da JKP Zrenjanin nije raskinuo ugovor jer to nije moglo biti učinjeno na osnovu Sporazuma jer je Fabika Vode ispunila svaku od obaveza iz tog dokumenta, a posebno obaveza koje se tiču pitanja raskida Ugovora.
 
Navode da je ugovor jedino mogao biti raskinut na osnovu odgovarajućih odredbi o raskidu, a koje JKP Zrenjanin nije ispoštovao niti upotrebio.
 
"Ukoliko je JKP Zrenjanin smatrao da postoji određeno kršenje ugovora bio je u obavezi da pismeno obavesti Fabriku Vode (kao izvršioca) o nameri da se raskine Ugovor ukoliko Fabrika Vode ne ispuni svoje obaveze i takvo neispunjenje se nastavi 60 dana nakon pismenog obaveštenja", objašnjavaju iz Fabrike vode.
 
Ukazali su da međutim JKP Zrenjanin nikada nije poslao ovakvo pismeno obaveštenje Fabrici Vode i samim tim nije postupio u skladu sa obaveznim ugovornim mehanizmom i da zbog toga u potpunosti osporavaju navode da je Ugovor raskinut.
 
U opširnom pismu direktoru JKP Vovodod i kanalizacija navode i da je to preduzeće konstantno kršilo ugovor jer je svesno u više različitih navrata odbijalo da ispuni, ili postupalo protivno svojim obavezama iz ugovora.
 
Fabrika Vode ovim pismom, naveli su, obaveštava JKP Zrenjanin o nameri da raskine ugovor zbog kršenja ugovornih odredbi od strane tog preduzeća i zahteva da ono odmah ispuni sve svoje obaveze iz ugovora. Konkretno, Fabrika Vode zahteva da JKP Zrenjanin bez odlaganja počne sa snabdevanjem pitke vode koja će biti prečišćena u fabrici, ali i da plati 101,3 miliona dinara Fabrici Vode sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom. Taj iznos obaveze JKP Zrenjanin se sastoji od 42,4 miliona dinara za prethodno neplaćene fakture a na ime izvršenih a neplaćenih usluga preradjene vode kao i 58,8 miliona duga za garantovanu isplatu usluge za preradu od najmanje 6,5 miliona kubnih metara pijaće vode na godišnjem nivou.
 
"U slučaju da JKP Zrenjanin ne ispuni sve obaveze iz Ugovora i ne isplati dospli iznos duga prema Fabrici Vode, Fabrika vode će u roku od 15 dana pokrenuti sudski postupak radi naknade štete koja će takodje uključivati i izgubljenu dobit Fabrike Vode, kao i naknadu pretrpljene štete koja je bila posledica eksplozije u fabrici a za koju je odgovoran JKP Zrenjanin", naveli su iz Fabrike vode.
  • Žedni Zrenjaninac

    25.08.2021 23:15
    Lažu nas ko majmune
    Klupko je konačno počelo da se odmotava. Bahati gradski moćnici, uz blagonaklonu pomoć svemoćnijih moćnika, su umislili da je ceo Banat njihov i da mogu da rade šta hoće. E, dosta je bilo. JKP Vodovod i analizacija je potrošio milijarde naših novaca i jedan petogodišnji samodoprinos i ništa nisu uradili. Gradom vlada vodena, građevinska, automafija i kojekakve spodobe. Novac trpaju u svoje džepove, kineskoj gumari su dali 400 miliona za vodovod, a građani - žedni. Nameračili se da otmu Fabriku vode za sitne pare, ali im to neće dati Italijani koji će preko međunarodnog suda sve papreno naplatiti. To će, naravno, keširati građani koji tehničku vodu plaćaju kao najbolju česmovaču. Za 17 godina nam nisu dovezli ni jednu cisternu iole čiste vode, pokvarili su sve ulične bunare. Ali zato ima para za Dane piva u čast najstarije Fabrike piva koju su svesno prodali u staro gvožđe.
  • Aleksandar

    25.08.2021 20:51
    Pitanje
    Kakvi su to pravnici u javnom preduzeću kada ne postupaju po klauzulama ugovora kako se vrši njegov raskid. Oni kao da su nepismeni.
  • Банатмен

    25.08.2021 20:36
    Распродаја!
    "...postupak namirenja dužnika Fabrike vode Zrenjanin, o čemu je poslat i zvaničan dopis 20. jula 2021. godine. Dospelo potraživanje, želimo da namirimo prodajom fabrike kao celine....– navodi se u pismenom odgovoru ... Erste Banke ad."
    Izvor: https://www.danas.rs/ekonomija/erste-banka-pokrece-prodaju-zrenjaninske-fabrike-vode/

    “Kao opomena za loše funkcionisanje ovakvog i sličnih modela može da nam posluži iskustvo Mađarske iz devedesetih godina prošlog veka, kada su lokalne samouprave prepustile privatnim firmama ovu komunalnu delatnost, da bi je već narednih godina vraćali u svoju nadležnost, plaćajući pri tome iz svojih budžeta višestruke iznose”…
    Izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/282475/DZVM-reagovao-zbog-moguce-privatizacije-distribucije-vode-za-pice-u-Adi.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina